ЕС и САЩ призовават за разследване на изборите в Грузия

Години наред Грузия беше една от най-прозападните страни
28 окт 2024 09:32, Гергана Попова
56
ЕС и САЩ призовават за разследване на изборите в Грузия
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати и Европейският съюз призоваха за пълно разследване на съобщенията за нарушения на избори в Грузия, където президентът призова за протести в понеделник след спорния парламентарен вот.
Резултатите, в почти всички преброени секции, бяха удар за прозападно настроените грузинци, които бяха поставили изборите като избор между управляваща партия, която е задълбочила връзките си с Русия, и опозиция, целяща бърза интеграция с Европа, пише Ройтерс.

Още по темата

Президентът Саломе Зурабишвили призова хората да излязат по улиците, за да протестират срещу резултатите от оспорваните парламентарни избори в събота, които според избирателната комисия управляващата партия е спечелила.

Управляващата партия „Грузинска мечта“, на която Зурабишвили е яростен критик, спечели близо 54% ​​от гласовете, каза комисията.

В неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Съединените щати се присъединяват към призивите на наблюдатели за пълно разследване.

„Занапред насърчаваме политическите лидери на Грузия да зачитат върховенството на закона, да отменят законодателството, което подкопава основните свободи, и заедно да се справят с недостатъците в изборния процес“, каза Блинкен пред медиите.

По-рано Европейският съюз (ЕС) призова Грузия бързо и прозрачно да разследва предполагаемите нередности при вота.

„ЕС припомня, че всяко законодателство, което подкопава основните права и свободи на грузинските граждани и противоречи на ценностите и принципите, върху които се основава ЕС, трябва да бъде отменено“, се казва в съвместно изявление на Европейската комисия с върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Години наред Грузия беше една от най-прозападните страни, произлезли от Съветския съюз, като проучванията показват, че много грузинци не харесват Русия заради подкрепата й за два отцепнически региона на тяхната страна.
Русия победи Грузия в кратката им война за бунтовническата провинция Южна Осетия през 2008 г.
Резултатът от изборите представлява предизвикателство за амбицията на ЕС да се разшири чрез включване на повече бивши съветски държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: избориРусияЕСГрузия
Още от ЕС
И Нидерландия връща граничния контрол
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
ГербЕрана преди 2 минути
Икскюзми,сър! А Грузия не беше ли суверена държава???
51
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 6 минути
До БАНко "Независима"?!?! От кого и кога е била. В момента, в който се опита сама да взема решения за бъдещето си и беше нападната, тъй като била нацистка-напрай сметка:) И това го твърди държавата сключила пакт за подялба на европа с Хилерчо и държала в плен 45години половин европа!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Варианта без избори също някак работи. Ето, в Украйна одавна няма такива..
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Тези дето си мислят, че ако се затрие Русия, ще им се оправили нещата, пак да помислят. Затриването на Русия е много по-трудно от затриването на която и да е държава наоколо. Трябва по три пъти на ден да ходят на църква и свещи да палят, че я има Русия и им осмисля деня.
48
0
 
1
 
! Отговори
Европеерасията преди 17 минути
Ми писна
47
0
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 17 минути
А избори в Украйна кога? Или га резултата не ни кефи не било легитимно. Вън шорошките нпота от всекаде
46
0
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 18 минути
НАТООВЦЕ , ГОТВИТЕ ЛИ МАЙДАН И ЗА ГРУЗИЯ ??? НЕ ВИ ЛИ СТИГА , ЧЕ ЗАТРИХТЕ ЕДНА НЕЗАВИСИМА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ???
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
В Беларус са най-честните избори. Всички гласуват за Лукашенко без да знаят.
44
2
 
6
 
! Отговори
Оня преди 37 минути
Значи ФАЩ вече и резулати от избори не признават, но що чичко Владимир бомбил Украйната???? Ми иска - бомби (не искате да признавате избори - не признавате) - е па същото е.
43
6
 
3
 
! Отговори
Български офицер преди 43 минути
Докато Руската *** не бъде унищожена завинаги няма да има Мир в Европа и Света....!
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
ЕС и САЩ директно да заявят, че не признават никакви избори ако победители не са евроатлантически партии. А както снощи един социолог каза, че трябва да се създаде "евроамериканско" правителство, Какво значи евроаталнтическо, като под атлантическо се разбира НАТО, а НАТО е САЩ. Та право куме в очи, трябвало да се направи евроамериканско правителство. Честито аборигени. Укрофашистите са към края, така че вие сте на ред да се биете за краварските интереси с Русия.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
Що не разследват и изборите в България? Ромските секции масово гласуваха за Пеевски.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
Грузия и сега е прозападна и казва, че няма да възстанови дипломатическите отношеня с Русия, просто не иска чужди агенти и ЛГБТ...какво неясно има? Явно най-висшата прозападна ценност се оказва ЛГБТ и медийната пропаганда...
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 54 минути
А това не е ли намеса във вътрешните работи на суверенна държава..
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
Точно така.. И незабавно да подадат оплакване на арменския поп...
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ужас! Някой друга държава извън Свещения обединен запад манипулира изборите в малка държава според своите си интереси. Ужас! Да се меси и манипулира други страни е единствено право на Свещения обединен запад!
36
1
 
17
 
! Отговори
Sd преди 1 час
А ще видите за наще избори, че нищо няма да кажат въпреки масовото купуване на гласове, защото печелят техните коне ;) те толкова за западните ценности
35
1
 
13
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 1 час
Европейците и хамериканците да си гледат техните избори ! Всичките евроатлантици не могат да се закачат на върха на грузинския кинжал !
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А от Сащ и ЕС нема ли да разследват партията на Магнитски ?От де събра толкоз мъртви души?
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това "демократичните" режими в САЩ и ЕС ли го искат? Ха-ха-ха :)