Като в приказките – река мени цвета си, еко проблем нямало

Жителите на община Раковски се притесняват от екокатастрофа
5 мар 2016 10:39,
3
Като в приказките – река мени цвета си, еко проблем нямало
Снимка: кадър Нова телевизия

От два дни река Розовска, която минава покрай три села в община Раковски, е замърсена с неизвестно засега химическо вещество. По течението й се носи странна бяла пяна, а водата е с жълто-кафяв отенък, съобщава Нова телевизия.

Най-изплашени от замърсяването са жителите на село Чоба. Реката минава близо до къщите им и отива във вододайната зона, където са помпените станции на ВиК. Оттам с питейна вода се снабдявна не само село Чоба, но и съседните Тюркмен и Брезево.

"Всичкият боклук от кланницата и от патарника, където гледат животните влизат в реката и оттам по обратен път отиват във вододайната зона на селото и ние пием мръсотия", оплаква се Иван Топов.

Освен странната бяла пяна, която се носи по течението на реката и не се разтваря, кметът на селото забелязал, че водата често променя цвета си.

"Предполагам, че това са препарати за измиване на пух в птицекланницата на Брезово. Водата понякога е жълто-кафява и по-често е синьо-зелена. Пртеснява ни защото все пак подпочвените води те влизат в кладенците и водата става негодна за пиене", обяснява Стоян Рангелов, кмет на с. Чоба.

От страх местното население в Чоба избягва да пие чешмяна вода. Казва, че има странен мирис. Пренебрегвайки риска, хората в селото продължават да поят животните си от местната река.

Хората смятат, че в реката се изливат химически препарати и утайки от производствената дейност на птицекланниците и фирмите, отглеждащи патици в края на Брезово. Собствениците им обаче отричат те да са източникът на замърсяването.

"Взета е проба от водата и пробата ще бъде готова след няколко дни. Видимо няма замърсяване. И бих искал да призова хората, гражданите, когато има някакво съмнение да отреагират веднага и да съобщават на нас, които сме компетентния орган, за да може навреме да установим има ли или няма замърсяване и ако има да установим източника на това замърсяване”, обясни Стефан Шилев, директор на РИОСВ-Пловдив.

Досега в екоинспекцията не е имало други случаи на замърсяване на река Розовска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма резултат от пробата трябва време , не разбрах как се констатира че няма проблем, по скоро пише че по рано трябва да се мисли дали има проблем .А не да се изчаква.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това,ако беше в една нормална държава,щяха да съдят до дупка замърсителите,и отделно щяха да плащат на населението за бъдещи здравословни проблеми от тази вида,ако беше нормална държава,ама не е