Трябва ли обществото да се подиграва на хората с наднормено тегло?

Медиите в САЩ водят сериозен дебат
18 сеп 2019 17:45, Нели Христова
172
Трябва ли обществото да се подиграва на хората с наднормено тегло?
Снимки: Reuters

Миналата седмица американският водещ Бил Мар заяви, че обществото отново трябва да започне да се подиграва на хората с наднормено тегло. Думи, които вбесиха неговия колега Джеймс Кордън.

"Доказано е, че подигравките с едрите хора води само до едно нещо – кара ги да се чувстват засрамени, а срамът води до депресия, тревожност и самоунищожително държание, като прекаленото ядене например“, каза Кордън по време на своето шоу.

"Ако подигравките караха хората да отслабват, нямаше да има дебели деца в училище“, заключи той.

Доводът на Бил Мар бе, че това да си дебел не е здравословно. Но прав ли е в твърдението си?

Според статистиките две трети от възрастните хора във Великобритания са с наднормено тегло. 10 660 души са били приети в болница със заболявания, свързани с килограмите. А в САЩ, близо 70% от хората над 20 години са с наднормено тегло.

В защита на Бил Мар застана бейзболистът Кевин Йукилис, който написа в Twitter, че "дължи цялата си кариера на хората, които се подигравали на теглото му". Но според психоложката Джейн Огден, истории като неговата са рядкост и са по-скоро необичайни.

"Да се подиграваш на някого е грешният начин", казва тя пред BBC.  "Всички доказателства показват, че това кара хората да се чувстват много по-зле. Самочувствието им изчезва, изпадат в депресия, чувстват се тревожни, а това води до саморазрушително държание".

Според изследване на Колежа в Лондон, единственото, което подигравките постигат, е да карат хората да качват повече килограми.

Виктория Ейбръхам е на 19 години. Учи в Ню Йорк, но е родена във Флорида. Според нейният опит Бил Мар греши много в твърденията си.

"Цял живот хората ми се подиграват заради теглото ми, но все още съм дебела. Когато някой ме обиждаше в училище се прибирах у дома и ядях много храна, която ме караше да се чувствам добре. Хората не правеха тези коментари, защото се притесняваха за здравето ми. Просто искаха да се чувства зле относно тялото си", разказва Виктория пред BBC. "Хората, които се интересуваха от здравето ми, бяха родителите ми и докторът.  Те бяха единствените, които можеха да коментират тялото ми. Децата на улицата – те просто ме дразнеха заради това, че съм различна", посочи тя.

Днес обаче Виктория е уверена в тялото си. Тя казва, че тогава се е чувствала така, все едно е невъзможно да си дебел и щастлив, но след време всичко се променило.

"След като завърших средното училище започнах да чета книги с по-пълни герои в тях, да гледам телевизионни предавания с дебели жени и това започна да променя вижданията ми за себе си. Ако гледаш неща само с бели, слаби жени, то тогава наистина започваш да мислиш, че нещо с теб не е наред. Но когато виждаш красиви едри жени... откриваш красотата и в себе си“, обяснява Виктория.

Тя знае и какви са рисковете за здравето й, за това се храни само със здравословни храни и прави упражнения, но е против диетите.

А дори и да свалиш няколко килограма, подигравките могат да имат негативно отражение върху здравето на човек. 25-годишният Уил Мавити бил пълничък в училище. Сега обаче някой едва ли би използвал тази дума, когато го описва.

"Когато отидох в гимназията реших, че единственият начин да се отърва от подигравките е никога повече да не съм дебел“, спомня си той.

Но така Уил развива хранително разстройство.

"Подигравките ме накараха да сваля килограми, но не по правилния начин. Започнах да повръщам след всяко хранене. Контузвах се постоянно, защото тренирах прекалено много. Чувствах се длъжен. Ядосвах се, когато не можех да тренирам“, разказва Уил.

Според експертите заключението е едно – да се подиграваш на някого не води до нищо добро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***= т ъ-п
115
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не сфащам, що трябва да изразявам своето отношение към качествата на другите.Например, смятам, че е много по-лошо да си ***, отколкото дебел. Щото дебелия може и да отслабне...
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи освен ако това не е причинено от сериозен здравословен проблем това си е техен избор и подигравките са отчасти заслужени. Ако искат да не им се подиграват да отслабнат. За това трябва само да не си мързелив. Иначе значи, че са слаби и нямат воля.
113
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4. Вкусът и привичките се възпитават съобразно ценностната система на обществото и индивида.Прегледайте развитието на "вредните" привички и външния вид на Джеймс Бонд във времето и ще видите странни неща.
112
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте ся...1. Аз си имам мнение за дебелите, но не им го показвам, щото тъй съм възпитан. То и с черните е тъй...2. Едно е да имаш наднормено тегло, а друго е да си дебел. Аз съм 60 г. 185 см 94 кг и съм с наднормено тегло, което кротко бутам надолу, щото засега нямам проблеми, но може да отимам.3. Движението е едното, а качествата на храната, нейното количество и хранителния режим е второто. В богатите цивилизовани страни богатите са слаби, а бедните - дебели. Иначе е обратното.
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябва да се възхваляват и поощтряват за да качват още кила милите.
110
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 109Лайййннннннааарррците от Лаййнннннааарррия не са по-назад в лакомията от американците и англичаните!Състраданието е далеч от тяхната душевност което води до още по-тежка карма каквато е в момента! Самоизяждането е посложично в Лайййнннннааария и така ще е дорде им цъфнат халките от "разум".
109
0
 
11
 
! Отговори
Lan преди 4 години
110За съжаление и българите са тръгнали натам...един поглед в някое начално училище ще те убеди! В моето детство имаше само едно пълно дете от цяла гимназия 1200ученика, само ЕДНО. В момента във всеки клас има поне по 3-4 деца с наднормено тегло...тенденцията е страшна. Отровната храна и обездвижването са в основата на това, не точно личната воля. Кой през 70-те е ходил на фитнес или на канго или пък е правил диети?! Някой болен (за диетите).
108
1
 
13
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Ясно.Разбрах.Новия Спайдърмен ще е дебел грозен и черен.Такива са директивите.Между другото забелязвате ли в по новите филми че двойките са винаги от различни раси.
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"виждаш красиви едри жени..."Красиви едри жени в Бг съм виждал много! Обаче голяма част от американците са тежко затлъстели, а не просто едри или пухкави! Говорим за страшни габаритиДа не говорим каква е екологичната цена на такъв човек, който изяжда храната на 3-4 с нормално тегло
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците загиват от лакомия и затлъстяване. Англичаните същоКарма!
105
3
 
3
 
! Отговори
Гошy FuckUDnes.bg преди 4 години
Задължително!
104
2
 
3
 
! Отговори
Дебел змей преди 4 години
Аз съм дебел и съм змей. Лапам саби и хъркам здраво. Казвам се Мишо. Освен саби, обичам да лапам и много въглехидрати, особено захари. Клизмите не помагат.
103
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 4 години
103,ти ще ме откажеш да отслабвам, ако това значи да съм в една група с теб :)! Ще си стоя при дебелите и пушачите :).
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се присъединят към ЛГБТ, да стане ЛГБТД, да правят прайдове и да реват, че им се нарушават правата. Или пък да им се забрани да ходят на обществени места, като цигарите. Дебел в ресторант - не! Или пък да забраним преработените храни с химия и добавена захар, от което дебелеят. Да изядеш 5 кг маруля днес - няма да надебелееш.
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обчество няма ,за това има и подигравки
100
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бива да се подиграваме на никой, дори и на пушачите, а наднормените са по-вредни и от пушачите за човешкия род. Вместо да им се подиграваме трябва да им се забрани да се смесват с нормените - в ресторанта, във влака, на работата - отделно от нормените. В договора за наем както забраняват на пушачите да пушат, така и да има клауза ако превиши определено тегло да напуска и да плаща обезщетение.
99
2
 
12
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Хората не бива да им се подиграват. Това обаче да очакват всички да ги харесват е малко прекалено. Наднорменото тегло е проблем, който в повечето случай е резултат от пълната липса на контрол у човека. За това си е виновен ... сам.
98
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек трябва да живее отговорно. Дебелите може да се оженят и да създават покоения на които същи пренасят рисковете за здравето. С какво право ще излагаш на риск здравето новоредени души! Разбире се смешно е да им се забрани да имат децам, но видиш ли дебел на улицата - удари му шамар, това поне всеки може да направи!
97
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не трябва да му се подиграваш, така се принизяваш. Ако видиш наднормен - удари му шамар!

Спонсорирани публикации