Намаляло търсене на работна ръка - всеки втори безработен е със средно образование

Под 60% заетост има във Враца, Монтана и Силистра
Обновена: 1 май 2024 10:02 | 1 май 2024 10:00, Камелия Цветанова
131
Намаляло търсене на работна ръка - всеки втори безработен е със средно образование
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки глада за кадри у нас, все повече хора не успяват да се реализират на пазара на труда, защото работодателите не ги наемат. Причините са няколко, но основната се оказва образованието на безработните.

Ниска безработица, но и намаляло търсене на труд. Така анализ на Института за пазарна икономика определя пазара на труда за изминалата година. След пандемията от COVID-19 и кризата, до която тя доведе трудовия пазар, сега той е спокоен. След като се сви, коефициентът на безработица вече две години се задържа на малко над 4%, а броят на безработните продължава да пада. През миналата година, регистрирани в бюрата по труда са били 132 хиляди души, което е по-малко дори от предпандемичната 2019 г., предаде Нова телевизия.

Защо обаче сред тях има хора, които трайно не успяват да се реализират на пазара на труда, въпреки глада за кадри, за който все по-често говорим? Според експертите, причините са неподходящото им образование, уменията или пък района, в който се намират. Или казано с други думи, проблемът не е в липсата на свободни работни места, а в профила на безработните. Оказва се неподходящ за работодателите и това ги отказва да наемат хора. Ето и с какъв избор разполагат те. 14% от безработните на пазара в момента са висшисти, при тях коефициентът на безработица е под 2. При хората със средно образование също остава нисък – около 4, с такава образователна степен са половината безработни. Значително по-висок обаче, е коефициента при безработните с основно образование, а най-висок като не спира да расте, е той при тези с начално образование – почти 27. Това превръща пазара във все по-затворен за необразованите.

И региона, в който живеят безработните, може да бъде фактор - той също може да попречи на тяхната реализация. Докато коефициентът на безработица се движи между 2 и 4 в различните области, в близо една трета от страната, той е над 10. Под 60% заетост има във Враца, Монтана и Силистра. Спад в заетостта бележат близо половината области в страната, включително и София-град. Въпреки че там експертите отдават това на свиването на аутсорсинг сектора и на забавяне в търсенето в сектора на информационните и комуникационни технологии.

За ситуацията допринасят и младите хора на възраст между 15 и 29 години, които нито учат, нито работят. У нас те представляват близо 14% от всички в тази възрастова група. Макар да се намираме в топ 5 по дял на такива младежи в Европа, добрата новина е, че те все пак намаляват - за 10 години – с 10%. Броят им се изчислява на 153 хиляди души като повечето от тях са жени, предимно с по-ниска степен на образование, живеят в слабо населени места и разчитат на издръжка от близки, родители или от съпруг, когато става въпрос за омъжени жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: безработнизаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
7
 
1
 
! Отговори
ВАЖНО!!!! ПРОЧЕТИ!!! преди 1 месец
ЕЙ ХОРА, НЕ ИСКАМ ДА ВИ ПЛАША, НО ТОКУ ЩО затворих телефона с доктор Костадин Костадинов, с който си поговорихме изключително сериозни неща. След обичайната размяна на комплименти, тип "върви ли Кайена/ще си купуваш ли яхта" - с доктора обсъдихме много наболели теми за България, анализирахме болежките, след което доктора даде своята категорична анамнеза - Мигновено излизане на България от НАТО и ЕС и моментално влизане на Възраждане в Европейския Парламент.
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ли революция и строй подобен на социализма , хората няма да бъдат нито спокойни , нито щастливи ! Капитализма екполатира масите и ги прави роби .
82
5
 
0
 
! Отговори
Глупави IT-та преди 1 месец
IT-тата ще носят кафенцата на умните деца, симпатизанти на Възраждане, когато доктор Костадинов вземе властта - демек никога.
81
2
 
1
 
! Отговори
РаботатаДаваСвобода преди 1 месец
Бойко Борисов го е казал - на мантинелата на един мост. Помним! Ето го и клипчето: https://youtu.be/kOmCLeDuVy4
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ви казах , че не могат дори да докоснат социализма като система .
79
1
 
16
 
! Отговори
Не са само до пари! преди 1 месец
Бачкаторите отидоха в Германия. Осигуряват ги, като няма работа - помощи и тук не останаха хора за такава работа. Квалифицираният труд ще се плаща все по-добре у нас, но друг е въпросът ще има ли кой да го върши. От завършващите нямат желание за квалификация, излизат неграмотни висшисти. А да се върне от чужбина някой зависи не само от заплата. Ако детето ти в Германия е на безплатна детска, ходиш с градския на работа, как ще те накарат да плащаш в София 1000 лв частна и да висиш в трафик по 2ч
78
1
 
6
 
! Отговори
Дъртий селинджер преди 1 месец
Да си дойдем на думата. Това е реалната картина а не каквото пропагандират по мъедиите на трелевизора. Европа е в рецесия . А ние сме вързани за европа. И ние сме от месец в същото гуьино . Няма на кого да продавате. Освен морафетите си на нас простите чиляци.
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво да работим ,за пенсия на 70 години - 500 лева ли ? Аре у лево
76
3
 
5
 
! Отговори
Заслужено преди 1 месец
Скоро няма да има IT-та а само младежи ГЕРБ и умните деца от Възраждане. ИТ-тата ще им носят кафенцата.
75
2
 
10
 
! Отговори
Е да ама при преди 1 месец
Тодор Живков нямаше банане и тоалетна хартия. Сега имате и банане и т.хартия - апропо , наслаждавайте се на демокрацията ....
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е да де .Трябва да спрат да търсят магиструтаура с два западни езика , за нормалните работи и ще има работници .Сега хората със средно се подтискат и често дори не кандидатстват ,заради безумия .
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези където дават по 7К за курс по Java в прогрес са много зле, скоро няма да има работа за ИТ-тата!
72
0
 
5
 
! Отговори
Работа Работа Работа преди 1 месец
"Бойко го е казал: Толупи такива! Станали ми в 12 часа и ми пишат статуси! Аз ставам в 6:00 за мен е добър ден!!! Нещacтници такива!" - вика, блъска, тропа нервно с крак, стиска юмрук
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да си луд за да почнеш работа за хиляда лева или толкова колкото предлагат във въпросните градове!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимния с чат джипиди- айде дайте ги тия ИИ-та вече, че ми писна да гледам стар софтуер. Не съм видял един ИИ дето да го пльосна в съществуваща код база и да не се о се ре мигновено. 99% от съществуващия код не е писан по никакви правила, не следва никакви стандарти и е правен безумно в продължение на десетилетия. Пробвах да пусна Copilot да пробва да разреши 1 мижав бъг и след 50 опита не изкара нищо близо до решение. Ако не пишеш от 0 софтуер ИИ никога няма да ти вземе хляба.
69
1
 
1
 
! Отговори
гз преди 1 месец
Демокрацията е най добрата система. Жалко , че има само 2,3 държави в света практикуващи демокрация като Швейцария. Да си бръкнеш у носа е регламентирано от държавата, къв частен бизнес бе ? Нещо като частно училище с държавен изпит по държавна програма.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баце каза на времето : Студенти и вишисти да копат компир !
67
1
 
9
 
! Отговори
Беден IT 3000лв кеш преди 1 месец
Скоро ще ровим по кофите. Трябваше да послушам Бойко и да стана овчар. Сега ChatGPT ми изяде хлаба.
66
0
 
9
 
! Отговори
Диктаторо из Банкя преди 1 месец
Работете, работете, работете! Работата ще ви даде свобода.
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ChatGPT, Gemini, Claude и Devin вече изяждат хляба на ай-титата, скоро ще просят по улиците!