Как руските оръжейни компании заобикалят санкциите и купуват части за дронове

Използват криптовалута за стоки с двойна употреба
Обновена: 2 апр 2024 09:13 | 2 апр 2024 07:10, Петър Бойчев
112
Как руските оръжейни компании заобикалят санкциите и купуват части за дронове
Снимка БГНЕС

Руски компании използват криптовалута, за да заобиколят санкциите, когато купуват стоки с двойна употреба, включително компоненти за дронове и друго високотехнологично оборудване, пише The Wall Street Journal.

"Самоопределил се като руски контрабандист в Китай получава запитване от производителя на легендарния автомат АК-47. Най-големият руски производител на стрелково оръжие, концернът "Калашников", се нуждаел от електрически части за безпилотни самолети, които били сред най-ефективните оръжия срещу украинската бронетехника.

Контрабандистът Андрей Зверев занесъл поръчката от края на 2022 г. на дистрибутор на електроника в Хонконг. САЩ се опитват да пресекат подобни сделки, а дори предпазващите се от санкции китайски банки блокират плащанията от Русия".

"Решението: Зверев използва криптовалутата Tether, за да прехвърли милиони долари от "Калашников" към доставчика", пише американската медия.

По този начин най-големият производител на малки оръжия в Руската федерация закупи електронни части за дронове, които принадлежат към стоките с двойно предназначение, които са обект на санкции от САЩ и ЕС.

Изданието обяснява, че Tether се е превърнал в един от стандартните методи за плащане на черния пазар в света. Властите имат ограничена възможност да проследяват използването на цифрова валута в света, за разлика от емитираните от правителството долари в банковата система.

"Русия все повече се обръща към алтернативни механизми за плащане, за да заобиколи санкциите на САЩ и да продължи да финансира войната си срещу Украйна", е заявил заместник-министърът на финансите по тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън.

В допълнение, руската крипто борса Garantex играе ключова роля в процеса на заобикаляне на санкциите, позволявайки на потребителите да конвертират рубли в Tether.

Браян Нелсън е добавил, че Министерството на финансите на САЩ иска от Конгреса да приеме законодателство, което ще му позволи да блокира транзакции в деноминирани в щатски долари "стабилни монети" като Tether.

Миналата седмица агенцията постави в черния списък базирана в Москва компания, която работи със санкционирана руска банка, която извършва плащания чрез Tether.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
Не може да бъде преди 1 месец
До Христо Христов Чиповете са от пералните от Бахмут (или как му беше там името).
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво стана със свръхоръжията Кинжал и Циркон, свърши им нафтата ли?
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в Саудитска Арабия как ги убиват жените? ЕС как посреща Саудитска Арабия?
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новата Световна финансова криза ще започне от Франция.
78
3
 
5
 
! Отговори
Бай Ристо мотористо преди 1 месец
Талибаните приеха закон да убиват жените си с камъни и по този повод путин ги посрещна с почести. Родните друзя също искат да се сродяваме с тях.
77
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ са колонизатори, но не са заграбили и 1 метър чужда територия! А тия дето директно анексират чужди земи, те какви са? Явно са нивото на Франция, ама там било преди 2 века!И познания не се черпят от Интернет!
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът е изправен пред допълнителни разходи, за да поддържа жизнеспособността на киевския нацистки режим под формата на доставки на електроенергия и източници на автономно енергоснабдяване. Въпреки това, автономните източници едва ли ще са достатъчни, за да заредят пълния капацитет на украинската военна индустрия. Автономните източници изискват гориво, тоест ще има повишено потребление. Всичко това се отразява на устойчивостта на отбраната на ВСУ в условията на ограничени доставки на оръжие и боеприпаси от чужбина.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без електричество всеки голям град преживява комунален колапс за няколко дни. Канализацията, водоснабдяването и газоснабдяването също означават електричество, а ако няма електричество, не можете да оцелеете в града по санитарни причини. Съответно започва изселването на цивилни от градовете. И това помага да се сведат до минимум цивилните жертви.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украински източници пишат: "Поради прекъсванията/недостига на електричество започнаха прекъсвания на доставките. Логистиката е нарушена навсякъде, особено в армията. Стана по-трудно да се транспортират оръжия, хранителни запаси, гориво и компоненти. Възстановяването на оборудването в децентрализираните ремонтни центрове също се забави. Ако ударите в енергетиката продължат, фронтът ще го усети силно. Най-вероятно ще се срине".
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Дойде времето Франция да свали коляното от врата ни и да сложи край на това несправедливо потисничество", каза новият президент на Сенегал Басиру Диомайе Файе.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинец, насила отведен във военната служба, взе оръжието на полицая и се застреля. Мъжът успял да грабне автомат от придружаващия го полицай и да стреля в главата си. Той е починал на място от раната си.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 69 Главата ти е пълна с шаблони мойто момче. Нещата се променят, а ти си закърнял. Това, което си написал еднакво може да важи и за САЩ и за Русия и за ЕU и за Франция с техния мини Наполеончо... Направи справка в Интернет и ще видиш, че САЩ са правели грабителски войни средно на всеки две години от както са създадени до сега.
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като имат всичко и живеят в охолство, защо все войни правят и ламтят за чужди земи? Те земя за 10 пъти повече население имат, ама друго си е да краднеш,а? Бандита си е бандит по природа!И всеки им е виновен, ама не и те!
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НАТО Абе смеешник, къде четеш тези хуморески бе?!? Вземи една лека кола и я пусни на земята от два километра височина. Каквото ще остане от нея "без повреда" толкова и без повреда може да е паднала "свалената" ракета. Освен това НЯМА СВАЛЕН ЦИРКОН, НЯМА СВАЛЕН КИНЖАЛ, всички подобни писания бяха ясно опровергани от Пентагона. Иначе, ако продължаваш да се храниш с кал от "информационните" източници на Украйна, ще четеш че са изкопали Черно море, и бабичка мятала буркани, свалила ракети.
67
1
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 1 месец
Айде стига с тия древни опорки как "всички " бягали в САЩ. Ахахахаха. Те цифрите и фактите говорят : Миналата година в САЩ са пристигнали 2.7 Милиона мигранти. 75% от средна и южна Африка и 25% от Латинска Америка. Мексико Никарагуа Колумбия. Все неграмотни и бедни хорица без професия и трудове навици. Доживотни потребители на социалните помощи. А пристигналите по програмите за " skilled workers" за поредна година бележат спад . ЕТО КОЙ БЯГАТ В САЩ... Обновете си опорките . Не пишете Гл0п0сти
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби Вече не са две, направиха още четири.
65
6
 
2
 
! Отговори
НАТО преди 1 месец
ДВЕ РАКЕТИ ЦИРКОН СА СВАЛЕНИ НАД КИЕВ ОТ ПЕЙТРИЪТ БЕЗ ДА БЪДАТ ПОВРЕДЕНИ БОЙНИТЕ ИМ ГЛАВИ-ЯСНО Е,ЧЕ И ДРУГИ ВПК ЩЕ ПРОИЗВЕДАТ ПОДОБНО ОРЪЖИЕ.НЯКОЙ В КРЕМЪЛ СИГУРНО РЕВЕ КАТО МАГАРЕ
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 61 Гладът беше следствие. Проблемът им беше в двамата овена, които с нищо друго не се занимаваха освен да си блъскат рогата. Как така нямаха какво да ядат тогава, а сега са износител номер 1 на храни? Просто въпрос на управление и кадри на нужните места. Щом едно държавно управление го слага чужда държава, за да и служи на нейните интереси, там всичко загнива. И Горбачов и Елцин бяха пешки на САЩ, също като сглобените и резултатите са видни.
63
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен 57 РФ има две ОФШОРНИ зони(Петербург и Владивосток) като тези зони не дават информация на западни служби информация без да е минала заявка и разрешение от руския съд. Свободни зони и зони с изпреварващо развитие има колкото си искаш включително по средата на Сибир. И без това руските данъци не са толкова големи а в тези зони огромна част от бюрокращината не работи Фирмите и стартъпите се развиват прекрасно.

Спонсорирани публикации