Орбан: ЕС може да приключи като СССР

Премиерът сравни институциите на Брюксел със съветските войски
23 окт 2022 20:10, Йоана Цонева
238
Орбан: ЕС може да приключи като СССР
Снимка: БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан направи днес завоалирано сравнение между съветските войски, атакували Унгария по време на революцията от 1956 г., и днешните институции на Европейския съюз, предаде "Асошиейтед прес".

В деня, в който в Унгария се отбелязва 66-ата годишнина от потушаването на въстанието, Орбан намекна, че ЕС, който се опитва да спре отстъплението от демокрацията в Унгария, ще свърши като Съветския съюз, който се разпадна преди повече от три десетилетия.

"Нека не обръщаме внимание на тези, които стрелят по Унгария от сенките или от наблюдателните кули на Брюксел. Те ще свършат точно като своите предшественици", каза Орбан в реч пред подбрани гости на събитие в градчето Залаегерсег, Западна Унгария, нарушавайки традицията речите за годишнината да са в Будапеща.

Отсъствието му от столицата на един от най-важните национални празници в Унгария се свързва с факта, че правителството е изправено пред все по-голям натиск от постоянната вълна от протести на унгарски учители и ученици, отбелязва АП. Учителите настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Поредният им протест беше планиран за днес в Будапеща.

Още по темата
Орбан, който описва управлението си като "нелиберална демокрация", е изправен и пред заплахата от орязване на европейски фондове заради състоянието на демокрацията и предполагаема корупция. В опит да спаси част от средствата от европейските фондове унгарският парламент неотдавна прие ново антикорупционно законодателство. Все още обаче има риск страната да изгуби милиарди евро фондове като наказание за нарушаване на демократичните стандарти - нещо, което неотдавна доведе до обезценяване на националната валута и икономически проблеми.

"Бяхме тук, когато първата завоевателна империя ни нападна, и ще бъдем тук, когато последната се разпадне", каза днес Орбан и добави: "Ще понесем каквото трябва и ще отвърнем с каквото можем. Когато се налага, вадим мечовете и се съпротивляваме, когато се задават дълги години на потисничество".

"Ние сме победители, дори когато сме победени", завърши речта си Орбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
2
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Орбан - унгарският руснак. Ще приключи, ама друг път. Като не му харесва да напусне ЕС, никой не го държи насила. Само че затова ли още сума ти държави се натискат да влязат (Македония, Албания, Молдова, Украйна, Грузия, Турция, даже прокремълската Сърбия). А в Лондон има протести с искане да се върнат. Глу.пак.
172
0
 
5
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
Орбан напълни гушата с евра и взе да реве за ценности.
171
0
 
6
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Да пробва да излезе от ЕС и да видим дали Белгийци и Холандци ще влязат с танкове в Будапеща и тогава да сравнява
170
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията трябваше да бъде озаглавена така:**Орбан иска ЕС да приключи като СССР.** Мухахаха
169
6
 
11
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
Орбан е в политическа изолация от Европа и така ще остане до изтичане на мандата му. Ако желае да напускат ЕС, с тях и без тях все същата
168
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рък моге и той да приключи като Саддам
167
1
 
9
 
! Отговори
До Никола Стефанов преди 1 година
Стефанов, в БГ не е имало референдум за присъединяване към ЕС. Но това беше основното предизборно обещание на ОДС, а и БСП никога не е била против. Ще ти напомня, че ОДС спечелиха изборите с голямо мнозинство. Нито ДПС, нито НДСВ са били против и така докато не се пръкна Волен Сидеров, а сега и Копейкин.
166
4
 
8
 
! Отговори
Хем боли хем сЪрби преди 1 година
Орбан, какъв ти е проблема ? Като не ти харесва ЕС напускаш ! Никой няма да те спира !
165
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересното е, че лондончани излязоха на протест, защото искат да се върнат в ЕС.След Брекзит положението е станало тежко....Така, че нека видим какво показва практиката и да се поучим от британците, преди да говорим за референдуми и за излизане от ЕС.Нашият проблем не е членството в ЕС, а управляващите от дълги години, които крадяха европейските средства и затова сме на дъното.Стояха разкрачени между два свята и за собствена облага, обслужваха чужди интереси.За народа да връща заеми оставаше.
164
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До JasТи сигурен ли си във всяка от страните от ЕС е имало референдуми за присъединяване? Щото аз не съм, дори знам една държава в която със сигурност не беше проведен референдум по въпроса.
163
6
 
8
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
До Jas: Сериозно? Имало референдум за влизане в ЕС? И кога беше той в България - на 30 февруари 2007?
162
11
 
7
 
! Отговори
Jas преди 1 година
За всички колкхозни каскети и комбайнери. ЕС не е политическа ами економическа организация. Никоя страна членка не е вкарана в ЕС насила. Имаше си референдуми във всяка от страните членки. Орбан много бързо е забравил май, какво беше по времето на Варшавския договор и 1956г., когато руските танкове потушаваха възстанието в Унгария, първата страна, която се разбунтува срещу тях.
161
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Харесвам Орбан, но все повече ми прилича на човек мечтаещ да се разпадне ЕС. Започва да ме дразни.
160
13
 
11
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Не ЕС, а Русия ще свърши като СССР. А Орбан ще свърши като Брежнев. Орбан и Путин искат да построят световна Империя на омразата обаче няма да се получи.
159
0
 
7
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Във всяко стадо има ***!
158
5
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
ДрОгари, къде е "великият" СССР? В скоро време и Рашка-гавняшка ще е там :))))))))))))
157
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама то е ясно, че именно така ще свърши ЕС! Вие как си представяте че ще е? Т.е. в-са е не дали, а кога - след месец, след година, след 10 години, след повече.......
156
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Е къде го е казал? нищо такова не е казал. Пак заглавието е свободно съчинение.
155
5
 
12
 
! Отговори
Кур преди 1 година
На никой не му дреме какво казваш , ***
154
22
 
14
 
! Отговори
Ужасена преди 1 година
Иска му се. ЕС ще съществува и България ще е с ЕВРО от началото на 2024 година както и от следващата година ще има либеризация на енергийния пазар за населението. България гласува за това и това е прието.