Намаляло търсене на работна ръка - всеки втори безработен е със средно образование

Под 60% заетост има във Враца, Монтана и Силистра
Обновена: 1 май 2024 10:02 | 1 май 2024 10:00, Камелия Цветанова
131
Намаляло търсене на работна ръка - всеки втори безработен е със средно образование
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки глада за кадри у нас, все повече хора не успяват да се реализират на пазара на труда, защото работодателите не ги наемат. Причините са няколко, но основната се оказва образованието на безработните.

Ниска безработица, но и намаляло търсене на труд. Така анализ на Института за пазарна икономика определя пазара на труда за изминалата година. След пандемията от COVID-19 и кризата, до която тя доведе трудовия пазар, сега той е спокоен. След като се сви, коефициентът на безработица вече две години се задържа на малко над 4%, а броят на безработните продължава да пада. През миналата година, регистрирани в бюрата по труда са били 132 хиляди души, което е по-малко дори от предпандемичната 2019 г., предаде Нова телевизия.

Защо обаче сред тях има хора, които трайно не успяват да се реализират на пазара на труда, въпреки глада за кадри, за който все по-често говорим? Според експертите, причините са неподходящото им образование, уменията или пък района, в който се намират. Или казано с други думи, проблемът не е в липсата на свободни работни места, а в профила на безработните. Оказва се неподходящ за работодателите и това ги отказва да наемат хора. Ето и с какъв избор разполагат те. 14% от безработните на пазара в момента са висшисти, при тях коефициентът на безработица е под 2. При хората със средно образование също остава нисък – около 4, с такава образователна степен са половината безработни. Значително по-висок обаче, е коефициента при безработните с основно образование, а най-висок като не спира да расте, е той при тези с начално образование – почти 27. Това превръща пазара във все по-затворен за необразованите.

И региона, в който живеят безработните, може да бъде фактор - той също може да попречи на тяхната реализация. Докато коефициентът на безработица се движи между 2 и 4 в различните области, в близо една трета от страната, той е над 10. Под 60% заетост има във Враца, Монтана и Силистра. Спад в заетостта бележат близо половината области в страната, включително и София-град. Въпреки че там експертите отдават това на свиването на аутсорсинг сектора и на забавяне в търсенето в сектора на информационните и комуникационни технологии.

За ситуацията допринасят и младите хора на възраст между 15 и 29 години, които нито учат, нито работят. У нас те представляват близо 14% от всички в тази възрастова група. Макар да се намираме в топ 5 по дял на такива младежи в Европа, добрата новина е, че те все пак намаляват - за 10 години – с 10%. Броят им се изчислява на 153 хиляди души като повечето от тях са жени, предимно с по-ниска степен на образование, живеят в слабо населени места и разчитат на издръжка от близки, родители или от съпруг, когато става въпрос за омъжени жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: безработнизаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 102, те преди 6-7 години и някакви жълти жилетки уж скандираха, протестираха, палиха... а на края събраха 2% на изборите! Казах ти навсякъде има смахнати, хубавото е че са тотално малцинство
103
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
9 май ще празнувате ли ***-сабаки pycopoби? Или ши одите у Гърция да муате филийки с мас?
102
6
 
1
 
! Отговори
Всичко Свърши! преди 1 месец
КРАЙ! Франция става част от Руската Федерация, до края на месеца!
101
10
 
6
 
! Отговори
Много Дрога и Бело преди 1 месец
Много скоро ЕС ще загине. И Русия ще управлява света и ще разпределя световните ресурси. Край с ЕС. До 5-6 секунди няма вече да го има. НАЛИ ДРОГАРИ?
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
Само,че аз видях протестите на видео материал в интернет на които скандираха фрекзит и други неща за Макрон.
99
6
 
8
 
! Отговори
Анатема западни коли преди 1 месец
Русофили, продавайте немските гадни к0чини и купувайте всички новата лада.
98
2
 
9
 
! Отговори
Дон Балон преди 1 месец
Истината е, че на запад идва криза, и там все по-трудно се намира добре платена работа, а разходите са високи. Това означава че доста народ си стои в България , не вкарват свежи пари отвън и се водят безработни в БГ. България е имигрантска държава, има повече работещи българи в чужбина отколкото в самата държава.
97
9
 
2
 
! Отговори
КРАЙ С ЕС преди 1 месец
От института по картография решиха да изтрият ЕС от картата. ЕС умре. СССР сега просперира. На картата да има СССР, а не ЕС. Щото така викам.
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 95, aми не сме чули, няма и да чуем, защото това го има само в болните мозъци на няколко копейки! Сигурно има и някоя друга френска копейка, все пак смахнати има навсякъде, но тя е нищожно малцинство, на фона на 80 млн. французи
95
8
 
0
 
! Отговори
ВАЖНО! ЧЕТИ БРЕ!!! преди 1 месец
Подкрепете режима на Путин, иначе тази зима ще живеем без ток и без парно и гладни. IT-тата ще ровят по кофите и ще ядат огризките на умните деца от Възраждане.
94
4
 
3
 
! Отговори
Имаме ли газ преди 1 месец
А отцепи ли се вече щата Тексас?
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
Нещо да сте чули за Фрекзит и излизане на Франция от НАТО и Европейския съюз. А за Некзит / Нидерландия/. Протестите във Франция при които скъсаха знамената на НАТО и ЕС.
92
3
 
0
 
! Отговори
Доц. преди 1 месец
Бих се радвал да разбера мнението на доцент доктор А.Петров по темата, но уви го думнаха.
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех, другари русофило-комунисти, едно време какви манифестации имаше за първи май, а??? А после ходехме в горите на пикник, да ядем и пием... А сега че няма манифестации, едно на ръка, ама вече ви мързи и до горите да отидете... Майтапа на страна, ходенето в горите наистина беше приятно преживяване, ама сега ходим там не само на първи май, а когато си искаме
90
7
 
7
 
! Отговори
КЪЦИ КОПЕЙКИН преди 1 месец
Цомчо и Къци влизат в един бар в Москва. "Какво става? Украйна наша ли е вече?" - "Наша", казал бармана. "Унгария, Румъния, Полша, Литва, Латвия, Естония, наши ли са вече?" "Наши са. Цяла Европа е нашаЯ!" Възкликнал бармана, а доктор Къци си отдъхнал, а Цомчо замасажирал напрегнатите му уши - "Дай две бири!" "Веднага - 20 евро, ако обичате", "Нямаме евро, само български лев и рубли" - "Господине, годината е 2032-ра и тези валути са отдавна изчезнали. Или плащайте с Долари и Евро или НАПУСНЕТЕ!"
89
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Друго си е да просиш пари от мама и тати докато си на 40 и да се мислиш за голям играч хахахаха и после да се чудиш защо никоя жена не те иска хахаха неудачници
88
3
 
3
 
! Отговори
Комунизма преди 1 месец
Не си е отишъл още и ще живеете в мутренска държава и в сомалийска мизерия Докъто това е така плебеи
87
3
 
2
 
! Отговори
Пълно е преди 1 месец
С безработни с вишу с което си бършат а но са Кото им свърши тоалетната хартия вместо да копуват нова че е скъпа
86
3
 
2
 
! Отговори
Атакист преди 1 месец
Абе, Костадин Костадинов нали е доктор? Що не си пращате при него да ги прегледа, нали е доктор?
85
4
 
7
 
! Отговори
Антисоциалст преди 1 месец
Не ви щем вносните салами и дините през март. Ще минем и без банани и тоалетна хартия. За тая работа си има бидета. И вестници рекламни и измамни. Ще има шарени плакати. Искаме си и образованието на Бай тоша и здравеопазването. И нормалния живот.