Как да се храните при хемороиди?

Наличието на хемороиди изисква промяна в начина на живот
13 фев 2024 20:45, Михаела Лазарова
22
Как да се храните при хемороиди?
Снимка: Istock

Хемороидите са често срещан проблем. Известно е, че възникват, когато вените във и около ануса и ректума се подуят и се раздразнят поради натиск. Те могат да бъдат вътрешни или външни. Едни от първите симптоми за наличие на хемороиди са болка и кръв по време на изхождане, сърбеж на ануса, болка в областта на ануса при седене и други. При първи симптоми е важно да не се отлага консултацията с лекар, за да се изясни дали става въпрос за хемороиди или за друг здравословен проблем.

Наличието на хемороиди изисква промяна в начина на живот и хранене. Важно е да спортуваме редовно, да поддържаме здравословно тегло и да обърнем внимание на дневното си меню.

Дори леките промени в менюто веднага могат да се усетят като подобряване състоянието на хемороидите. Според западни проучвания, добавянето на фибри към менюто може да намали кървенето, свързано с хемороиди с 50%.

Когато увеличавате приема на фибри, започнете бавно и напредвайте. Твърде многото фибри бързо могат да причинят газове или подуване на корема. Също така е важно да пиете достатъчно вода и полезни напитки, когато увеличите приема на фибри.

Има разнообразие от храни, богати на фибри, които се смятат за полезни при хемороиди. Това са зеленчуци като марули, моркови, спанак, аспержи, артишок, цвекло, гъби, ряпа, тиква, зелен фасул, картофи, броколи, зелен грах.

За добро храносмилане е важно да консумираме всеки ден плодове. Едни от най-полезните при хемороиди, намаляващи запека са авокадо, ябълки, праскови, банани, сини сливи, фурми, смокини, круши, киви.

Пълнозърнестите храни са вкусно средство да си осигурите повече фибри. Сред тези, които се препоръчват в диетите при хемороиди са киноа, кафяв ориз, пълнозърнест хляб и паста.

Какво още може да добавите към менюто си? Това са боб, леща, нахут, бадеми, слънчогледови семки, смляно ленено семе, шамфъстъци, орехи пекан.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: спанакхемороидифибри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
патилан преди 3 месеца
Относно диетата - всичко, педпазващо от запек; Обаче забравете червеното вино и лщтото, имам подозрения и за черния пипер-обилно. А за болката след ОПЕРАЦИЯ на хемороиди (външни) - запасете се с обезболяващи - яко, първите дни избягвайте освен запичащи и пикантни храни, също и газообразуващи - болката и от двете е подобна... Едва след 2-3 седмица нещата се успокояват.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако знаете колко е просто... мазане, с Проктогливенол. Ама не само при възпаление, а винаги. След всяко изхождане. Не ползвайте тоал хартия, а мокри кърпички /не ги хвърляйте в чинията бтв/. Избърсване в дълбочина, след което едно грахово зърно крем и намазвате. Не оставяйте в областта кожата да изсъхва. Патил съм тежко, от леглото 2 седмици не можех да стана. 10 години проблеми нямам. А за лигиране- д-р Атанас Желязков търсете, в Он клиник са дилетанти и шарлатани.
12
4
 
3
 
! Отговори
С опит преди 3 месеца
Каквото и да ядете - все тая ! Имам 30 годишен опит ! 30 години мъка ! Единственото спасение -ОН Клиник ! Бързо , безболезнено , не много скъпо ( аз платих преди няколко години 400лв + 50лв. за крем ) , още същия ден можеш да отидеш на работа !! Ако се появят пак - пак ще си направя манипулацията , няма да е чак толкова често - вече 6 години нямам проблеми ! Не се лъжете с хапчета или кремове - нищо не помага !
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има едни хапчета Детралекс и няма нужда ат диети.
10
4
 
1
 
! Отговори
Рядкото преди 3 месеца
Без коментар. Това жълтото из от зад сигурно мирише както и изглежда.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко е от храненето и спорта. И двете трябва да са качествени и всеки ден и няма да имате оплаквания
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Плодове, зеленчуци, ядки, мюсли, сушени плодове, зехтин, витамини, зелени салати, спанак, лапад, смутита с целина, ябълка, краставица, включете всичко това в дневното си хранене, всеки ден 1 час Спорт докато започнете да се потите и дишате учестено и няма да имате хемороиди. Вече секса отзад е по желание, няма никаква връзка с хемороидите.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пиене на много вода, редовен спорт (тичане), много зеленчуци салата смесена с варива съдържащи фибри като булгур или кус кус, кисело мляко; от плодовете - редовно круши, портокали, банани, мандарини. Ядки - орехи, бадеми, фъстъци и подобни. От месото - натурално, а не преработено като наденици и разни саламища. Това като редовна диета ще намали до минимум хемороидите, които се появяват периодично и са генетично. ПП Не съм специалист и не мога да дам мнение за *** секс.
6
2
 
9
 
! Отговори
Рецепта преди 3 месеца
Витамини А и Витамин Е. 18 години ме мъчиха, за един месец ме оправиха!!! Вече няколко години съм ОК. Витамин Е 400 единици (***) по 1 таблет6ки дневно заедно с Витамин А 10,000 единици (***) по 2 таблетки в продължение на един месец. След време може да повторите курса. Без алкохол и лютиво по време на лечението! Това е!
5
3
 
11
 
! Отговори
Фелдшер преди 3 месеца
При мен са идвали доста хора, страдащи от това състояние, което за жалост е хронично и почти няма лечение. Дори и да се оперират, пак след време се появяват. Хемороидите се възпаляват най-често при заседнал начин на живот, безразборно хранене и особено - практикуване на *** секс. Като попитам повечето жени, дали практикуват редовно *** секс, 50% казват - ДА. Аналният секс ускоряват процесът по възпаление на хемородите.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И аз имам хемороиди и е ужасна болката, която причиняват, на никого не го пожелавам
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Моят баща е на 86 години и цял живот страда от хемороиди. Вика още като младеж ги получих и до ден днешен не ги е оперирал и няма намерение да ги оперира. Вика, моето отиде вече, на оня свят ще ги оперирам. Понякога му създават дискомфорт, ама ползва крем и така.
2
9
 
12
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Програмист съм на 23 години и имам хемороиди. Ей така от нищото ми се получиха. Благодаря за полезната статия.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Михаела няма да изневери на любимата си тема. И статията и снимката са топ!