В Колумбия обявиха почивен ден, за да се пестят вода и ток

Страната е засегната от сериозна суша
19 апр 2024 08:40, Елка Василева
6
В Колумбия обявиха почивен ден, за да се пестят вода и ток
Снимка: архив, БГНЕС

Колумбийското правителство обяви петък за неработен ден в публичния сектор, надявайки се да икономиса вода и електричество, докато страната е засегната от сериозна суша, предаде Франс прес.

„Утре искаме да обявим неработен ден в Колумбия, така че хората да използват възможно най-малко електричество (...) и преди всичко да намалят консумацията на вода, колкото е възможно повече“, заяви вчера президентът Густаво Петро.

Тази мярка предполага отмяна на работния ден за всички държавни служители, докато „населението като цяло и частните компании ще решат дали смятат този ден за неработен“, посочи Петро в „Екс“.

В същата социална мрежа президентът помоли осемте милиона жители на Богота „да отидат този уикенд на места, които зависят от други водосборни басейни, за да намалят натиска върху потреблението“ на вода в столицата, където вече е в ход режим по райони.

Две трети от електроенергията, консумирана в Колумбия, идва от водноелектрически централи, които в момента не работят поради безводието, свързано с феномена „Ел Ниньо“ и глобалното затопляне.

Нивото в резервоарите в страната наближава критичен долен праг, предупреди компанията, управляваща пазара на електроенергия. Причината е сух период, започнал в края на миналата година и продължаващ и в началото на април, който обикновено е един от най-дъждовните месеци в Колумбия.

Правителството предупреди, че при липса на валежи ще се наложи режим на електропотреблението на национално равнище.

Колумбия обяви в понеделник спирането на енергийния си износ за съседен Еквадор, който също изпадна в сериозна енергийна криза. Четвъртък и петък бяха обявени за неработни дни от еквадорските власти, които ограничават подаването на електричество, като прекъсването на тока може да продължи до тринадесет часа.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Водещи мобилна
Свидетел срещу Boeing получава смъртни заплахи, а друг предупреждава: Всички на борда са в риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Между другото Колумбия иска да влезе в БРИКС. Още една държава ще стане членка на БРИКС. Вижте Аржентина сега на какво дередже е след като излезе от БРИКС и се води по акъла на някакви смахнати президент и американски професор по икономика.
5
0
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 1 седмица
Това в България категорично няма да сработи. Допълнителен почивен ден, еха! Мъжете ще си измият колите, а жените ще пуснат четири перални:)))
4
0
 
3
 
! Отговори
112 преди 1 седмица
Тези явно са на път да построят комунизма. Можем да им дадем и друга наша идея от "светлото" ни минало. Градовете да почиват в различни дни.
3
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 седмица
Хитро , а ?
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А в турция с опитите кво става
1
1
 
8
 
! Отговори
WEF преди 1 седмица
Зелените мафиоти прокарват идеята за климатично затваряне (локдаун) по подобие на ковид карантината.