Сръбски историк обяви Рилския манастир за сръбски символ

Джордже Боянич твърди, че стенописи в манастира са на "старосръбски език"
22 апр 2024 18:15, Нели Христова
166
Сръбски историк обяви Рилския манастир за сръбски символ
Снимка: БГНЕС

Сръбски историк обяви Рилския манастир за "пазител на сръбската история и духовност" и "символ на сръбското православие и култура", предаде БГНЕС.

Джордже Боянич твърди, че стенописи в манастира на "старосръбски език", които изобразяват сръбски владетели и светци, са нарочно боядисвани и скривани.

"След битката при Велбъжд през 1330 г., водена от сръбския генерал Стефан Дечански, Рилският манастир става част от сръбската държава", пише Боянич на своя уебсайт.

Той заяви, че специално място в историята на манастира заема Мара Бранкович, дъщерята на сръбския деспот Джордже Бранкович и византийската принцеса Ирина, която се омъжва за султан Мурат II.

Според Боянич Реяната кула (Хрельова кула) е построена от сръбския рицар Рея Охмучевич.

По думите на историка в подножието на кулата има каменна плоча с издълбан ктиторски надпис: "По време на царуването на най-висшия господар цар Стефан Душан, господарят с големи усилия и средства съгради тази кула и я посвети на Св. Йоан Рилски и Богородица "Осеновица" (Покровителка), година 6843."

"Вътре в манастирския комплекс има и стара библиотека с над 10 000 писмени и печатни документи и книги, много от които на старосръбски език", пише Джордже Боянич и добавя:

"Посещението на Рилския манастир предоставя едно незабравимо преживяване от възраждането на сръбската история и духовност и със сигурност си заслужава вниманието на всеки, който цени богатото културно наследство на нашия народ."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от Общество
Автобус с българска регистрация се обърна в Турция, има ранени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
2
 
! Отговори
Вие нямате представа преди 3 седмици
каква дипломатична игра играеше Югославия по времето на соца в областта на науката. Канеха на симпозиуми, специализации, курсове и т.н. учени от цял свят. Хранеха ги, глезеха ги, водиха ги на екскурзии по цялата им държава и им четяха лекции, пълни с лъжи и измислици и за сръбската история и култура, и за Македония. Нашите мижитурки пък се съобразяваха с това, което им забранява или разрешава Кремъл и гледаха да се уредят поединично за специализация в СССР. И днес резултатите са налице.
115
3
 
7
 
! Отговори
НеСамоТе са виновни преди 3 седмици
За агресивното поведение на сръбските историчари принос има и мижитурското поведение на нашите продажни учЕни. Клекнали са пред повелите на Коминтерна и доброволно се съгласяват, че части от бълг. земя и бълг. народ не били Български, а сръбски или македонски, което означавало отделен народ с отделна държава и история. Наскоро мижитурски се съгласиха, че македонският говор бил не диалектна форма на българския, а бил отделен език. Затова онези атакуват с лъжите си, от мижитурки никой няма респект
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сичко е сръбско и македонско, българите са македонци, а македонците са сръби, е...
113
7
 
3
 
! Отговори
Една баба казала преди 3 седмици
Сеете етническа омраза към съседен народ или какво? Много хора говорят глупости, но малко глупендъри ги повтарят.
112
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 седмици
Учениците/макетата/ постоянно лаят, а сега се обадиха и даскалите/сърбите/! Утре ще измислят нещо и за Бачковския манастир.
111
2
 
11
 
! Отговори
Дядката преди 3 седмици
Тия тръгнаха по пътя на макетата!Скоро може да обевят че и хан Аспарух е чист сърбин!
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България изпусна Златна възможност да вземе,, Хилендарският манастир "Даже сръбските признания положението е било трагично за сръбството:(Када е 1890. године посетио Хиландар, српски конзул у Солуну Коста Христи видео е у вековно српско Велико лаври меу толиким калуерима Бугарима, само едног единцатог Србина, запуштеног и забринутог монаха Висариона.)
109
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То е факт, че много сме ги млатили сърбежите, нема какво да се лъжем, но те избиват комплекси за малоценност от нас, присвояват си неща, които не са техни :)))
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Били са част от Българските етнокултурна област, независимо от конкретната форма на управление. Това, че се разбираме без преводачи не е ли достатъчно доказателство!
107
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сърбите са неблагодарници, благодарение на българите те си запазиха,, Хилендарският манастир". През 18 и 19 век Хилендар е предимно с български монаси, български игумен,задълженията на манастира се е покривали предимно от българи,но по документи се е водел като сръбски. Гърците са искали да го прехвърлят като гръцки манастир, но българските монаси не позволявали това. Чак в края на 19 век сърбите се сещат за него, вкарват от Сърбия монаси като една част от българските са изгонени.
106
1
 
3
 
! Отговори
Непозната преди 3 седмици
Ха-ха-ха.
105
2
 
11
 
! Отговори
Варна преди 3 седмици
Нормално е сърбята да имат претенции, щом у софето са сърбомани и им се кланят! Във Варна обаче 8 Приморски полк паметника стои и ние помним!
104
5
 
3
 
! Отговори
До Бй Дрън преди 3 седмици
Ние и румънците сме един народ до 19 век. И те и ние сме траки.Траян унищожава Западна Дакия)даките са гети, траки), но в 165г. там се основава Стара Велика България в която управлявят мизите наричани и българи и гетите, които са първите славяни. Да, даките или гетите са славяни, траки. Така пише Т.Симоката в 7 век! През 18 век султанът започва да слага за войводи в Влахия и Молдова гърци, вместо българи. Унищожава се българщината, забранени са над 30000 български думи. започва латинизацията.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо ползват старобългарското летоброене?
102
2
 
9
 
! Отговори
Е? преди 3 седмици
Сърболяците се продадоха на Дубай и Китай ,тез модерните сгради в Белград не са сръбски,както и магистралките им.Влезим ли в Шенген , Калотина става село пак.
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нека да им е символ. Как "Статуята на свободата" в САЩ е световен символ. Но манастиря си е блългарски.
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радвам се да чуя че българските манастири и култура имат голямо влияние в сърбия
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До НА РУСИЯ С ЛЮБОВ Автроунгария им зима територията и те нападат бг.
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отдавна сърбежите са хвърлили око на Западна България,влезте в сръбската Уйкипедия и вижте какво пише за Видин, Лом, Белоградчик и др.селища. Градове и села в които живеели предимно сърби със сръбски училища, библиотеки,търговци и предприемачи. Всички искали да се присъединят към Српската Отачбина, но злите подли бу гари им наметнали Бу гарската дръжавност и самосъзнание!!!
97
4
 
7
 
! Отговори
888 преди 3 седмици
Ся, утре обявяваме, че Косово е исконна албанска територия и гледаме сеир!