"Роби в Германия": Печелят зле, срамуват се да се върнат в страната си

Истории на експлоатирани източноевропейци
22 юни 2024 09:07, Александър Попов
335
"Роби в Германия": Печелят зле, срамуват се да се върнат в страната си
Снимка: БГНЕС

Те са от България, Румъния, Унгария. Идват в Германия с грешни представи. Печелят зле, работят при лоши условия. Срамуват се да се върнат обратно. Германски медии разказват истории на експлоатирани източноевропейци.

Германия привлича много хора от Югоизточна Европа, които си мечтаят за по-високи доходи и по-добър живот. Често обаче реалността се оказва много различна - много източноевропейци, тръгнали по този път, бързо разбират, че са експлоатирани. Две германски издания - обществената телевизия WDR и мюнхенският вестник "Абендцайтунг" - дават нови конкретни примери за това. "Дойче Веле" представя някои от тях със съкращения.

"Роби на системата"

Репортажът в "Абендцайтунг" ни пренася в приют в Мюнхен, където са настанени около 450 трудови мигранти от Източна Европа. По-голямата част от тези хора са румънци и българи, а почти всички от българите са от Пазарджик - град в Централна България, уточнява изданието.

Те работят всичко онова, което повечето хора, родени в Германия, не желаят да вършат: чистят, разнасят пратки, трудят се по строежите, мият чинии в ресторанти, работят в кланици. Те получават по-малко пари от хората с германски паспорт, просто защото не знаят друго: минималната заплата в България е 2,85 евро на час, а в Германия - 12,41 евро.

"Роби на нашата система" - така нарича тези хора управителката на приюта в Мюнхен Андреа Гарлонта. Без да си дават сметка колко точно е скъп животът в Германия, те си създават една фалшива представа от това, което някой им е казал или което са прочели в интернет, казва тя за "Абендцайтунг".

"Тези хора са жертва"

Те идват с надеждата да печелят повече и на практика се жертват. Спят в общи, претъпкани помещения или на улицата. Лъжат ги със заплащането и обикновено им прекратяват договора веднага, след като изтече пробният им срок, а после пак ги назначават. Така обаче те губят част от правата си - като платен отпуск. На други пък им предлагат работа за по няколко часа на ден, а трети работят изцяло на черно.

Изданието разказва и историята на братята Виктор, Якоб и Егон - трима унгарци, дошли в Германия с надеждата за по-добър живот. Първи пристигнал Егон - преди 5 години, а по-късно го последвали и другите двама братя. Работили в склад и в ресторанти - "все гадна работа, най-малко по 10 часа на ден", казва Егон. "Целият съм разбит", уверява той.

Последно тримата работили в китайски ресторант, където започнали с миене на чинии, но после вършели всичко: чистене, обслужване, помощ в кухнята - за три евро на час. Спели на тавана над ресторанта - върху матраци на голия под с картони от кашони между тях, служещи за преграда. Шефът им често задържал заплатите за наем, разказва Егон.

"Отпред, където са масите за гости, любезно им се усмихват. Но отзад е ад", уверява 32-годишният унгарец. Работели по шест, а понякога седем дни в седмицата - без почивка, по десет или дванайсет часа на ден. "Бях толкова изтощен", казва Егон. Накрая той и другите двама просто искали да си тръгнат, пише "Абендцайтунг".

"Сега се страхуват да се върнат в Унгария като провалили се неудачници. Това е причината много от тях да остават тук", посочва Андреа Гарлонта. Самата тя е от Източна Европа - дошла е в Германия преди 24 години, когато била на 21. Не смятала да остава дълго, а само колкото да спести някакви пари и да се върне в Румъния. Но останала и сега помага на други трудови мигранти.  

Тя казва с тъга, че родината ѝ Румъния губи много квалифицирани кадри. "За строителни дейности по пътищата сега в Румъния назначават хора от Пакистан. Това са робите там", казва тя. А Ноеми Молнер, която също работи в сферата на помощта за мигранти, обобщава пред "Абендцайтунг": обикновено унгарците в Мюнхен работят на черно по китайски ресторанти, българите и румънците - често са по строежите, а африканците в Мюнхен са най-вече чистачи.

Как се живее без душ и тоалетна

Експлоатацията в Германия на работна ръка от Източна Европа беше тема и на последното издание на популярното предаване "Локалцайт" на обществената телевизия WDR. Зрителите научиха личните истории на Лорант Могер и на Емил Тома - и двамата от Румъния.

Единият работил като шофьор на камион. Работодателят му го регистрирал, но само фиктивно - реално Могер нямал жилище и живеел в камиона "седмици наред, без душ или тоалетна", разказа самият той в предаването.

Емил Тома пък работил две години в кланица - по 13 до 15 часа изключително тежък труд, всеки ден, без почивки. "Ако не успяваш да свършиш всичко, веднага те заплашват с уволнение", казва 51-годишният мъж. Изкарал две години така, след което получил сърдечен удар и вече не може да работи, става ясно още в предаването.

В него председателката на профсъюза DGB Аня Вебер потвърди, че несигурните условия на труд и дъмпингът на заплатите продължават да са сериозен проблем в много сектори на икономиката. От синдиката упрекват политиците, че правят твърде малко за решаването на тези проблеми. Синдикалистите настояват за прекратяването на експлоатацията на източноевропейските работници и за въвеждането на справедливи условия на труд за всички хора в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
2
 
! Отговори
До 127 преди 3 месеца
Ами питай го украинските копейки щото.само такива има в България не стига,че просят ,ами и нагли,а идват от най-бедната държава в Европа
110
0
 
4
 
! Отговори
Учи български! преди 3 месеца
до 41. И в БГ сме роби. А колко сме експроатирани тук в България? Аз знам два чужди езика, като работя с единия. Имам висше от чужбина, от Западна държава. Работя за 1500 лева чисто в София. . . . . Експлоатирани или експропиирани са две различни неща. Има висше от чужбина, ама какво? Пълни глупости! Ако си завършил висше, то поне като преводач или туристически гайд ще взимаш повече от 1500 лв. Лъжец, при това необразован! С две думи балкански к ат_и л!
109
0
 
6
 
! Отговори
УМРЯХ ОТ СМЯХ преди 3 месеца
Плевнелиев (бивш Президент на България) държи този *бизнес* заедно с Кюрди и Турци в Германия . Кога ще го вкарат в Разследване Службите ?
108
0
 
2
 
! Отговори
До 124 преди 3 месеца
Май ти се иска навсякъде да пее ходжата Резников е ме става
107
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А, *** които работят в пРосията, как е там ве ***, кажете нещо? Що все за Германия и ЕС?
106
0
 
4
 
! Отговори
До 122 преди 3 месеца
Ами сигурно щото на руснаците не им трябват берачи на Гъби аспержи и Ягоди и евтина работна ръка
105
8
 
1
 
! Отговори
До 121 преди 3 месеца
РУСИЯ ДЪЛЖИ РЕПАРАЦИИ НА БЪЛГАРИЯ, ЗАДЕТО НИ ДЪРЖА 140 ГОДИНИ В РУСКО РОБСТВО....
104
1
 
2
 
! Отговори
До119 преди 3 месеца
Май не си си купил мозък,а е трябвало иначе не може да разбереш кой е бит и кво е койн
103
5
 
3
 
! Отговори
А в Русия 1 бг няма преди 3 месеца
Защо в Русия един българин не е емигрирал..?.... Христо Христов може да питате..
102
0
 
6
 
! Отговори
Horst Wessel преди 3 месеца
Германия и България може да са в Европа, но хората живеят по различен начин. Ако смяташ да си продължаваш да си живееш като в Бг, но идваш тук да печелиш повече, по-добре си стои в Бг. Дребните тарикатлъци, позьорщината и тем подобни, тук не вървят. Няма да намериш местни да са на този вайб, освен някой балканец пак, но тогава не очаквай да се интегрираш. Ако пък времето ти влияе, то тогава отивай в Африка. Тук е Германия и през голяма част от годината е сиво и облачно. Тези неща се знаят!
101
2
 
2
 
! Отговори
Христо преди 3 месеца
Цял живот ми е сиеста. Построил съм си комунизма, ама преди 14 години купих 1000 биткойна. И сега само дърпам по 1 биткойн на година и живея като цар. Пресметнал съм, че имам още 996 години да живея без да ми се налага да работя.
100
0
 
4
 
! Отговори
Човекът Хумус преди 3 месеца
Sehr shlecht хахахха , ехе хе хееее еееее , и замирисва на овце
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи дотук с демокрацията,къде са сега тези дето навремето ни убеждаваха че като дойдела демокрацията щяло да бъде по-добре,то както го описват по-зле и от роби са хората в тази Германия...
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бг отцепи ли се от англосаксите, наистина ще е зле. /45 - соц + 35 - преход + още колко:)) и къде към чини и рашки ли/.
97
1
 
0
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Не само гръб, но силен гръб ти трябва в туризма. Ако и родната полиция е на твоя страна - бизнеса е успешен.
96
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите сте така. Цял живот мизерия.
95
2
 
4
 
! Отговори
До 112 преди 3 месеца
На хартия Германия е по-богата и от Израел ама всички знаем кой е шефа!
94
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ГЕРМАНИЯ СЛЕД ДВЕ ЗАГУБЕНИ ВОЙНИ Е ПО-БОГАТА ОТ РУСИЯ
93
1
 
12
 
! Отговори
Hannover-Burgdorf преди 3 месеца
Работа в Германия се сменя, градът също. Важното е да се отнасяш добре с квартирата си и да напуснеш работа по каналния ред, защото историята ти се вижда от следващ работодател или наемодател. Но в собствената ти страна да си учил и да си квалифициран и да си пребутван заради връзкари или просто за теб да няма реализация в дадената област или да ти дават 500 Евро на МЕСЕЦ, няма такава обида и унижение! Да не говорим за купищата други проблеми с манталитета и чалгата, каквито няма никъде!!!
92
7
 
11
 
! Отговори
Дачо преди 3 месеца
И аз бях роб в Дойчланд. Не се търпеше...но после отидох в Казан. Видях се в пари и живот. Даже изхранвам 10 члеснното ми семейство в България. Остават ми пари и за инвестиции в Пхенян