Айсбергите помагат в борбата с глобалното затопляне

Топенето им стимулира растежа на микроскопични организми
Обновена: 17 май 2011 14:43 | 17 май 2011 14:42,
5
 Айсбергите помагат в борбата с глобалното затопляне
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американски учени установиха, че айсбергите помагат на хората в борбата с глобалното затопляне. Специалистите са стигнали до този извод, след като са наблюдавали топенето на антарктическите ледове през 2007, а също през 2008 и 2009 година, съобщи "Сайънс".

Специалистите са установили, че топенето на айсбергите е съпроводено с отделянето в океана на големи количества желязо, което стимулира растежа на микроскопични организми. А те са храна за много по-големи същества. За да растат, живите същества извличат от водите на океана въглерод, който е под формата на въглероден диоксид.

В процеса на жизнената си дейност живите същества отделят част от "натрупания" въглерод под формата на екскременти, които падат на дъното, погребвайки по този начин "излишния" въглерод, без да му дават да се превърне във въглероден диоксид, който е със силен парников ефект.

Аналогичен процес се извършва, когато живите същества умират и телата им също попадат на дъното на океана, а
съдържащият се в тях въглерод отпада от кръговрата. Учените все още не могат точно да определят за каква част от въглерода отговарят микроскопичните животни и растения, които са в основата на морската хранителна верига - фитопланктона.

Неотдавна друг екип от учени оцени приноса на топенето на айсбергите в общото ниво на Световния океан. Според тях плаващите ледове прибавят по 0,3 милиметра към нивото на водата, информира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
хамериканец преди 12 години
"Американски учени установиха" спрях да чета до тука.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе 2011 г ще има ли лято пролет почти нямаше къде е затплянето регионално поне в БГ
3
2
 
11
 
! Отговори
Питанко преди 12 години
Това е гениално! Значи човек чрез дойността си води до глобално затопляне, в резултат на което се топи нещо си, което обаче не било проблем, а напротив било помагало на човека в борбата му с глобалното затопляне. Само аз ли си мисля, че учените ептен ни гъбаркат и задминаха политиците по наглост?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БравУ!Поредното учудващо ни преоткриване на истините за живота на планетата.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айсбергите къртят!