Вурстове ли? В Германия ядат все повече наденички от тофу и вегетариански бургери

Заместителите на месото обаче са силно преработени храни
7 май 2024 11:42, Елка Василева
81
Вурстове ли? В Германия ядат все повече наденички от тофу и вегетариански бургери
Снимка: архив, БГНЕС

Наденички от тофу вместо от месо, соеви питки вместо пържоли, вегетариански бургери вместо кюфтета - за много германски домакинства вегетарианските или веганските заместители на месото вече са привична част от дневното меню, макар често да са по-скъпи от "оригинала", пише ДПА.

Нарастващото търсене стимулира производството, а в същото време през 2023 г. консумацията на месо на глава от населението се очаква да спадне до исторически минимум.

По данни на германската статистическа служба "Дестатис" (Destatis) миналата година предприятията в Германия са произвели около 121 600 тона вегетариански или вегански заместители на месото или с 16,6 процента повече спрямо предходната година. В сравнение с 2019 г. производството се е увеличило повече от двойно – с цели 113,8 процента.

Броят на предприятията, произвеждащи заместители на месото в Германия, също се увеличава непрекъснато, като последните данни са за 67 през 2023 г. спрямо от 51 през 2022 година.  

Консумацията на месо намалява от години

"Нарастващото търсене на заместители на месото е съпроводено от спад в консумацията на месо, който продължава и през 2023 г.", отбелязва статистическото ведомство.

Според предварителните данни през миналата година в Германия са изконсумирани 51,6 кг месо на човек от населението. Това означава, че низходящата тенденция продължава - през 2022 г. са били консумирани 52 килограма месо на човек от населението в сравнение с 60,9 килограма през 2018 година.

Според проучване, проведено от одиторската компания Пи дабълю Си (PwC), значителна част от потребителите променят начина си на хранене с цел опазване на климата. Една трета (35 процента) от над 1000 потребители в Германия заявяват, че са консумирали по-малко червено месо през последните шест месеца. Една пета (22 процента) казват, че през този период са консумирали по-малко млечни продукти.

От друга страна консумацията на растителни продукти е във възход. Според проучването на Пи дабълю Си всеки четвърти консумира пресни плодове и зеленчуци много по-често, а 28 процента хапват повече боб и бобови култури, които се считат за значително по-щадящи климата от месото.

За целите на анализа Пи дабълю Си два пъти годишно анкетира около 20 000 души в 31 държави, включително над 1000 души от Германия.

Въпреки нарастването на броя на заместителите на месото този пазар все още е нишов. По данни на "Дестатис" през 2023 г. производството на месо е било почти 80 пъти по-голямо по стойност от производството на заместителите на месо (583,2 млн. евро), достигайки 44,8 млрд. евро.

Екологичната организация "Световен фонд за дивата природа" (WWF) определя засилващото се отдръпване от месото като положителна тенденция.

"Ако разгледаме площта земя, необходима за производството на храни за хората, то 75 процента от нея се падат само на храни от животински произход като месо, мляко и яйца", на производството на храни от животински произход се дължат и 69 процента от емисиите на парникови газове, свързани с храните, посочва организацията.

Германското подразделение на "Световния фонд за дивата природа" обаче също така предупреждава, че заместителите на месото обикновено са силно преработени храни, които само наподобяват месо чрез използването на многобройни добавки и сложни процеси. Същевременно храните на растителна основа, които са претърпели малка или никаква допълнителна обработка, са както по-полезни, така и често по-евтини, допълват експертите на екоорганизацията. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от НОТИФИКАЦИИ
Жена и трите й деца се хвърлиха от мост в Албания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С 6.7 % легални *** -> около 7 милиона. После разни хипита, вегетарианци (1.5 мил.) и марсианци на социални помощи и то какво да остане? Яж фураж и ходи на работа, че ей колко бежанци има да храниш. Имат над 1500 различни видове вурстове. И ядат от тофу... Ей така се обезличава и кастрира цяла нация. Скоро Мерцедес ще направят ултра еко дизайн - по примера на Трабант. От стари кашони и пазарски колички - само 900 - еко е!
72
0
 
3
 
! Отговори
Гейманец преди 1 седмица
скоро и варени киселици ще проядем, нали така е модата джендърска бухахахахх
71
0
 
3
 
! Отговори
До незнаещ! преди 1 седмица
До 72. Анонимен. Всичко тече, всичко се променя! Най-хубавата жива бира на света-немската я направиха химия! Пия бира от 3 лева половинка и ще си повърна червата от смъдня, устата ми мирише полвин ден!. . . . . Бирата се пие на место, а не да я лашкат седмици извън срока на дълготрайност! Като започнеш от Франкен до Нидербайерн бирата (малки пивоварни) е екселентна! Не разбирам за какво пишеш?
70
1
 
8
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
Тоз тRол колкото пъти се разпише, все глупости, несвързани със статията. С русия става, с нея ляга. Голямо шубе го гони да не минат отново Дунава, че такива като него заминават на мига за Белене.
69
1
 
1
 
! Отговори
Все пак тофу е по преди 1 седмица
добре от малко черно копче, което намерих в луканка, когато бях през март в България! Някой знае ли защо в Германия няма български салами (хигиенна гледна течка), защото тогава няма да пише такива глупави статии!
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко тече, всичко се променя! Най-хубавата жива бира на света-немската я направиха химия! Пия бира от 3 лева половинка и ще си повърна червата от смъдня, устата ми мирише полвин ден! Китайска бира!
67
1
 
3
 
! Отговори
Мухарем преди 1 седмица
До АзъКанъАзъ7112136860 Захарче, снощи те гледах как изскочи от тоалетната на гарата, където обслужваш клиенти и някаква църна мароканка те преследваше с еднн огромен стpaпон и като де добара, ти го нахлузи и те разнасяше така закачен из цялата чакалня на гарата. А ти направо цвилеше от кеф.
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чака ги чичко Рак.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нема овчаре и откъде месо. Сички бегат в София ама там само ГМИ и пласмаса.
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да си ги ядат, само да не ме занимават.
63
12
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
Аз едно съм разбрал - по-добре германска кола отколкото руска ВАТ..КА
62
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САМО В РУСИЯ ВСИЧКО Е ЕСТЕСТВЕНО - ***, ТАРАКАНИТЕ, И В ГОРИТЕ Е ПЪЛНИ С ГРИБы И ТЯХ ЯДАТ РУСНАЦИТЕ В РЕКИТЕ РИБА И ЖАБИ... И КОРОВА МУРКА ПРЕДЕ НА ХУРКА
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В ГЕРМАНИЯ ВУРСТОВЕТЕ ЗА ИЗКУСТВЕНИ, А В РУСИЯ ВИЖ ТАМ *** СА ЕСТЕСТВЕНИ!
60
10
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
България май наистина отива на зле, само през комунизма пишеха такива глупости за Гермаия, САШ, Англия и т.н... и фалеха Русия.
59
3
 
12
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 седмица
Българи не се лъжете, в България е много по-добре от Германия, много по-висок стандарт, българите карат много по-скъпи коли от германците и живеят в много по-луксозни имоти.......... ама само някои де, то не може за всички, за останалите си е пълна мизерия....
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Германия заради гумените жени за станали 90 милиона, а в България понеже всичко е натурално българите станаха 6 милиона...
57
5
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
САМО В БЪЛГАРИЯ ЯДАТ ИСТИНСКО БЪЛГАРСКО АГНЕШКО ЗА ПО 30 ЛЕВА КИЛОТО И КОЗУНАЦИ ЗА ПО 60 ЛЕВА КИЛОТО И БЪЛГАРСКИ КОКОШКИ СНАСЯТ БЪЛГАРСКИ ЯЙЦА ЗА ПО 2 ЛЕВА И НАРОДА КУПУВА ЛИ КУПУВА... БОГАТА РАБОТА, ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ И БОЙКО БЛАГО ГЛЕДА НАРОДА ОТГОРЕ И СЕ УСМИХВА ДОВОЛЕН... ГЕРБ ДА БЪДЕ НА ЗЕМЯТА! А ДО НЕГО ПЕЕВСКИ АГАТА! АФЕРИМ!
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Клоуни, храните в Германия е 3-6 пъти по евтини от старческо управляваната ви комунокочина.упка.
55
12
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Нещо,което уважавам и обичам в Северът е масовото вегетарианство и веганство. Благодаря за това,че пазите ежедневно повелите на Великият Българин Дионисий! Това е бъдещето! Бъдещето е да станем отново приятели а животните и птиците.Благодаря Германия!
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Във Великобритания ядат стек от картофу....