Орбан отива в Грузия, Борел: Той не представлява ЕС

Единственият лидер е ЕС, който е близо до Москва
28 окт 2024 12:58, Инна Ангелова
30
Орбан отива в Грузия, Борел: Той не представлява ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се унгарският премиер Виктор Орбан да пристигне на двудневно официално посещение в Грузия, но той "не представлява Европейския съюз", подчерта ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

Орбан "отива днес в Грузия без съмнение, за да покаже подкрепата си за грузинското правителство", заяви Борел в интервю за испанското обществено радио. "Каквото и да каже Орбан по време на посещението си, той не представлява Европейския съюз", добави първият европейски дипломат.

Орбан е единственият лидер на държава членка на ЕС, който остава близък до Москва и е един от малкото, които реагираха на изборния резултат в тази кавказка държава, с поздравление на партията "Грузинска мечта" за "съкрушителната победа".

Проевропейската грузинскаопозиция призовава за демонстрации днес, за да осъди обявените резултати парламентарните избори, които според нея са били "откраднати" от управляващата партия. Президентката Саломе Зурабишвили дори заяви, че става дума за "специална руска операция", отбелязва АФП.

"Действащият председател на (Европейския) съюз няма компетенции в областта на външната политика", подчерта Борел, изразявайки нарастващото недоверие на Брюксел към ръководителя на унгарското правителство, което председателства ЕС през този мандат.

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви днес, че присъединяването към ЕС остава "приоритет" за Тбилиси, въпреки критиките на Брюксел, който обвинява управляващата партия "Грузинска мечта" в авторитарен проруски уклон, отбелязва АФП.

"Основният ни външнополитически приоритет, разбира се, е европейската интеграция", заяви Кобахидзе пред журналисти, като заяви, че очаква отношенията с Брюксел да бъдат възобновени след острото напрежение през последните месеци.
"Ще бъде направено всичко възможно, за да се гарантира, че Грузия ще бъде напълно интегрирана в ЕС до 2030 г.", обеща министър-председателят.

Говорителят на Кремъл  Дмитрий Песков днес отхвърли категорично твърденията за руска намеса в изборите в кавказката страна. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Близък Изток
След като войната приключи: Какво бъдеще очаква Газа?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 27 минути
Години наред Грузия беше една от най-прозападните страни. А защо сега не е? Защото грузинците разбраха, че не си струва да загиват във война с Русия за да служат на интересите на САЩ. И в Украйна ще го разберат, всичко с времето си.
23
1
 
2
 
! Отговори
Смех преди 32 минути
Това е нелепо! Борел казал, че Орбан не представлява ЕС, въпреки че вторият е ротационен председател на ЕС по всички разписани правила на ЕС. Излиза, че ЕС се управлява само и единствено от централна власт в лицето на няколко човека, които ние гражданите НЕ избираме, докато Орбан е избран от народа си. ЕС все повече започва да заприличва на ЕСССР. Войната в Украйна помогна на всички ни да видим реалността и маските да паднат. Всички сме управлявани от шайка хора, които не сме избрали!
22
0
 
5
 
! Отговори
Троян преди 1 час
Той човека си представлява Унгария. И не е куче на каишка като нас.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Западна Европа загуби колониите си по света, затова се насочи към Изтока да създаде най-голямата европейска колониална сила. Управлява Източните колонии с твърда ръка, санкции и репресии срещу източните народи. Източните народи са диви и варварски, още са прекалено бели за истински европейци.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Обан е от Колониите. От Източните колонии. Той няма права. Анексирахме Източните колонии да не ги вземе Путин. Толкова. Държим ги, потискаме ги и ги управляваме.
19
0
 
20
 
! Отговори
Борел е като преди 1 час
дbрта свекърва, постоянно търтанясва и пустосва, вечно недоволен от живота. Орбан не представлявал бил Европа, а Урсула да не би да ме представлява мен и другите граждани на Европа?
18
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Стига с тоя комунист, да ходи на майната си. Той дружи и ухажва само с престъпни режими.
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
най-много да отнесе боя в Грузия, тоя Иванашвили навремето спечели като се правеше на проевропейски политик, обаче след началото на войната в Украйна му лъснаха пропутинсските връзки, особенно след като вкара Саакашвили в затвора и пусна отново руската мафия да вършее по Батуми и Поти
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ами да! - Орбан не е ЕСесовец.
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Есесовците във истерия. Ошашавени. А Путин продължава да мачка. За 3 дена във 8 населени места са унищожени нацистите. Богоявленку, Катериновку, Измаиловку, Алаксандрополь, Горняк, СЕЛИДОВО, Шахтерское и Вишневое. Вее се руски флаг.
14
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
бил съм в Грузия няколко пъти, честно много про ЕС народ са, даже се учудвам че тоя Иванашвили го търпят толкова време, Орбан като нищо може да отнесе един бой там, между другото към Саакашвили имат много положително мнение, въпреки че тоя го вкара в затвора
13
2
 
23
 
! Отговори
Малък праз преди 2 часа
ЕС воюва сам със себе си. Външен враг не му трябва.
12
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Че кой се вълнува от ЕС? Някой да е казал, че Орбан го представлява в Грузия, че това нищо Борел се пеняви и страда? ЕС е отдавна бита карта и се представлява от наложници на САЩ на евроGейска територия. Орбан е политик, избран лично от населението на държавата, която предтавлява и като такъв има правото да посещава която държава иска и където е поканен. Понеже в Грузия също не се вълнуват от ЕС и не ги канят, но очевидно са поканили него.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Цupkът e nълeн...
10
3
 
32
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
А Борел ли представлява ЕС?
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
едно време строеха "гулаш комунизъм" сега строят "гулаш демокрация" :)))
8
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
ЩО ГО ТЪРПЯТ В ЕП- ДА ХВАЩА ВОЛГИН И ДА СЕ МАХАТ В РУСИЯ- А УНГАРИЯ ДА ВРЪЩА ВЗЕТИТЕ СУБСИДИИ- ДА ХОДЯТ В БРИКС- ЗАЩО САМО САБОТИРАТ?
7
4
 
27
 
! Отговори
така е преди 2 часа
До Наблюдател - А цялото ЕС воглаве с Урсулка са пуделчета на краваристан.
6
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
унгарски цирк!
5
10
 
19
 
! Отговори
Борел е преди 2 часа
Гурел.