Българите оставаме с най-ниска покупателна способност в целия ЕС

Той е едва 64% от средното за Евросъюза
28 мар 2024 07:00, Елка Василева
128
Българите оставаме с най-ниска покупателна способност в целия ЕС
Снимка: Евростат

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност, продължава да бъде най-нисък в България в рамките на целия ЕС, показват експресни предварителни данни на официалната европейска статистика Евростат.

През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразен в стандарта на покупателна способност (ППС), варира между 64 на сто от средното равнище за Европейския съюз в България и 240 на сто в Люксембург.

През миналата година са отчетени съществени разлики сред различните страни от ЕС по отношение на БВП на човек от населението, изразен в стандарта на покупателна способност.

Най-ниското равнище е регистрирано в България (36 на сто под средното ниво за ЕС), Гърция (-33 на сто) и Латвия (-29 на сто).

Този показател е бил най-висок в Люксембург (140 на сто над средното ниво за ЕС), следвана от Ирландия (+112 на сто) и Нидерландия (+30 на сто), посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
2
 
! Отговори
обикновен българин преди 1 месец
Не ми вървя в социализма . Не бях довелен на системата . Не можех . Да не се работи на Запад да и се прекланям . И когато се разпадна напуснах . Отидат при капиталистите и си работех нормално без да ме завличат в заплащането . Но и там бях с един крак официално България е нямаше в нито едно бюро по труда. Комунистите ми скроиха тоя номер от ЗАВИСТ. За да сме роби на тях , на мафията , на ГЕРБ. Да не сме в Шенген
81
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ИспанецаАз съм в България и взимам 3 000 евро ***.
80
6
 
6
 
! Отговори
аьаьаь преди 1 месец
Да и за това скъпите заведения дори всички заведения са пълни и всички ядат, като за последно и трошат пари. А имотие са по-скъпи в София и от с ЛА. Може някой по селата да събират милиони пари в дюшеци и да няма покупвателна способност, защото там магазини няма и за това да е тази статистика
79
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До75. ЗАПОМНИ. В държавен офис не се работи , а се ослушваш, лентяйстваш, крадеш работно време . Така беше и при социализма , когато нямаше демокрация а единовластие на една Партия . Така е МОДЕЛА и сега в Русия . Нашия модел е по РУСКИ но с няколко п аРаз ит ни партии. Те си имат платени клакьори за изборите вечни гласоподавате ли
78
3
 
7
 
! Отговори
На кой ли му пука? преди 1 месец
Важното е банките да вземат нивите на бедните хорица,които се довериха на червените мутри арендатори които заборчляха на банките,и заложиха нивите на хората.Българинът гледа телевизия всеки ден,и всеки ден му го набиват още по малко.За такъв *** народ,такава паламарка.А накрая може и да има рязана анадолска паламарка.Само сейте и глейте как че ви го набият.Анадолски.
77
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е да сменай-зле в ЕС след толкова години управление на ГЕРБ.
76
8
 
8
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Да, затова кръчмите са пълни, градовете задръстени от огромни коли, които гълтат като лами, моловете са пълни, в хранителните хипермаркети се пълнят колички с връх, а като се съберат повече от 2 почивни дни границата с Гърция се задръства от български коли. Строи се безумно, на безумни цени и всичко е продадено. Изобщо не ми обяснявайте, че българите са бедни, не го вярвам вече от много време.
75
3
 
11
 
! Отговори
фермер преди 1 месец
България е Страна / територия/ , няма върховенство на закона и няма нормална съдебна система . Затова не е и Държава с устройство . Едва сега ни приеха в Шенген и то на" един крак" . ГЕРБ ни държа 15 г. В " ЧАКАЛНЯТА " . Те си устройва живота , децата им пораснаха , охранени изучени. Села се лигават с политиката " тупат топката " , а влизат за Промяна , друг път Не искат бавят и се влачат на срещи , крият се зад " калинки" .
74
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Да ама па затова работите най-лошо и най-малко, хеле па по държавните офиси..
73
1
 
9
 
! Отговори
ПП-ДБ преди 1 месец
Не виждам да коментират Киро, Асен и онзи със съдебната реформа също? Много сте направили ама нищо не сте оправили?
72
2
 
13
 
! Отговори
обикновен българин преди 1 месец
Напълно нормално е да сме зле. Аз така си знам малко се работи и малко са парите . Но как да работиш в страна с много организирани престъпни групи. Винаги ще съм измамен. Затова минах индивидуална дейност. България е страна на мафията . ГЕРБ 15 г. на власт Съдебната система не е реформирана като в ЕС . Руската култура се е развила много и всеки търси корупцията . Не вижда смисъла да е коректен. А където е мафията парите са нейни . Те нямат име
71
1
 
17
 
! Отговори
? преди 1 месец
Пускай за Бойко и Шиши и чакай промяна, чакай още 15г.
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В цяла Европа. И в по-голямата част от света. Пак гласувайте за гроб, киро и кокоро, ристю плувеца - слугите на посолството и ДПС.
69
2
 
13
 
! Отговори
Урсулю Фродолайнен преди 1 месец
Така е демократично! И евроатлантическо!
68
4
 
13
 
! Отговори
До 45 Радио Ереван преди 1 месец
А понеже в Армения е пълно с русофоби жънат страхотни успехи, нали? Съседа им ги превзема метър по метър, а т.н. "свободен свят" мълчи. Демократично и както си требе! :D
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
65 хидроинженера беше в затвора обаче ти понеже си демократ го изкара от там. Малко по късно същият игра "етническа карта" и искаше да прави второ Косово тук защото това е демократично. Сега твоят идол лодкарят си прави кариера от него а ти му ядеш грантовата помийка която ти сипе за опорките тук.
66
7
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Няма да е все така. Идват хубави времена :)
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
62 само дето руска валута е имало преди левове.
64
1
 
7
 
! Отговори
До Даааа! преди 1 месец
Че сме калпав народ - да. Но за гласуването грешиш много. Изключително ниска избирателна активност има. Те на това се надяват (особено ГЕРБ и ДПС). Така ще има по-голяма тежест техният твърд електорат.
63
1
 
8
 
! Отговори
СМЕНЕТЕ СИ преди 1 месец
РАЗПРЕДЕЛИТЕЛЯ НА ПОРЦИИТЕ ГЛАВНИЯ ХИДРОИНЖЕНЕР НА РЕПУБЛИКАТА ВЕЧНО ПИЯНИЯ ФИЛОСОФ ОТ РОСИНЕЦ