Българите оставаме с най-ниска покупателна способност в целия ЕС

Той е едва 64% от средното за Евросъюза
28 мар 2024 07:00, Елка Василева
128
Българите оставаме с най-ниска покупателна способност в целия ЕС
Снимка: Евростат

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност, продължава да бъде най-нисък в България в рамките на целия ЕС, показват експресни предварителни данни на официалната европейска статистика Евростат.

През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразен в стандарта на покупателна способност (ППС), варира между 64 на сто от средното равнище за Европейския съюз в България и 240 на сто в Люксембург.

През миналата година са отчетени съществени разлики сред различните страни от ЕС по отношение на БВП на човек от населението, изразен в стандарта на покупателна способност.

Най-ниското равнище е регистрирано в България (36 на сто под средното ниво за ЕС), Гърция (-33 на сто) и Латвия (-29 на сто).

Този показател е бил най-висок в Люксембург (140 на сто над средното ниво за ЕС), следвана от Ирландия (+112 на сто) и Нидерландия (+30 на сто), посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
8
 
9
 
! Отговори
Испанеца преди 1 месец
Аз със в Испания.Взимачм 2000 евра и ме боли парчето за вас.Както искате тъй се оправяйте.Шарани
61
1
 
10
 
! Отговори
Супер! преди 1 месец
Много напреднахме по времето на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. По-безполезно и откровено вредно правителство не сме имали до сега. Хвърляме милиарди за Украйна и американски бизнес проекти, а проблемите у нас стоят и гноят с години. Спекулантите ни дерат всеки ден, правителството си бара... ушите, всеки ден ни вадят статистики да ни обясняват как сме супер, а всеки вижда, че въобще не сме дори добре. Стига с тоя слугинаж и грабене на народа! Това трябва да спре!
60
10
 
17
 
! Отговори
за БГ мужиците: преди 1 месец
Най- стабилната валута за България е копейката !!! Що шарани и баламурници и правят метани и въздишат по рашистан !
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
57 наркоман, с лева сме избутали две световни войни, а твоите еврошикалки до онзи ден не бяха валута и беше само индекс във вестниците до хороскопа, наречен екю
58
4
 
7
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 1 месец
Ами, от клозетна държава само тоалетна хартия можеш да вземеш.
57
6
 
6
 
! Отговори
АМИ , ТАКА Е.... преди 1 месец
ЛЕВА ГО ТЪРСЯТ И У ЧУЖБИНА ......ЗА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ...!
56
2
 
12
 
! Отговори
Даааа! преди 1 месец
На калпав народ - калпави управници ! И понеже сме калпав народ , все калпави и още по-калпави управници си избираме. Че и ходим на опашки да гласуваме за точно най-калпавите. Еееех, българино, робска душице ! Преди излизали хайдути и партизани в гората, а днес - гейове в храстите ! А , имаше и един ненормалник , дето се самозапали. Да, но днес бензина е скъп и няма самозапалили се.
55
7
 
7
 
! Отговори
С ЛЕВА.... преди 1 месец
...ЦЪФТИМ И ВЕЧЕ ВРЪЗВАМЕ....ХА,ХА,ХААААААААААА......ШИКАЛКИ!!!
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
50 продължаваш с опорките наркоман. Лева в момента е по силен от редица други валути които бяха вързани с американският долар. Аржентина фалира два пъти след като Ханке ги върза за долара. Това не значи че ние не ядохме постна пица заради американците. Ако нямахме валута и бяхме само на голото евро щяхме съвсем да сме в киреча. Както стана с Гърция, която по едно време искаче да връща драхмата, но полякът Туск застана на врата и не пускаше гърка докато не почна да продава острови и пристанища .
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стъкмистика
52
7
 
19
 
! Отговори
от години е така преди 1 месец
Най-ниска покупателна способност, най-ниски заплати и пенсии. Гарантирано от ГЕРБ. Толкова години на власт като бяха и трайно ни закопаха там
51
13
 
9
 
! Отговори
до Смех преди 1 месец
С еврото ще сме и зад страните от третия свят Сомалия, Судан, Конго, Мозамбик и да не ги изброявам още. Както се вика до вчера ни управляваше най успешния *** от Банкя. Виждат се резултатите от неговото некадърно крадливо управление. А има още мазохисти които го подкрепят.
50
2
 
12
 
! Отговори
Z преди 1 месец
ПП , ДБ , ГРОБ ,Шиши всеки ден спонсорират обедняването ни.
49
8
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
ТАКА Е ...ЩОТО ЛЕВА Е НАЙ-СИЛНАТА ВАЛУТА В ЕС...ХА,ХА,ХААААААААААА
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лева беше вързан за марката, а Германия наскоро легализира тревата. Наркомани БВП не правят.
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заслужаваме си всичко което ни сполетя . Ние сме едни предатели спрямо българското население , обстрелвано с наши снаряди снощи. Братоубийци заради едни малоуници , които сами си избрахме да ни управляват.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лева беше вързан за марката, а Германия надйоро легализира тревата.
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как така бе,нали г..а .н..ь.о,беше "най-добрия",сред добрите в ЕС ,сега изведнъж,оставаме последни,влязохме в ШЕнген,по въздух ,под вода.
44
9
 
24
 
! Отговори
Питали Радио Ереван преди 1 месец
Защо България е най-зле от всички държави в ЕС!?... Защото има най-много русофили начело с президента Ви - отговорило радиото. Но това целия свят го знае... Моля не задавайте глупави въпроси !
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Настигаме Гърция и до 2 години ще ги минем.Ако някой ми го беше казал това преди 30 години щях да го помисля за луд.