Евросъюзът осъди България заради мръсния въздух

София, Пловдив, Варна с превишени нива на прахови частици
5 апр 2017 11:52,
134
Евросъюзът осъди България заради мръсния въздух
Снимка: архив, Булфото

Съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови днес съдебно решение по заведеното от Европейската комисия дело срещу България за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Това съобщиха от Съда на ЕС.

Съдът е решил, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на ЕС.

Решението на Съда гласи, че с постоянното неспазване от 2007 г. до 2014 г., включително както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на прахови частици в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна, нашата страна не е изпълнила задълженията си за приложение на съответната директива.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
7
 
! Отговори
Оруел преди 7 години
Ем ни тровят , ем ни съдят за това! 1984 в действие!
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъде е замърсяването?Защо не пишат?Ако е от пръскащите самолети,кой е виновен?
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама, снимката не отговаря на съдържанието, бе! Това е мъгла в София (бул."Цар Освободител"). Даже, като се вгледа човек, вляво през мъглата се виждат колконите на мавзолея. :)
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очевидно е, че ГЕРБ няма да направят нищо за спиране на наднорменото замърсяване. Не виждам как ГЕРБ ще накара основния си електорат в гетата, да спре да гори какво ли не за отопление.
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ни осъдят разбира се, след като така масово се използва твърдо гориво за отопление, а и се горят стари гуми, пластмаси, найлони и какво ли не още. Всеки поинтересувал се по въпроса знае, че колите в София замърсяват много под нормите, примерно 3-4 пъти под нормите, а наднорменото замърсяване се дължи главно на отоплението с твърдо гориво и донякъде на неизмитите улици.
84
2
 
11
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 7 години
Хехееее.. ще осъдят бездомник , които няма и пари, успех ... !
82
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е най-токсичната държава в Европа,еми така е защото тук да се предвижваш с аградският траанпорт стана лукс.Всички се качиха по колите!
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По цял свят си карат колите и никъде не смятат, че в градове с мащабите на София, а и по-големи от София, наднорменото замърсяване на въздуха се дължало на колите. Само в София, явно готвят някакви тесли и ни лъжат, че колите са виновни. Най-вероятно некадърността на кмета и бандата й да се справят с организацията на движението в София, ще довее до поредните забрани. Всички знаем, че когато управлява некадърник, той се опитва със забрани да реши нещата, а това никога не става.
80
2
 
5
 
! Отговори
Джиджи Биджи преди 7 години
Живея в Пловдив въздуха се реже с нож .Когато пръдна пускам сажди и цапам тапета .До нас има винаги поне 20-30 коли паркирани по покривите им една педя прах .Това е от съседката дето си тупа килима от 8 етаж .Мъжа и има пърхот и гъбички на краката .Съседката обича да прави френска но първо ги чисти от пръхоляка с турка .
79
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Спряхме заводите откъде е мръсен въздуха.
78
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко няма да ги плати,а народа ще плати глобата.Виновни са всички управляващи,защото не приеха закон за вноса на стари автомобили.Изчистихме старите кошници на италианци и германци,през последните 25г.От това много хора се нагушиха.Винетки,Данъци,Застраховки.
77
2
 
10
 
! Отговори
Как е по света? преди 7 години
През 1952 година в Лондон 16000 човека умират заради Големият смог, както го наричат. Правят проучване и взимат мерки - забраняват отоплението с твърдо гориво и си решават проблема за десетилетия напред.Тази зима в Пекин имаше голямо наднормено замърсяване, което се дължеше на студената зима и работещите с пълна мощност ТЕЦ-ове на въглища. Писаха за това по новините, но кой да чете?
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както обикновено пак насочват гнева ни в грешната посока, в случая към колите, което неминуемо ще доведе до още по-голямо замърсяване. Има замърсяване в нормите и замърсяване извън нормите. Размерът на замърсяването от колите е около 1/3 от нормите, а това над тази 1/3 е по други причини. През студените дни има най-голямо замърсяване и то се дължи почти изцяло на използването на твърдо гориво, а манипулаторите в общината да продължават да ни лъжат,че колите за виновни за наднорменото замърсяване
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе,амсалаци!Защо не четете?!Онез ви говорят за ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ,а не за замърсеност от коли...нито от индустрия,нито дори от ТЕЦ-ове!!!Отгоре на всичко най-замърсените зони(освен София,Пловдив и Варна),забележете,СА СЕВЕРНА,ЮГОЗАПАДНА И ЮГОИЗТОЧНА(!!!!!)!Точно там,дето не само никаква индустрия няма,а няма и население!!!!Кой вдига тези прахови частици?Може би вятъра,защото и дивеч няма.Има ,обаче ЕДНИ ФИРМИ ГИГАНТИ,КОИТО ОБРАБОТВАТ МИЛИОНИ ДЕКАРИ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ!!!ДА НЕ БИ ДА СА ТЕ?!
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 86"Спират всички коли в София за 1 месец когато замърсяването е много над нормите - при студовете през декември и януари и каква изненада, замърсяването си остава пак 5-6 пъти над нормите."------За твое сведение, тази зима кметицата на Париж в дни на пиково замърсяване, което зависи от метеорологичните условия, няколко пъти наложи мярката един ден да се движат коли с четни номера и следващия с нечетни. Това имаше осезаем положителен ефект, иначе тя нямаше да го прилага.
73
4
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Замърсителите в Софияизвън отоплителния сезон - замърсяване под нормите, 32% заради двигателите на колите, 64% заради неизмитите улици и вятъра и всичко движещо се, което вдига праха от улиците във въздуха и 4% други причини.През отоплителния сезон - замърсяване около 5-6 пъти над нормите, 81% заради отоплението на твърдо гориво, вкл. гуми, пластмаси и т.н., 12% заради неизмитите улици, 6% заради колите, 1% други причини.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 83Нескопосано скалъпения ти текст показва че с плагиатство не се стига до никъде. Нъпъни се да измислиш нещо по-умно, ако можеш разбира се.
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спират всички коли в София за 1 месец когато замърсяването е много над нормите - при студовете през декември и януари и каква изненада, замърсяването си остава пак 5-6 пъти над нормите.
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой може ли да обясни,как на свръхиндустриализирания запад не се налагат глоби ,за замърсяване на въздуха,а на опосканата и лишена от индустрия Територия(бивша Бългрия),все е най-мръсно и запрашено и вечно се налагат глоби от господарите в Брюксел?!Ама нито дума не се обелва за масовото ръсене на териториалните *** с кемтрейлси и масовото разболяване на аборигенското,умиращо "население"?!Въпросите,разбира се са риторични -стадото,населяващо Територията не може да отговори,липсва мислене