България и още 9 страни от ЕС в подкрепа на атомната енергия

Тя защитава европейските потребители от нестабилността на цените
11 окт 2021 09:28, Елка Василева
46
България и още 9 страни от ЕС в подкрепа на атомната енергия
Снимка: архив, БГНЕС

Франция, България и още осем страни от Европейския съюз, предимно от източната част на континента, излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия, предаде Франс прес.

Тя има да играе роля в борбата срещу глобалното затопляне, подчертават 10-те държави в съвместна статия, публикувана във френския ежедневник "Фигаро" и още няколко европейски вестника. Те отбелязват, че атомната енергия "допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество".

Още по темата

Освен Франция и България останалите осем страни, подписали статията, са Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария.

Атомната енергия "защитава европейските потребители от нестабилността на цените", изтъкват те на фона на сериозното поскъпване на природния газ през последните няколко месеца.

Според десетте държави е "абсолютно необходимо" тя да бъде включена в списъка на благоприятните за климата и околната среда енергийни източници, който Европейската комисия трябва да предложи през следващите месеци.

Това би открило достъпа до "зелено" финансиране и би осигурило конкурентно предимство на признатите за екологични източници, отбелязва АФП.

Освен това 10-те страни хвалят икономическата полза от атомната енергия. Според тях развитието на сектора ще генерира близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа.

Въпросът обаче разделя страните от ЕС. Франция, Полша и Чехия защитават атомната енергия, но държави като Германия и Австрия са нейни яростни противници, наред с много неправителствени организации, които смятат технологията за рискова, отбелязва АФП.

За Франция статията, подписана от министъра на икономиката Брюно Льо Мер и от делегирания министър за промишлеността Аниес Пание-Рюнаше, е възможност да изтъкне своя избор да заложи на атомните електроцентрали. Утре президентът Еманюел Макрон ще представи инвестиционен план на стойност няколко десетки милиарда евро до 2030 г., в който този сектор се очаква да заеме видно място, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Агенцията посочва, че с особен интерес се чака какво ще каже Макрон за развитието на малките ядрени реактори във Франция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Придурки, днес Атомстрой изгражда АЕЦ с два реактора ВВЕР 1200 в Бангладеш. Повтарям, придурки. В Бангладеш АЕЦ с два реактора ВВЕР 1200. А вие днес къде сте?
29
0
 
6
 
! Отговори
инженер-злектрик преди 2 години
Въглищата доведоха на власт паунда. Петролът доведе на власт долара. --------------------- Затвореният ядрено-горивен комплекс на базата на реактора на бързи неутрони "БРЕСТ-ОД-300" довежда на власт рублата. "БРЕСТ-ОД-300" е значима технологична стъпка към термоядрения синтез, към вечния двигател.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще позволите ли да попитам, докато ЕС оше не е явно забранил на недоволните от ЕС да се изказват... Докога ще слушаме по новините, че "... ЕК реши да отпусне толкова и толкова млрд евро за подпомагане на такива и такива дейности в тези и тези държави..."? Тази ЕК на този ЕС има ли някаква връзка с гражданите на ЕС? Защо за гражданите няма средства за компенсация за скъпия газ и респ зелена енергия, а в същото време ЕС дотира абсурдни държави, пример Украйна? Мишел, Урсула, ало...?
27
1
 
11
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
Придурки, вы же сами отказались от АЕЦ Белене. Совсем сбрендили?Что скажет хозяин (САЩ)?
26
3
 
3
 
! Отговори
тъп преди 2 години
Аз съм за още централи, който държавата ще трябва да плати, разбирай народа. После идват тарикатите и го изнасят с голяма печалба, после народа пак плаща скъп ток.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам вече на кого да благодарим, че имаме АЕЦ Козлодуй. Добе, че успяхме да го построим в последните 30г! Иначе щяхме да сме жив зян. Както преди, както не успяхме с Белене.
24
12
 
0
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 години
Антиваксърите щели да строят атомни централи. А нема нужда да се харчите, ще си загинете като народ преди да изкопаете дупката за основите.
23
10
 
0
 
! Отговори
До нещастници преди 2 години
Братле недей да лъжеш като типичен русофил. Накакви нови реактори не се предивждат в Англия нито до 2030, нито до 2300.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Еййй... най-после да застанем на правилната страна!"------------------------------------------------ Не бързай със заключенията. "Правилната страна" не изключва даване на разрешение за изграждане на българска АЕЦ на фалиралия и технологично изостанал някакъвсиХаус.
21
1
 
15
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Интересно е ,че ние сме се присъединили към призива -но искам да ви обърна внимание ,че нашата мила родна страна,поне в енергетиката, вече е като кораба Вера Су край Камен бряг и такива призиви не могат да я издърпат!Каквото и решение да се вземе отсега нататък ще бъде крайно болезнено -толкова ,че ще го усетят даже противниците на Белене ,макар че те са упорити мазохисти!?
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно от най-големите престъпления у нас бе недопускането на АЕЦ Белене да заработи и да затворят Козлодуй /с доработващия на издихания последен реактор/. Такова престъпление не е бивало и по военно време! Тия хора, които го пуснаха, под финансовите стимули на производителите на "зеленчукова енергия", са за разстрел!
19
1
 
9
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
тука има един даващ пример с цената от перки и аец в Англия. Първо мин седмица взеха решение за още няколко реактора до 2030, второ, не разбра ли че цената изригна точно защото тока от вятъра и слънце меко казано НЕСИГУР И ГОЛЯМА ЕЮНЕИЗВЕСТНА. Икономика с ток от неизвестното вещае само африкански стандарт на живот, нищо повече
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЕЦ "Белене" щеше вече отдавна да работи и да произвежда милиони киловатчасове крайнонужна електроенергия, ако не беше тъпокухотиквената политическа воля на вожда и повтарянето на тъпокухобисерите от типа на "Белене е локва".
17
1
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
Прав си но пак ти казвам в България няма да паднат цените никога защото се краде ако ще и 5 ядрени централи да се направят и сега има свръх излишъци от ток
16
4
 
8
 
! Отговори
Професор Атом преди 2 години
Атомната енергия е бъдещето на България. В България има огромни залежи от уран и много желаещи да го добиват. Също и отлични условия за съхранение на отработено ядрено гориво. Технологично и ентелектуално българите са световни лидери, известни със своята отговорност и дисциплина. Всичко това може да превърне България в един атомен Дубай, а всеки българин в милионер.
15
8
 
1
 
! Отговори
До Спешно преди 2 години
Какви портативни реактори от Великобритания те гонят бе младеж? Великобритания след 20 години проучвания и харч на маса пари се отказа да строи централата в Хинкли Пойнт, защото цената на тока от перките в Северно море вече е по-ниска от този произведен от АЕЦ.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помните ли Големия шлем на Първанов-Южен поток,изграждането на нова ядрена централа и петролопровода Бургас-Александропулис? Ако не беше магарешкия инат на Бацето желанието му да се харесва на всички,сега нямаше да се чудим,как ще изкараме зимата,а щяхме да сме енергиен фактор на Балканите и ЕС.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българския (мало)умен народ го домързя да отиде до урните, когато имаше референдум за развитие на АЕЦ и така даде зелена светлина на ГЕРп да си прави каквото си иска. Но после продължи да си ги преизбира и да си копае дъното на ЕС!
12
12
 
1
 
! Отговори
няма акъл преди 2 години
Трябва да си уникално *** ако си мислиш че в момента ценитещяха да са по евтини ако имаше още 5 аеца в БГ дори
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе докарайте Кирчо Лъжеца и Кокорчо-офшорчо на власт и ще видите АЕЦ през крив макарон.Такива цени на ток и газ ще получите,че ще се върнете в каменната ера.