Сорос дава 100 млн. евро за нова ромска фондация в Европа

Седалището ще е в Брюксел, започва дейността си през януари
117
Сорос дава 100 млн. евро за нова ромска фондация в Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Фондация "Отворено общество" съобщи, че ще обособи подкрепата си за ромските общности в Европа в нова фондация, и обеща за целта 100 млн. евро, предаде Асошиейтед прес.

"Ромската фондация за Европа", която ще бъде независима от "Отворено общество", ще започне дейността си от януари със седалище в Брюксел, посочиха от "Отворено общество". Желко Йованович, директор на отдела за ромски инициативи на "Отворено общество", ще оглави новата фондация.

"Това е истински европейски проект, защото ние сме най-голямата малцинствена общност в Европа, а също и най-пренебрегваната и най-онеправданата", каза той пред Асошиейтед прес. "Така че като се подкрепя развитието на най-онеправданите, се подкрепя развитието на цялото общество."

В Европа живеят между 10 и 12 милиона роми, а около 6 млн. от тях живеят в ЕС, което ги прави най-голямото на континента етническо малцинство. Значителна част от общността съобщава, че страда от дискриминация и икономическо изключване, а също и от висока степен на бедност и по-ниски нива на официална заетост, посочва Европейската комисия.

Алекс Сорос, председател на управителния съвет на "Отворено общество" и син на основателя на организацията Джордж Сорос, се изказва в сходен дух и заяви, че дейността на новата фондация ще бъде не само в интерес на ромите, но и на цяла Европа.

"Убеден съм, че новата фондация ще бъде динамична сила - посветена на реализирането на пълния потенциал на ромите и преодоляването на дълбоко вкоренените прегради, пред които те се изправят", каза Алекс Сорос.
През юли той обяви, че "Отворено общество" значително ще реформира структурата си и ще съкрати 40 процента от сътрудниците си по света. Организацията спря временно за срок до февруари предоставянето на нови грантове. Също през юли ръководството на "Отворено общество" е уведомило служителите си в Берлин, че ще прекрати голяма част от дейността си в ЕС, става ясно от имейл, видян от Асошиейтед прес.

Миналата седмица Алекс Сорос публикува авторска статия в европейското издание на "Политико", според която "Отворено общество" не си тръгва от Европа, а само променя приоритетите си и изтъкна дейността на организацията в Украйна, Молдова и на Западните Балкани. Същевременно той обеща подкрепата за основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет и ромите да продължи. /БТА,Владимир Сахатчиев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Соросроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 56Мечтите на едно дете. Тези индивиди по дефиниция не могат и не искат да имат държава. Противоестествено е за тях
54
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Браво! Дано и у нас! Ромите са по-българи от евроатлантиците! Факт!
53
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма нужда да дава, след някойлко десетилетия ще си имат и собствена държава.
52
1
 
3
 
! Отговори
Ммм Дааа преди 7 месеца
явно ще сменят ръководството на сглобката, за да има кой да е виновен
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще им направи добро само онзи, който накара лентяите сред тях да започнат да работят, а етносът като цяло да започне да цени образованието и да поставя на първо място сред приоритетите си завършването минимум на средно образование.
50
1
 
3
 
! Отговори
Сорос преди 7 месеца
И за ковид плащаше да се създаде и разпространи!!!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
*** се чудят се как да разпалят в Европа етническо напрежение...Искат да ни направят Африка номер 2.Да се караме за всичко и да има болести като там като ще ни ги пуснат от лабораториите с комари.Вие спете още...
48
0
 
7
 
! Отговори
До 999 преди 7 месеца
Защо пък някой да е длъжен да им покрива разходите за каквото и да било? Ромската общност е с най-ниска средна възраст в Европа. Не живеят дълго и им съчувствам за това, но от този факт следва извод: Преобладаващата част от пълнолетните роми са млади хора в активна възраст. Защо тогава не работят, за да си покриват сами разходите? Защо са превърнали създаването на деца в бизнес, за да доят пари от данъкоплатците? СОРОС НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА ТЯХ, ТОЙ ПРЕСЛЕДВА ПРОПАГАНДНИ ЦЕЛИ, ИЗГОДНИ ЗА НЯКОГО.
47
0
 
7
 
! Отговори
999 преди 7 месеца
Разделете 100 млн.евро на 12 млн.човека и ще видите,че това не покрива дори образованието на тези хора.Сумата,отпусната от фондация ,,Сорос" може да покрие единствено подходящата пропагандна дейност на новата ромска фондация.
46
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този за добро пари не дава
45
2
 
17
 
! Отговори
Айде е ... преди 7 месеца
Сега Моньо Пасе и Ивко Инджов първи ще се запишат. Да закачат некой друг грант от Козяк в повече...Между другото, всички Укро фенове, какво чакате ? Още ли не сте се включили в проекта ? Нали заради тези "ценности" (освен Прайда) се биете срещу Русия ?
44
3
 
4
 
! Отговори
Ром'с преди 7 месеца
Майчинство -6 месеца.Детски да се дават само на 1 дете безвъзмездно,на 2 деца при сключен брак,на 3 при брак и средно образование и на двамата родителя и на висшистите на всичките им деца ..4-5-6-7 деца...колко направят,но да имат завършено висше образование.
43
2
 
13
 
! Отговори
Чудя ви се преди 7 месеца
Всяка година у нас от бюджета се отделят 2 до 3 милиарда лева за издръжка на тукашните роми. Бълха го ухапала Сорос, дава за ц. от цяла Европа 20-30 пъти по-малко, отколкото дава българският данъкоплатец ежегодно и то само за тези, които сас бълг. гражданство.
42
2
 
7
 
! Отговори
До Чингис хан преди 7 месеца
Имам предложение и за мъжете роми. Като останат без жени, да пращаме на югоизток тези над 14 г., за да си "берат" жени там. Ако Турция не ги иска, да ги пропуска още по на югоизток. Там, в Близкия Изток да се оправят.
41
2
 
6
 
! Отговори
Хане, преди 7 месеца
До Чингис Хан - Не знам защо ги пращаш в Иран. Предлагам друго. Нали в Индия масово абортират зародишите-момичета, откакто има видеозони, за да не дават след време зестри, което е задължително там? И от няколко години вече вдигат олелия, че е започнал да се чувства недостиг на жени, което в близките 1-2 десетилетия щяло да прерастне в страшна криза. Затова нека да им пратим всички тукашни ромки на възраст от 1 ден (новородени) до 40 г. Които от тях имат деца, да си ги водят с тях.
40
2
 
6
 
! Отговори
Предлагам преди 7 месеца
От тези 100 милиона да се взимат парите за 1) платеното майчинство на ромките, които нито работят, нито учат, а също и парите за 2) детските надбавки на децата от ромски произход, както и безплатните екстри, които им се дават (всевъзможни училищни пособия, помощи за първолаци, безплатна храна в учирище, училищви автобуси). А парите, които досега са отделяни от бюджета за тези цели, да се използват по същите направления, но само за майки и деца от семейства, които плащат данъци.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те ей така се "дават 100 млн."..къде да се наредим на опашка..На кого и за какво "се дават 100млн."..реалноИначе за дъвка и чесане на езици става..
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя няма ли да си замине вече, та света да стане по добър.....
37
1
 
42
 
! Отговори
Зиг преди 7 месеца
Тоя продължава да инвестира в разпада на Европа....
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Малко са. Дайте им 100 милиарда евро