Статуя на кънтри легендата Джони Кеш на хълма Капитолия

8-метровият монумент ще замести сенатор расист
5 авг 2024 21:03, Петър Бойчев
16
Статуя на кънтри легендата Джони Кеш на хълма Капитолия
Снимка: Сега

Статуя в чест на иконата на кънтри музиката Джони Кеш ще бъде открита в Капитолия на САЩ следващия месец, обявиха председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън и лидерът на демократите Хаким Джефрис, съобщи NBC News.

Паметникът ще бъде вторият на публична личност, родом от Арканзас, в седалището на федералната власт във Вашингтон. Първата е Дейзи Бейтс, лидер в областта на гражданските права, която оглавява арканзаския клон на Националната асоциация за напредък на цветнокожите (NAACP). Нейна скулптура беше открита в Националната зала за статуи на 8 май тази година.

Кеш и Бейтс замениха Урия Роуз, адвокат от XIX в., и Джеймс П. Кларк, бивш губернатор и сенатор на САЩ в края на XIX в. и началото на XX в. И двете статуи предизвикаха критики, особено заради расистките забележки на Кларк, който е призовал Демократическата партия да запази "белите стандарти".

Кеш е роден през 1932 г. в Кингсланд, малко градче на около 60 мили южно от столицата на Арканзас, Литъл Рок. Той умира на 71-годишна възраст през 2003 г. от усложнения от диабет.

Музикантът е продал 90 милиона плочи в цял свят, като записва кънтри, блус, рок и госпъл. През 1980 г. е приет в Залата на славата на кънтри музиката, а през 1992 г. - в Залата на славата на рокендрола. В кариерата си Джони Кеш е носител на множество награди, включително 13 "Грами" и 9 на Асоциацията за кънтри музика. Животът му бе разказан във филма от 2005 г. Walk the Line, спечелил пет номинации и една награда "Оскар". Ролята на певеца изигра от Хоакин Финикс.

Високата 8 метра статуя на Кеш, създадена от скулптора от Литъл Рок Кевин Крес, изобразява певеца с китара, преметната през гърба му, и с Библия в ръка. Церемонията по откриването ще се състои на 24 септември в зала "Еманципация". Планирано е на церемонията да присъстват Джонсън, Джефрис, губернаторът на Арканзас Сара Сандърс и семейството на музиканта, пише Сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
БРАВО! преди 1 месец
Тук комунистическите чал..гари не харесват Джони Кеш, но пък си харесват Лили Иванова и Цола Драгойчева.
9
1
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 месец
АМЕРИКА Е НОМЕР ЕДНО.
8
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статуя на краварскоИзчадие би подхождало наи добре на САЩ .Всички телевизии в БГ са само за краварски филми ,всичко е краварскиshit
7
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
кеворк, пак ли си кръкнал?
6
2
 
0
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
чекаме статуи на виво монтана и човека с мустаците на пъстрина
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ббaccu kuчa...
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Cтатуя на Джони Кеш на Капитолия, а пък на Мистър Кеш на Кенана в Хаскьой.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обожавам го!
2
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма трагедия. Ако не бяха слагали статуи сега нямаше да го има този проблем. Който разбира се в крайна сметка ще предизвика други проблеми.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А таз до него мяза на Урсула :)))