Българите оставаме с най-ниска покупателна способност в целия ЕС

Той е едва 64% от средното за Евросъюза
28 мар 2024 07:00, Елка Василева
128
Българите оставаме с най-ниска покупателна способност в целия ЕС
Снимка: Евростат

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност, продължава да бъде най-нисък в България в рамките на целия ЕС, показват експресни предварителни данни на официалната европейска статистика Евростат.

През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразен в стандарта на покупателна способност (ППС), варира между 64 на сто от средното равнище за Европейския съюз в България и 240 на сто в Люксембург.

През миналата година са отчетени съществени разлики сред различните страни от ЕС по отношение на БВП на човек от населението, изразен в стандарта на покупателна способност.

Най-ниското равнище е регистрирано в България (36 на сто под средното ниво за ЕС), Гърция (-33 на сто) и Латвия (-29 на сто).

Този показател е бил най-висок в Люксембург (140 на сто над средното ниво за ЕС), следвана от Ирландия (+112 на сто) и Нидерландия (+30 на сто), посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
15
 
! Отговори
Европеец преди 1 месец
А как тогава да си обясним рекодното количество пари в обращение? Защо най-често използваните банкноти са по 50 и по 100 лева, които същевременно са чисто новички? До магазина за хляб и мляко ли ходят с тях? А безумното строителство и пазаруване на имоти в София как да си обясня? Разходете се с Google из улиците на София и направете сравнение какви коли са се карали само преди 10 години и какви са сега! Съвет - следващите упраляващи, които и да са те да се заемат с НАП и сивия сектор!!!
101
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Измерването на развитието на страните по покупателна способност е елемент от системата за унижение и експлоатация на народите и нациите. Първо, защото за съществуването е псновно производството и наличието на основни жизнени ресурси, като чиста вода, чист въздух, храним подслон.., второ, защото е стремеж за свежадане на човека до елемент от стокооборота, като се елиминира здраве, култура в най-широк смисъл, трето, защото не възпрозивежда производство, многото пари над 75% са начисления за услуги
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Към това БВП дълговете на държавите нямат ли никакво отношение?! Богати били, а колко дължат? Защо никой не включва в анализа дълговете и на държавите и на населението на калпак средно? Над половината от богатите държави са задлъжнели с по 10% и нагоре спрямо БВП и много над допустимите за Еврозоната 60%! Това стабилно състояние ли е и защо не се отчита? Ние сме бедни, но не сме живяли до сега назаем и сме се простирали според чергата си! Може би и затова няма да ни вземат в Еврозоната!
99
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама българите на 80%, че и повече имат собствено жилище! Намалете с този разход доходите на западните страни и ще видите, че сме някъде по средата по доход и не сме толкова бедни! Отделно данъците тук са напълно поносими. Тези неща трябва да се отчитат, иначе нещата не са сравними! Още ядем на социализма капитала!
98
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В БеГето масово се работи-плаща на черно и получерно и това няма как да влезне в официалните статистики!
97
2
 
8
 
! Отговори
Велислав преди 1 месец
Когато се пита ,,Кой е най-зле", българинът винаги намира някой по-зле от него за да се успокои.А това че този ,,по-зле" се намира във република Джибути,това изобщо не смущава булгаракот.Важното е да има и по-зле.Като ги видиш румънците по морето,то езици знаят,то маниери и отношение към персонала и сервотьори....Само селския бек се прави на велик.но скоро ще му свият сърмите и на него.
96
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста държави от Африка са по-добре от България, но какво ли не прави капитализма..
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изненадам съм Гърция колко вода е засмукала, не че ние сме на дъното.
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега от лятото като отпадне нощната тарифа за тока и като ни изкарат на свободния пазар, така ще ни се вдигне покупателната способност,че ще литнем. Ще стане мн весело. Ама за сега никой не го е еня за това и дори не се повдига на въпрос. Важното е управниците да са си свършили работата пред началниците и нашия евтин ток да заминава за ес пък ние да купуваме скъпия. На неумен народ даже му е малко това което му се случва. Още гърч трябва.
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Телефона го изплащаш за 2 години с договор към оператор който ти слага такси и екстри когато си иска пък после можело и да ти ги върне ако предявиш писмени претенции. В Китай, където правят телефоните, по добри модели от тукашните ги получават с монета от вендинг машина на улицата без договори към оператори, без шипинги и разни такси за щастливи кокошки от украйна.
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зависи от класацията. Според класацията въздух под налягане сме на първо място. Да сте чули за друга държава да се похвали с въздушен Шенген?
91
1
 
5
 
! Отговори
Дянков преди 1 месец
какво странно има --едни се хранят с пица--а други с постна пица--важното е че всички имат пица на масата--все пак сме в клубът на богатите --нищо че сме седнали в ъгълът близо до тоалетните-важнтото е че се наслаждаваме на музиката и скъпите парфюми на другите членове в клубът
90
0
 
12
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 месец
от 3 години сме в политическа криза. Това ако не се намирахме около спокойни съседи да са ни изяли като държава. 60% не ги еня и не гласуват, другите 30+% гласуват за едно и също. Уж един народ, а нямаме нищо помежду си.
89
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с това най бедни. Бедни ама в ЕС. Иначе щом купуваме телефони за 1000 лева и ходим в Гърция значи сме ОК.
88
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До84. Така е , писано в историята на Соца ,че имало рускотурска война. А когато отидох на Запад видях , че българската история е друга . Имало е едногодишна Руско Османска война и то кратка . / защото турска държава и империя не е имало . Турция е държава след 1923г. след Царство България която ни освобождава от Самоков до Кавала ,Одрин , Охрид Солун
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е че сме по-богати от руснаци и африканци. Факт
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая статистика е пълна лъжа. Аз лично съм чул и видял по телевизията Киро и Асен да казват, че сме много добре. Преди тях Бoko казваше че сме все по-добре. Искате да кажете, че те са ни лъгали?
85
1
 
6
 
! Отговори
Весел Патиланец преди 1 месец
А дали рязко няма да се смени статистиката, ако излязат не светло големите КЕШ-платци?Строителство, земеделие, услуги - всичко е в брой, въртят се милиарди без данъци и без отчет!!!!
84
2
 
13
 
! Отговори
Дачо преди 1 месец
Тези Румънците много са дръпнали....ама те отърваха от от БКП-то още 89-та....а при нас продължават да ни управляват и до днес
83
2
 
6
 
! Отговори
Рокер с ,,ИЖ-Спорт&q преди 1 месец
Важното е Вълците на Путин да се посрещат като у дома си по БГ Черноморието.Всичко останало е Бош-Лаф,както казваше Бае ви ***(Чикагото).На времето когато русите са ни ,,освобождавали",като минали Дунав,взели та су хвърлили пушките,и не щяли да се бият с ***.Викали: ,,Те тия какво да ги освобождаваме? Имат си къщи,ниви,животни,сланина,вино,ракия.Ходят във хубави дрехи,А ние крепостниците дето си нямаме нищо,сме тръгнали да ги освобоцдаваме.От какво?" и така изпозастреляли маса солдати.