Трябва ли обществото да се подиграва на хората с наднормено тегло?

Медиите в САЩ водят сериозен дебат
18 сеп 2019 17:45, Нели Христова
172
Трябва ли обществото да се подиграва на хората с наднормено тегло?
Снимки: Reuters

Миналата седмица американският водещ Бил Мар заяви, че обществото отново трябва да започне да се подиграва на хората с наднормено тегло. Думи, които вбесиха неговия колега Джеймс Кордън.

"Доказано е, че подигравките с едрите хора води само до едно нещо – кара ги да се чувстват засрамени, а срамът води до депресия, тревожност и самоунищожително държание, като прекаленото ядене например“, каза Кордън по време на своето шоу.

"Ако подигравките караха хората да отслабват, нямаше да има дебели деца в училище“, заключи той.

Доводът на Бил Мар бе, че това да си дебел не е здравословно. Но прав ли е в твърдението си?

Според статистиките две трети от възрастните хора във Великобритания са с наднормено тегло. 10 660 души са били приети в болница със заболявания, свързани с килограмите. А в САЩ, близо 70% от хората над 20 години са с наднормено тегло.

В защита на Бил Мар застана бейзболистът Кевин Йукилис, който написа в Twitter, че "дължи цялата си кариера на хората, които се подигравали на теглото му". Но според психоложката Джейн Огден, истории като неговата са рядкост и са по-скоро необичайни.

"Да се подиграваш на някого е грешният начин", казва тя пред BBC.  "Всички доказателства показват, че това кара хората да се чувстват много по-зле. Самочувствието им изчезва, изпадат в депресия, чувстват се тревожни, а това води до саморазрушително държание".

Според изследване на Колежа в Лондон, единственото, което подигравките постигат, е да карат хората да качват повече килограми.

Виктория Ейбръхам е на 19 години. Учи в Ню Йорк, но е родена във Флорида. Според нейният опит Бил Мар греши много в твърденията си.

"Цял живот хората ми се подиграват заради теглото ми, но все още съм дебела. Когато някой ме обиждаше в училище се прибирах у дома и ядях много храна, която ме караше да се чувствам добре. Хората не правеха тези коментари, защото се притесняваха за здравето ми. Просто искаха да се чувства зле относно тялото си", разказва Виктория пред BBC. "Хората, които се интересуваха от здравето ми, бяха родителите ми и докторът.  Те бяха единствените, които можеха да коментират тялото ми. Децата на улицата – те просто ме дразнеха заради това, че съм различна", посочи тя.

Днес обаче Виктория е уверена в тялото си. Тя казва, че тогава се е чувствала така, все едно е невъзможно да си дебел и щастлив, но след време всичко се променило.

"След като завърших средното училище започнах да чета книги с по-пълни герои в тях, да гледам телевизионни предавания с дебели жени и това започна да променя вижданията ми за себе си. Ако гледаш неща само с бели, слаби жени, то тогава наистина започваш да мислиш, че нещо с теб не е наред. Но когато виждаш красиви едри жени... откриваш красотата и в себе си“, обяснява Виктория.

Тя знае и какви са рисковете за здравето й, за това се храни само със здравословни храни и прави упражнения, но е против диетите.

А дори и да свалиш няколко килограма, подигравките могат да имат негативно отражение върху здравето на човек. 25-годишният Уил Мавити бил пълничък в училище. Сега обаче някой едва ли би използвал тази дума, когато го описва.

"Когато отидох в гимназията реших, че единственият начин да се отърва от подигравките е никога повече да не съм дебел“, спомня си той.

Но така Уил развива хранително разстройство.

"Подигравките ме накараха да сваля килограми, но не по правилния начин. Започнах да повръщам след всяко хранене. Контузвах се постоянно, защото тренирах прекалено много. Чувствах се длъжен. Ядосвах се, когато не можех да тренирам“, разказва Уил.

Според експертите заключението е едно – да се подиграваш на някого не води до нищо добро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
3
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
Храната(дори вмалки количества),ако не е качествена (каквата стана вече в България за съжалние) според мен се отразява най-много на организма,защото трудно се смила. Здравославната храна, Био зеленчуци и плодове сякаш са пластмасови,само на вид изглеждат хубави. Цената им е много по-висока и не си заслужава. За хляба дето все препоръчват черния хляб, на мен не ми харесва. В детството си помня топлия бял български хляб,който не се разваляше 1 седмица.
135
1
 
6
 
! Отговори
до 132 преди 4 години
НЕ знам за толкова преяли хора в България в днешно врем,които да се тъпчат денем и ношем и заради това са дебели. Затлъстяването може да се дължи на гени,заболяване, не винаги който е дебел се тъпче до припадък.Има и слаби хора дето ядат много,ама не им личи.А и той Бойко с увеличаването на цените на стоките се погрижи хората да стягат колана и да ядат постна пица. А сега ще почне и ТОПЛОФИКАЦИЯ. Тая статия си е американска за техните проблеми там.
134
3
 
4
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Напълняването се дължи на различни хранителни непоносимости, но в България повечето лекари са абсолютно невежи и дори не са и чували за това.
133
1
 
6
 
! Отговори
искрено§ лично преди 4 години
АЗ никога НЕ съм обиждал или унижавал когото и да било. Мен са обиждали защото НЕ съм богат. Статията по нашенски да се промени на: Трябва ли да обиждаш някого,който е по беден от теб?
132
8
 
6
 
! Отговори
.... преди 4 години
За мен хората, които са дебели (без това да се дължи на заболяване) са слабохарактерни или не им пука, за това как изглеждат. Обичат да се тъпчат с храна и не мислят какво им коства това здравословно. Няма нужда от дието, яде се всичко но на половината, умерено спортуване и резултатите ще са налице.
131
2
 
8
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Казармата ще ги оправи такива. Хората правят чудеса когато ножа опре до кокала. Ние в Райха нямахме проблеми със затлъстяване, не нямахме ;)
130
2
 
8
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Да се създаде у нас Агенция за борба с пълнотата.Как не са се сетили до сега ?Още няколко хиляди работни места.
129
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, а трябва ли да поощряваме хората, които обиждат дебелите? Може би да създадем специална служба за обиждане на определени групи хора, спускани по списък отгоре? Днес дебелите, утре прекалено кльощавите? Има хора, които просто обичат да тормозят - в повечето случаи са слаби, защото злобата ги изяжда отвътре. Тези, които постоянно тренират пък са рискови за проблеми с опорно-двигателния апарат. Колко дископатии и фрактури лекува Здравната каса вследствие на мерак за отслабване?
128
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В моето детство имаше само едно пълно дете от цяла гимназия 1200ученика, -------Глупости.Винаги във всеки клас е имало по няколко по-дебели.Поне едно момче и 2-3 момичета.
127
6
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Килограмите са на първо място следствие от генетично предразположение. Подигравайки се на дебелите хора, все едно се подигравате на някой сакат по рождение. А освен това този, на когото се подигравате публично, може да изпадне в афект и да ви пусне няколко куршума в "радиатора"...
126
5
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Не съм срещал слаби хора.Тези, които отслабват с отчаяни диети или аскетичен живот под постоянно изчисляване на калории едва ли могат да се нарекат хора.100% нарцистични маниаци.
125
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска да отслабне - половината от всяко хранене да бъде сурови плодове или зеленчуцинамаляват се хляб, зърнени храни, картофибез десерти, сладкиши и захар (може малко черен шоколад)без газирани напитки, чипсове и друг джънкбез алкохолКолкото може повече движениеОтслабва се постепенно, но лесно, здравословно и трайно
124
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 124"повечето пишещи тук са т.ъ.п.и.,.."Логиката ти е напълно погрешна. Т ъпият човек не може да поумнее. (Макар че може да се опита да се образова.)Дебелият човек обаче би могъл да отслабне. Дори в някои случаи това да е трудно, то зависи от него. Затова засрамването на тъ пия няма смисъл, но за дебелия може да се окаже полезно.
123
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обществото не е идеално То трябва и комунисти да беси публично *** ...
122
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук се застъпва идеята да викаме на дебелите, че са дебели и те да се засрамят и да отслабнат.Аз мога да докажа, че повечето пишещи тук са т.ъ.п.и.,Но те от туй нито ще се засрамят, нито ще поумнеят.
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но никой няма правото да каже, според мен, абе ти що си толкова дебел???Да бъдем възпитани и със съмоуважение все пак.
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако смятате, че дебелите ползват пояече здравни ресурси въведете връзка между заплащане и ония индекс за пълнота BMI май беше.
119
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги Lan,Какво ти дава правото да съдиш как живеят хората?Ако смятате, че дебелите изяждат планетата въведете дажби, но не смейте да казвате на някой как да живее.
118
0
 
9
 
! Отговори
Lan преди 4 години
119, ами всъщност не е лошо да се замислим за дебелите хора - процентно стават все повече, а това е много опасно за здравето им. Много от тях са деца. Болни индивиди, значи и болно общество. За разлика от други споменати от теб групи, дебелите знаят, че се са болни или съвсем скоро ще станат болни и не е лошо да се помогне!
117
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам нищо против глупавите, дебелите и ***.Стига да не правят съответните паради. Да бъдат каквито искат .... у тях си. Аз не им натрапвам, че съм бял, хетеросексуален мъж. Туй си е лична работа, докато ня превърнат в публична. Много от политиците са отчайващо глупави Поглупави от тях са само техните избиратели..