Рецептата Dnes: Постна яхния със спанак

Чудесен обяд за Цветница
Обновена: 12 апр 2020 15:32 | 12 апр 2020 15:32, Иванка Гъркова
1
Рецептата Dnes: Постна яхния със спанак
IStockphoto

На 12 април празнуваме един от най-хубавите пролетни празници - Цветница или както го наричат още - Връбница. С него и разлистването на дърветата, природата започва ново начало, а хората берат цветя, обличат се с цветни дрехи и изчистват домовете и съзнанието си, за да започнат нова страница от живота си. 

 
Какво се слага на трапезата за празника?
 
Тъй като много хора постят (пада се втори ден от Големия пост), на Цветница е разрешено да се яде риба, но останалите ястия трябва да са постни. 
 
На масата може да сложите фасул и картофи, приготвени по различни начини, яхния със зеленчуци, зелена салата, супа от коприва (но без застройка), ориз с гъби или други зеленчуци. В питката или сладките, които приготвите, не може да има яйце. Може да добавите плодове и ядки, за да има плодородие. Разбира се, не забравяйте да откъснете или купите свежи пролетни цветя. 
 
Как да приготвите постна яхния със спанак?
 
Необходими продукти за 3 порции: 
 
- 300 г. пресен спанак или една голяма връзка; 
- 4 супени лъжици олио; 
- 1 средно голяма глава лук (може и с връзка пресен); 
- 150 г. ориз; 
- 1 чаена лъжица червен пипер; 
- 1 домат, нарязан на кубчета или 150 г. смлени домат
- 3 кафени чаши вода; 
- черен пипер и сол на вкус. 
 
Още за приготвянето на ястието и традициите на Цветница четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации