ЕС не е единодушен дали признава Путин за президент

Това е решение на всяка отделна държава
Обновена: 8 май 2024 14:45 | 8 май 2024 14:45, Александър Попов
97
ЕС не е единодушен дали признава Путин за президент
Снимка: БГНЕС/ЕРА

ЕС няма общо становище, с което да казва, че Владимир Путин не е признат за законен президент на Русия, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

ЕС не е в положение да признава изборите (в дадена страна), това решение е в ръцете на отделните европейски държави. Когато държавите в ЕС единодушно заявят, че възприемат някого като законен представител на отделна държава - както за Башар Асад в Сирия или Александър Лукашенко в Беларус - те правят изявление. В случая с Русия няма общо становище на ЕС, което да казва, че Путин не е признат за законен президент. Фактът е, че той управлява в Кремъл, откъдето се взимат решенията за едно от най-жестоките и кървави нападения в новата европейска история - срещу Украйна, добави говорителят.

Той отбеляза, че ръководителят на представителството на ЕС в Москва и голямо мнозинство от държавите в ЕС не са участвали в церемонията по полагането на клетва от Путин вчера. Много ясно ЕС заяви как възприема тези избори, както и че безусловно подкрепя Украйна, каза говорителят. Участието на няколко дипломати в протоколно събитие изобщо не е в противоречие с общата позиция на ЕС да продължи подкрепата си за Украйна срещу незаконното руско нападение, предприето от Путин. Събитието беше протоколен въпрос, голямо мнозинство от държавите в ЕС решиха да не участват, поясни той.

Това не е първият път, когато ЕС не успява да действа единодушно. Държавите, които бяха представени, имаха своите причини и избраха равнището, на което да участват. Решението беше на държавите от ЕС. Става дума за международна политика и двустранни отношения. Държавите определят двустранните си отношения, обобщи говорителят./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Владимир ПутинРусияЕС
Още от Водещи мобилна
Краят на една ера: Почина най-големият пропагандатор на династията Ким
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Не знам защо ми изтриха поста, че твърдя, че Тиквата е по-свестен политик от 80% от европейските.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а зеленски законен президент ли е?
66
2
 
11
 
! Отговори
02102 преди 1 седмица
Какъв ЕС бе....Путин е най-добрия политик,с поддръжка = 70 % от населението на света,и 85 % от гражданите на Русия !
65
3
 
10
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 седмица
Дреме му на Путин на оная работа, че еврогейския съюз не го признава!!!!
64
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ЕС признавали зеленото джудже като му свърши мандата за президент ,и забрани изборите защото украинците няма да гласуват за него ,който нареди да,се стреля по украинци които искат да избягат от мобилизация по границите
63
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре де, и какво ще стане, ако не го признаят? Ще наложат санкции ли? Или ще скъсат дипломатическите отношения? Голям смях, много шум за нищо, цялата пара в свирката. ЕС няма нито един инструмент, с който да се противопостави в тази ситуация.
62
0
 
15
 
! Отговори
Кокич преди 1 седмица
Държавите определят двустранните си отношения, обобщи говорителят - само дето после им налагате санкции и им спирате парите докато не направят каквото ЕС-шефовете искат. Лицемери!!!
61
1
 
11
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Нямат си друга работа, лицемери. Някои в ес не могат да правят реформи по свое усмотрение без благословия от началниците, а нещо толкова банално като това как да наричаш путин - тук всеки може сам да реши. Пък и на путин не му дреме, кой как го нарича. Избран е и толкоз. Пожелавям на фоннещоси и останалата ес-... никой извън ес да не ги признае за законни.
60
2
 
22
 
! Отговори
ес преди 1 седмица
са смехурковци, те разбират само от безполови взаимоотношения...скакалци, червеи и принтирано месо....
59
1
 
5
 
! Отговори
до 64 преди 1 седмица
Всичко тече, всичко се променя.... -))))))
58
1
 
26
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
Лицемери!!!!! А, становището ви за миналите избори в Щатите когато и мъртвите гласуваха за Бай Дън, какво е???
57
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе ЕС не беше ли Търговско-Икономически съюз за свободно движение на хора и стоки между Европейски държави? Кога е станал политически и идеологически съюз, че не съм разбрал?
56
1
 
12
 
! Отговори
хе хе хе преди 1 седмица
Дъртите клоуни от цирк "Европейски". Наистина са много смешни:)))
55
5
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 48 "По-зле са от тях, ония си гледат интересите, а нашите гледат чужди интереси." - абе про'с'так неграмотен, Тиквата, Киро, Асен и Нинова ли не "СИ гледат интереса"?! Он топик: Шолц какъв интерес гледа като мълчи за северен поток или Рюте дет в оставка сключва 10 годишен договор да помага на Украйна и дава 8 милиарда без одобрение от Парламента им? ПП. Да, и той "СИ гледа интереса". Аман от неграмотни про'с'таци!
54
5
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 52 "... ко на тия нашите им викаш "политици" - абе про'с'так неграмотен, предният, на когото репликирам е писал, че са политици. Въпросът ми (риторичен) е, защо си мислите, че са по-различни от западните си колеги!?
53
3
 
14
 
! Отговори
аха преди 1 седмица
На кого му дреме за мнението на двайсетина дементни комсомолци, старша възраст? Хората по света си имат по-сериозни дела.
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Недоумки на конкурса на недоумките биха заели едва второ място, каза преди време Путин. Защо второ място? Защото са недоумки.
51
3
 
25
 
! Отговори
Ио преди 1 седмица
Единодушен или не тяхното мнение е 0.Да видим какво ще сътворят с оня зеления г_Лист ,като му изтече срока на годност.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 43 те че са омешиха руснаците е тъй. Оня ден гледам в уою туба някакво момче женен за туркиня и жевеят в Турция край морето. Ами и ес е пълно със мултикулти.
49
15
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 1 седмица
Признаваме го за булка на Ердоган.