Как Шекспир стана непристоен след закона "Не казвай гей"

В щата Флорида забраниха в клас да се говори по теми като сексуалната ориентация или половата идентичност
20 авг 2023 14:21, Елка Василева
83
Как Шекспир стана непристоен след закона "Не казвай гей"
Снимка: архив, БГНЕС

Непристойно е Ромео и Жулиета да имат предбрачен секс. Затова известното произведение на Шекспир вече няма място в американското училище, а на учениците е позволено в час да четат само отделни откъси от него, пише АРД, цитирана от Дойче веле.

Нов закон в щата Флорида, САЩ, забранява говореното в класната стая по теми като сексуалната ориентация или половата идентичност. Въз основа на това на места вече има случаи на цензура на известни произведения, посочва германската обществена телевизия и дава пример с окръг Хилсбъроу Каунти, където учениците вече не могат да четат целите произведения на Шекспир, а само отделни откъси.

Проблемът с Ромео и Жулиета

От местната управа се аргументират с променящите се "учебни програми, които се преразглеждат и усъвършенстват през цялата година, за да бъдат съобразени с държавните стандарти и действащото законодателство." Така например в някои от пиесите на Шекспир се използват непристойни словосъчетания, представляващи игра на думи, и се загатва това, че героите от "Ромео и Жулиета" са имали предбрачен секс.

В окръг Хилсбъроу Каунти попада и град Тампа – един от най-големите във Флорида. След старта на новата учебна година през тази седмица се очакват и други комични ситуации, посочва АРД.

Изданието припомня за друг такъв случай – от окръг Лейк Каунти. Там възникна истински правен спор около една детска книжка, в която два мъжки пингвина мътят заедно едно яйце.

Законът "Не казвай гей"

Законът, който мнозина нарекоха "Законът не казвай гей", беше приет през март и стана причина за множество протести през последните няколко месеца. Освен това заради новите мерки възникна спор между губернатора на Флорида Рон ДеСантис и компанията "Дисни".

През последните години ДеСантис и контролираният от републиканците Конгрес на Флорида приеха законодателство, което забранява теми като хомосексуалността и транссексуалността да бъдат част от учебната програма до дванайсети клас.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ромео и Жулиета им е най-вече трън в очите! Ами да адаптират целия Шекспир трябва. За да не дразни новите моралисти.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 50 - Доста малоумно заключнеи, но както и да е...
49
2
 
14
 
! Отговори
Партенка преди 8 месеца
Това го пускат за да "настроят" хората в подкрепа на "преподаването на сексуална ориентация" в училищата - мокрия сън на лгбт+. Защо не казват, че в някои щати децата по физическо нямат право да броят резултата - "няма победени и победители, за да няма нещастни", защо в едно училище изключиха дете, защото направило знак на пистолет с пръст, защо забраняват игра на войници, полицаи, играчки оръжия? Защо игрите трябва да са "полово неутрални"? Айде по-полека с манипулациите-няма кой да върже :D
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От едната крайност отиват на другата.Светът тотално полудя.Просто не трябва да се занимават с децата от детските градини и училищата.Когато порастнат сами да си решават и без да се натрапват на останалите.Без пропаганди и без паради.А пък онова за подтискане на пубертета чрез химикали и под 18 г. да си сменят пола е пълна лудост.
47
3
 
7
 
! Отговори
Русия преди 8 месеца
Ахкайти охкайти българи за западналия инцест.Сайта на ПОСОЛСТВОТО ни занимаа с гусударити си
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пиеските на Недяйко Йорданов с халтурките на Хайгашот Агасян не са забранени, щото в тях няма нищо.
45
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И аз съм против предбрачния секс
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чувал съм е геиоветв става ли мъже Кито не си мият гъзовете
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Иванее, Иванеее...ти и след брака няма да правиш секс явно. Свиквай отсега. :-)
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 37 - Ти не можеш да четеш ли? Това което си цитирал пише, че Флорида е забранила до 12-ри клас, а не - разрешила. Ето до това неразбиране на текста води като не четеш Шекспир и други световни автори класици.
41
9
 
6
 
! Отговори
Иван К. преди 8 месеца
Разбира се, че подобни словоблудства трябва да се цензурират, дори и да са на Шекспир. Това е нетърпение и неуважение както към себе си, така и към другия. Този грях премахва специалния характер на връзката и я изважда от правилната й рамка, което ще подкопае идеята, че изобщо има рамка. Ако приемем това поведение, не след дълго ще смятаме всеки извънбрачен секс за приемлив. Това, да кажем на бъдещия си партньор, че си струва да изчакаме, ще укрепи връзката и повиши нивото на посвещение.Мислете!
40
1
 
23
 
! Отговори
Ц преди 8 месеца
ТОЗИ ЗАКОН е в защита правата на Децата и техните родители, да НЕ ги занимават с гейство В УЧИЛИЩАТА. ПОНЕ НЕ ДО 18 ГОД. ПОСЛЕ ВСЕКИ СИ РЕШАВА САМ. Защото до 18 год си е чиста зарибявка на незрели мозъци.
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно заради такива измислени ценности запада си заминава.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имахме едно време преди прайд шитните изобщо да ги има една американска учителка по английски, Памела, тя ни поздравяваше с "Today you are very gay!" в превод много сте весели!
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изразът "Законът "Не казвай гей"" се използва от ЛГБТ екстремистките организации, спонсорирани от Шорош. Използването му в този сайт, предизвиква въпроси свързани с финансирането на днесбг.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
статията ви е пълен ***. няма такъв закон във Флорида, така го нарекоха шепа активисти. Закона защитава правата на родителите, за да знаят какво включва учебната програма. Никой не е забранявал Шекспир. Що за простотия???
35
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хомосексуализмът е заболяване, което трябва да се лекува, а не да се промотира!
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забраняват на 18-годишни хора да четат класически творби, в които се споменава, че е възможно хетеросексуална двойка да прави предбрачен секс. Да, ама тези 18-годишни още когато са станали на 15-16 г. са започнали да практикуват такъв секс, като при някои той е дори хомосексуален. Така че, какъв е смисълът на тези забрани?
33
2
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 8 месеца
Малко маркиз дьо Сад им трябва на тези. Там ако цензурират ще останат по 1-2 изречения на страница ахаха
32
2
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 8 месеца
" Флорида приеха законодателство, което забранява теми като хомосексуалността и транссексуалността да бъдат част от учебната програма до дванайсети клас." Объркаха мозъците на децата с глупости като хомосексуалност и т.н.т. Тази хомопропаганда вече става опасна. Не съм против хомосексуалните хора, но това натрапване вече ми идва в повече. Иначе съм толерантен човек.

Спонсорирани публикации