13 причини да консумирате дюли

Полезни са за здравето на очите и черния дроб
13 ное 2022 08:48, Михаела Лазарова
12
13 причини да консумирате дюли
Снимка: Istock

Плодовете са важна част от здравословното хранене. Осигуряват ни жизненоважни хранителни вещества, които са необходими на организма ни, за да функционира правилно.

Всеки сезон ние се радваме на даровете на природата, консумирайки плодовете, които са характерни за него. Есента и зимата хапваме тиква, мушмули, круши, но и дюли.

Дюлите са чудесни за приготвяне на сладко, десерти, фрешове, компоти и имат редица ползи за здравето. Вижте 13 причини да ги добавите към менюто си.

1. Добри са при възпалителни заболявания на червата, като спомагат и за подсилване на имунитета.

2. Подпомагат отслабването, тъй като имат малко калории, но са богати на фибри.

3. Дюлите имат ползи за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. За антиоксидантните свойства в тези плодове се смята, че намаляват риска от запушването на кръвоносните съдове и допринасят за доброто сърдечно здраве.

4. Имат противовъзпалителни свойства. Дюлите са с добро съдържание на витамин С, който не само че укрепва имунитета, но е доказано, че действа антиалергично, спомага за намаляване на възпаленията в тялото.

5. Полезни при стомашни язви. Западни изследвания са установили, че фенолите, присъстващи в дюлите, са ефективни при облекчаване на стомашни язви. Сокът от дюли е полезен и за хора, страдащи от пептична язва, тъй като успокоява стомашно-чревния тракт, смятат учени.

6. Намалява гаденето. Дюлята е ефикасен плод и срещу сутрешното гадене. В комбинация с мед се смята, че може да помогне при колит, диария, запек и чревни инфекции, хемороиди.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: фибриплодоведюли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
8
 
! Отговори
Дюлева ракия преди 1 година
С позволение на *** ще разкажа една приказка: Хитър Петър решил да отиде при султана. Но не може с празни ръце, затова набрал от градината зрели дюли. Жена му се сопнала, занеси смокини, сладки са, дюлите присядат. Х. Петър се съгласил. Стигнал при султана, поклонил се и рекъл:-Ето, господарю, сладки смокини дар от раята, с пожелание по-добре да ни управляваш. Ядосал се султана и почнал да хвърля смокини по Петра, а той: благодаря на жената, ако бяха дюли, отиде ми главата.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признавам, че N 4 /Дюлева ракия/ също е баш-експерт!
6
1
 
12
 
! Отговори
Главният експерт преди 1 година
Вследствие консумирането на дюли езикът става грапав. Кандидат-Дон-Жуановците да имат това предвид.
5
3
 
5
 
! Отговори
Главният експерт преди 1 година
Вследствие консумирането на дюли езикът става грапав. Кандидат-Дон-Жуановците да имат това предвид.
4
1
 
12
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Кифлата по-долу иска да се представи като свръхинтелигентна и затова използва термина "лаксатив" вместо да го напише на разговорен език - медикамент срещу запек.Коментатор 5 пък не се сеща да каже, че дюлите стават и за бомбардировка по колите, прозорците и главите на крадливи червенотикввеници.
3
11
 
15
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 1 година
Дюлите лекуват и от СДС-Чумата .Стават големи, твърди са и са удобни за хвърляне по главите на СДС-шайкаджиите,които изкормиха и продадоха народ,държава и Родина.
2
1
 
16
 
! Отговори
Дюлева ракия преди 1 година
Плодовете трябва да са добре узрели. За добра ферментация трябва да се настържат, това е малко досадно, но ускорява процеса. Бай Васко имаше машинка мелачка, ябълки и дюли правеше на пюре. Оттам нататък както при меките плодове, шекерец по рецепта и контрол при ферментацията. Става ракия, дето казваше Купенския поп, само владиката да я пие.
1
5
 
23
 
! Отговори
Кифла преди 1 година
Дюлите спестяват пари от лаксативи!