Как да преминете от зимно към пролетно хранене

Включете леки протеини
19 апр 2024 20:02, Михаела Лазарова
1
Как да преминете от зимно към пролетно хранене
Снимка: Istock

Ако сте почитатели на кулинарни шоупрограми, със сигурност сте чували израза „сезонно хранене“. Това е може би един от най-добрите начини да се храните, особено ако го съобразите с географската ширина, на която живеете. Така че следващият път, когато се чудите каква нова диета да започнете, опитайте нещо различно. В следващите редове ще ви споделим как да направите преход от тежките трапези към пролетта. И така:

На какво наблягаме в зимното хранене?

Може би двете думи, които най-добре представят зимата са: топлина и комфорт. През по-хладните месеци телата ни жадуват за топли, успокояващи храни. Може би много от вас имат пресни спомени за обилни яхнии, супи или печени ястия, които са били основна храна на семейните събития. Традиционно, те са богати на кореноплодни зеленчуци и бавно усвоими въглехидрати. Тези храни осигуряват необходимата енергия за борба със студа и ни карат да се чувстваме сити по-дълго.

Въпреки това, те също могат да доведат до повишен прием на калории и потенциално нежелано наддаване на тегло. Зимните диети обикновено са с по-високо съдържание на мазнини и въглехидрати, като много от най-големите празници се случват през по-хладните месеци. Намалената слънчева светлина и по-ниските температури могат да доведат до намаляване на физическата активност и увеличаване на желанието за сладки и мазни храни. Тази комбинация може да повлияе на нашия метаболизъм и общите енергийни нива.

Как да направим преход към пролетта с храненето?

С настъпването на пролетта дните стават по-дълги и топли, което естествено измества кулинарните ни предпочитания. Пролетта е времето да олекотим ястията си с пресни, сезонни продукти. Фокусът се измества към детоксикация на тялото и подготовката му за предстоящите по-активни месеци. Ако наблизо имате фермерски пазар, той може да се окаже чудесно място за търсене на продукти. Храненето през пролетта означава приемане на пресни плодове и зеленчуци, които са в изобилие през този сезон.

Зеленолистните, горските плодове и цитрусовите плодове стават по-привлекателни, предлагайки богат набор от витамини, минерали и антиоксиданти. Тези храни не само са с по-малко калории, но и с високо съдържание на фибри, подпомагащи храносмилането и регулиране на теглото. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Здраве
6 стъпки за дълголетие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
1
 
! Отговори
МесоЯд преди 1 седмица
на мене целогодишно диетата ми е една - по 1 кило печено Свинско на Ден!