Намаляло търсене на работна ръка - всеки втори безработен е със средно образование

Под 60% заетост има във Враца, Монтана и Силистра
Обновена: 1 май 2024 10:02 | 1 май 2024 10:00, Камелия Цветанова
131
Намаляло търсене на работна ръка - всеки втори безработен е със средно образование
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки глада за кадри у нас, все повече хора не успяват да се реализират на пазара на труда, защото работодателите не ги наемат. Причините са няколко, но основната се оказва образованието на безработните.

Ниска безработица, но и намаляло търсене на труд. Така анализ на Института за пазарна икономика определя пазара на труда за изминалата година. След пандемията от COVID-19 и кризата, до която тя доведе трудовия пазар, сега той е спокоен. След като се сви, коефициентът на безработица вече две години се задържа на малко над 4%, а броят на безработните продължава да пада. През миналата година, регистрирани в бюрата по труда са били 132 хиляди души, което е по-малко дори от предпандемичната 2019 г., предаде Нова телевизия.

Защо обаче сред тях има хора, които трайно не успяват да се реализират на пазара на труда, въпреки глада за кадри, за който все по-често говорим? Според експертите, причините са неподходящото им образование, уменията или пък района, в който се намират. Или казано с други думи, проблемът не е в липсата на свободни работни места, а в профила на безработните. Оказва се неподходящ за работодателите и това ги отказва да наемат хора. Ето и с какъв избор разполагат те. 14% от безработните на пазара в момента са висшисти, при тях коефициентът на безработица е под 2. При хората със средно образование също остава нисък – около 4, с такава образователна степен са половината безработни. Значително по-висок обаче, е коефициента при безработните с основно образование, а най-висок като не спира да расте, е той при тези с начално образование – почти 27. Това превръща пазара във все по-затворен за необразованите.

И региона, в който живеят безработните, може да бъде фактор - той също може да попречи на тяхната реализация. Докато коефициентът на безработица се движи между 2 и 4 в различните области, в близо една трета от страната, той е над 10. Под 60% заетост има във Враца, Монтана и Силистра. Спад в заетостта бележат близо половината области в страната, включително и София-град. Въпреки че там експертите отдават това на свиването на аутсорсинг сектора и на забавяне в търсенето в сектора на информационните и комуникационни технологии.

За ситуацията допринасят и младите хора на възраст между 15 и 29 години, които нито учат, нито работят. У нас те представляват близо 14% от всички в тази възрастова група. Макар да се намираме в топ 5 по дял на такива младежи в Европа, добрата новина е, че те все пак намаляват - за 10 години – с 10%. Броят им се изчислява на 153 хиляди души като повечето от тях са жени, предимно с по-ниска степен на образование, живеят в слабо населени места и разчитат на издръжка от близки, родители или от съпруг, когато става въпрос за омъжени жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: безработнизаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
7
 
! Отговори
Земевладелец преди 1 месец
А моите ниви не искат да бъдат обработвани от среднисти или такива с основно ! Искат да ги копат вишисти, по възможност Ай-Ти спецове, щото те копат,сеят орат и т.н. по алгоритъм и гоогле им помага при копането, тоест при изработването на реална храна или блага. Проблема е , че с виртуална храна не са наяждаш а ако носиш виртуални дрехи - в реалноста си гол.
63
3
 
3
 
! Отговори
Х преди 1 месец
неквалифицираният труд не се търси. Това е добра новина за България!
62
4
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
До Анонимен 62, и на опашка ще чакаш за апартаментче и колица, нали? Хахахахахахахахахахахахахахах Успех на всички на ка дър ници като теб! Някой ден може и да има смисъл от вас :)
61
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скапаните ИТ-та изкупиха мезонетите в манастирски ливади и А6-ците, сега възраждане като дойде на власт ще им ги конфискува, Костадинов (Ахмак) Сила Костадину акбар!
60
7
 
3
 
! Отговори
Негър скиор преди 1 месец
Колега.......при шоумена Живков имаше зелени паспорти и Милиционерите първо гледаха кеде работиш и после кой си..........Сега е Съветска спекула.....
59
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво значение има. България намалява с 23 000 души на месец от години. Всяка година намаляваме с 260 000 души. Ако съберем населението на Области Видин, Търговище и Силистра тези 3 области изцяло обезлюдени е населението което напуска странта или тоя свят на година. Още 15г и ще останат 3 големи града в България. Няма смисъл да строим пътища, да правим централи или да развиваме бизнес. Язък само че 1343г са се борили предците за да я оставят на нас и ние да я прахосаме за няма 30г.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
един ден няма кадри на другия бизнесът не търси кадри кое е вярнотодецата на етноса задължително в детска градина и училище иначе се спиратнезабавно детските надбавки затворниците и нар-ко-маните да бачкат пополето и в овощните градини и да се прехранват няма ние да ги храним а те да сехилят от килиите и да се друсат
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата система на социално-политическото управление на Запада, било то в САЩ, било в Европа, е изградена чрез представители на средната класа, квалифицираните потребители. Днес този инструмент се разрушава. Вместо средна класа се появяват нови бедни, които имат светоусещането на средната класа, но нямат пари.
56
3
 
1
 
! Отговори
тъй тъй преди 1 месец
До при Тодор Живков - На бедния му остава да си продаде единия бъбрек в чужбина. И оттогава - на късмет.
55
1
 
1
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко, искуственио вече всичко може да прави, всичко ще ни прави искусвенио, никой няма да работи.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работодателят е само един обикновен наемател на стока от пазара на труда който наема стоката за да я въведе в експлоатация за изпълнението на бизнес проект който да донесе печалба. Работодателя наема стоката на пазарна цена която се определя от пазара - на възможно най-ниската за която някой ще се съгласи да се наеме за тази работа, така се оптимизира печалбата. Когато стоката повече не носи печалба тя се освобождава и договорът за наем се прекратява.
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупостите в медиите не спират!!Новините се пушат от бавноразвиващи се!!Вчера нямаше кой да работи а днес никой не търси работници?!?!Що за кретенни станаха жмуррналя?!?!
52
4
 
14
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 1 месец
При Тодор Живково време при социализма когато бяхме с Русия нямаше пазар на труда. Никой не можеше да си представи че ще се продава на някакъв пазар. Всеки имаше правото да придобие професията която му харесва и която му е по-сърце и да работи по специалността си и да се развива и да създава дом, семейство и деца и да планира бъдещето си. А днес 25 годишно момче или момиче което планира да създаде семейство и да има 3 деца да отиде в банката и да иска заем за ипотека за жилище - какво могат да им предложат - нищо.
51
3
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
Демокрацията е най-добрата система, но българите са пpocтаци и некадърници и затова са бедни и безработни.
50
2
 
3
 
! Отговори
Български правопис преди 1 месец
До 31. Анонимен. Масово на бюрото по труда се регистрират хората имащи право на помощи за безрботица.Списакът с обявите в бюрото по труда включва 99 процента от най-нежаланите работни места.. . . . Виж правописа си и не се учудвай, че си на масовата опашка пред бюрото по труда! Малка помощ - безрботица се пише безрАботица, Списакът се пише СписЪкът, най-нежаланите се пише най-нежЕланите! Български! Сядай слаб 2! Как ще обслужваш цифрова машина за 2-3 милиона лева! Ще я потрошиш!
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като видиш фирма дето постоянно търси работници да знаеш че от тая фирма нищо не става! Никой не бяга от хубавото!
48
3
 
10
 
! Отговори
кратък виц преди 1 месец
"Пазар на труда в Бг."
47
5
 
10
 
! Отговори
До 44 преди 1 месец
И какво ще работиш като никой нищо не търси и е гадно навсякъде? Обявите седят едни и същи. То ако беше много хубаво точно там където търсят най много нямаше изобщо да има обяви. Хората сами щяха да се натискат във фирмите и да търсят. Пък то обратно само реват и всички бягат накъдето им видят очите. От таква работа файда няма нито за работодателя нито за работника.
46
6
 
19
 
! Отговори
опит преди 1 месец
През годините работата ми е налагала да интервюирам и обучавам доста хора. Някои на не особено квалифицирана работа - шофьор, склададжия, а други на по-различни - търговски представител. Смея да кажа, че младото поколение е много зле. Още на интервюто започват с едни изисквани за заплата, обстановка, почивки и т.н., без да покажат нищо насреща. А след това като започнат се вижда - по цял социални медии, болнични без причина, закъснения. За да изискаш, трябва да дадеш. Ето на това се научете.
45
3
 
8
 
! Отговори
морски преди 1 месец
Мутрите търсят много работници по морето. Осигурена безплатна квартира, а често и храна. "Все за хляб ще изкарат" каза скоро един от тях.