Сръбски историк обяви Рилския манастир за сръбски символ

Джордже Боянич твърди, че стенописи в манастира са на "старосръбски език"
22 апр 2024 18:15, Нели Христова
166
Сръбски историк обяви Рилския манастир за сръбски символ
Снимка: БГНЕС

Сръбски историк обяви Рилския манастир за "пазител на сръбската история и духовност" и "символ на сръбското православие и култура", предаде БГНЕС.

Джордже Боянич твърди, че стенописи в манастира на "старосръбски език", които изобразяват сръбски владетели и светци, са нарочно боядисвани и скривани.

"След битката при Велбъжд през 1330 г., водена от сръбския генерал Стефан Дечански, Рилският манастир става част от сръбската държава", пише Боянич на своя уебсайт.

Той заяви, че специално място в историята на манастира заема Мара Бранкович, дъщерята на сръбския деспот Джордже Бранкович и византийската принцеса Ирина, която се омъжва за султан Мурат II.

Според Боянич Реяната кула (Хрельова кула) е построена от сръбския рицар Рея Охмучевич.

По думите на историка в подножието на кулата има каменна плоча с издълбан ктиторски надпис: "По време на царуването на най-висшия господар цар Стефан Душан, господарят с големи усилия и средства съгради тази кула и я посвети на Св. Йоан Рилски и Богородица "Осеновица" (Покровителка), година 6843."

"Вътре в манастирския комплекс има и стара библиотека с над 10 000 писмени и печатни документи и книги, много от които на старосръбски език", пише Джордже Боянич и добавя:

"Посещението на Рилския манастир предоставя едно незабравимо преживяване от възраждането на сръбската история и духовност и със сигурност си заслужава вниманието на всеки, който цени богатото културно наследство на нашия народ."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от Общество
Автобус с българска регистрация се обърна в Турция, има ранени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия и макетата ни най мразят от всички съседи. Някакъв комплекс ли имат от нас. Най парадоксалното е, че турците са най добронамерени към нас от всички наоколо.
135
1
 
6
 
! Отговори
Да си припомним преди 3 седмици
Фиром бе заченат в Москва! Тито му е майка,Сталин е баща!
134
16
 
3
 
! Отговори
Ацо преди 3 седмици
132 Коj ке се занимава со вас, бре црно jебано татарско племе! Да ни го вратите Пиринот, дека македонските бракjа стенаат од црно татарско рапство, а на Србите да им го вратите Шоплукот, барабар со Софиjа. Одите си во Афганистан!
133
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сърбите отдавна учат, че старобългарският е старосръбски, а Григорий Цамблак основателят на сръбската книжнина е сърбин. От там и сръбски руски архиепископ. Същото учеха и македоноидите при друже Тито. Същото учат и сега.
132
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-големия ужас за запада е балканските страни да са в съюз. Повече ги е страх отколкото от Русия. Неслучайно в трансгранично финансираните българоезични медии не се намира добра дума за сърбин, грък, румънец. Само злоба.
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как сръбските вестници коментират Нишкото въстание против турците от 1841 година - Устанак у Бугарску. СЛЕД ТОВА ОБАЧЕ АВСТРИЯ ОРГИНИЗИРА ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ В СЪРБИЯ И НА ВЛАСТ ИДВА ПРОАВСТРИЙСКАТА ДИНАСТИЯ НА оБРЕНОВИЧИТЕ ЗА СМЕТКА НА НАПРАВИЛИТЕ СРЪБСКОТО ВЪСТАНИЕ КАРАДЖОРДЖГЕВИЧИ. ПЪРВАТА РАБОТА НА ОБРЕНОВИЧИТЕ Е ДА ОТНЕСАТ НА ТУРСКИЯ СУЛТАН ОТРЯЗАНАТА ГЛАВА НА КАРАДЖОРДЖЕ. АВСТРИЯ И ДО ДНЕС НИ Е ВРАГ ЗА ШЕНГЕН. ЕДИНСТВЕНА ОТ 27 ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ.
130
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МЕЖДУ СЪРБИТЕ И БЪЛГАРИТЕ ИМА МНОГО ОБЩИ НЕЩА, КУЛТУРНИТЕ ВРЪЗКИ СА ЕДНИ ОТ ТЯХ. Запада активно раздухва омраза между двата народа. Тоя прозападен сайт също пее в хора. Народите обаче си симпатизират за ужас на западните интриганти. Вместо да си гледат френско-немското омразно тресавище например се занимават с нас. Същите тези, които поръчват фалшиви генетични изследвания че българите сме като италианците са подлеци и нищо повече.
129
0
 
5
 
! Отговори
ПРАВ Е!НЕКА ПРОДЪЛЖИ преди 3 седмици
В случая сръбският историк е прав. Дествително Хрельо е сърбин по род и един от велможите на цар Стефан Душан. Няма за какво да му се сърдиме, всичко е написал точно и коректно. Обаче е редно да напише пак книги пък за множеството манастири в днешна Сърбия, които са изградени от български боляри и ктитори. С български икони и надписи. С български книги, част от тях унищожени от сърбите. Тези манастири са от Железни врата, от околностите на Белград, през Ниш, Враня, Лесковец и Куршумлия.
128
1
 
4
 
! Отговори
Още някой преди 3 седмици
да си припознае нещо българско като негово? Нашите политици са виновни за тази свободия.
127
0
 
6
 
! Отговори
Бебо преди 3 седмици
Мисля,че не е старосръбски а старомакедонски.
126
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НЕ ВЪЗРАЗЯВАН ЩОМ СЪРБЕТАТА СЕ СМЯАТ ЗА ЗАПАДНИ БЪЛГАРИ - И ТАКА ЩЕ Е - В ЕВРОПА САМО В ЛОНОТО НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!...
125
0
 
1
 
! Отговори
Британски учЕн преди 3 седмици
Тая година на въпросната плоча по кой календар е че нещо не ми излизат сметките?
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До аЗащо смяташ че Главчев ни е по - важен? Съжалявам не ни е. Поне на мен не. Това са хора които не стават за нищо и именно затова разни такива като този сърболяк си разиграват коня. Не знам. Просто съм бясна и това е.
123
1
 
6
 
! Отговори
а преди 3 седмици
Не ни занимавайте с неща, които са измислица, за да ни отвлечете вниманието от Главчев и главуковците, които съсипаха цяла България и я разпродадоха.
122
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Една баба казалакаква етническа омраза бе? То бива бива ***...гел ама то удряш тавана. някои хора направо не се усещат колко са тъ..и. И с голямо самочувствие ръсят глупост след глупост а ние горките трябва да се мъчим да ги четем.
121
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 122каква истина бе ***? Че нямаме история така ли? И какво според теб трябва да си признаваме? Че изобщо не сме съществували или какво? Много мразя сърбите а сега още повече.И такива *** като тебе - мразещи до такава степен себе си че са склонни да предадат и майка си. Сърболята не престават да се изтъкват и да парадират за наша сметка. В действителност ние винаги сме ги дънили и те не могат да го преживеят. Това е истината и аз с радост си я признавам
120
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички знаем,че историята ни е пълна с неясноти,недоказани,измислени неща!Ама сме си заровили главите в пясъка досущ като щраусите и сляпо повтаряме в хор това,което ни набиха в главите по време на тошко!Световните историци казват едно ние казваме обратното!И това ще продьлжава дотогава докато един ден ни накарат да си признаем истината!Защото истината е само една а не както на нас ни се иска!Ще видите-някой ден ще имаме съвсем други факти за българската история!Защото така е записано в архивите
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
о, свещена простота!
118
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
четох в един чат спор между сърбин и руснак от Петербург, руснакът - българите ни покръстиха и службите в църквите са на старобългарски, а съвременният руски език е на основата на старобългарския, сърбинът - какъв старобългарски, това е старосръбски, а по време на Сръбско-българската война ние сме ги били нападнали, а не те нас, а "сърбинът" беше от Ниш и говорели на нишки диалект, т. е. българин от шоплука
117
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
измислици премислици