Как руските оръжейни компании заобикалят санкциите и купуват части за дронове

Използват криптовалута за стоки с двойна употреба
Обновена: 2 апр 2024 09:13 | 2 апр 2024 07:10, Петър Бойчев
112
Как руските оръжейни компании заобикалят санкциите и купуват части за дронове
Снимка БГНЕС

Руски компании използват криптовалута, за да заобиколят санкциите, когато купуват стоки с двойна употреба, включително компоненти за дронове и друго високотехнологично оборудване, пише The Wall Street Journal.

"Самоопределил се като руски контрабандист в Китай получава запитване от производителя на легендарния автомат АК-47. Най-големият руски производител на стрелково оръжие, концернът "Калашников", се нуждаел от електрически части за безпилотни самолети, които били сред най-ефективните оръжия срещу украинската бронетехника.

Контрабандистът Андрей Зверев занесъл поръчката от края на 2022 г. на дистрибутор на електроника в Хонконг. САЩ се опитват да пресекат подобни сделки, а дори предпазващите се от санкции китайски банки блокират плащанията от Русия".

"Решението: Зверев използва криптовалутата Tether, за да прехвърли милиони долари от "Калашников" към доставчика", пише американската медия.

По този начин най-големият производител на малки оръжия в Руската федерация закупи електронни части за дронове, които принадлежат към стоките с двойно предназначение, които са обект на санкции от САЩ и ЕС.

Изданието обяснява, че Tether се е превърнал в един от стандартните методи за плащане на черния пазар в света. Властите имат ограничена възможност да проследяват използването на цифрова валута в света, за разлика от емитираните от правителството долари в банковата система.

"Русия все повече се обръща към алтернативни механизми за плащане, за да заобиколи санкциите на САЩ и да продължи да финансира войната си срещу Украйна", е заявил заместник-министърът на финансите по тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън.

В допълнение, руската крипто борса Garantex играе ключова роля в процеса на заобикаляне на санкциите, позволявайки на потребителите да конвертират рубли в Tether.

Браян Нелсън е добавил, че Министерството на финансите на САЩ иска от Конгреса да приеме законодателство, което ще му позволи да блокира транзакции в деноминирани в щатски долари "стабилни монети" като Tether.

Миналата седмица агенцията постави в черния списък базирана в Москва компания, която работи със санкционирана руска банка, която извършва плащания чрез Tether.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе щом е за правене на пушкала заобикалят санкции манкции одма. Ако е за правене на нещо полезно за човека- хич ги няма. Нито кола могат да направят, нито техника телевизори, телефони , компютри, че дори и компоти. Кажете ми една свястна руска стока, която да присъства на пазара? Е нема такава. Руските стоки са боклутси.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СССР умря от мизерия бе,човек! Те нямаха какво да ядат!
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 57 Абе иидииот, пак ли те изпуснаха от лудницата с твоите глупости дето дращиш тука всеки ден????
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 56 И какво точно стана? Един лунатик и един пияница съсипаха СССР, докато си го мерят кой е по-велик и как единия да бутне другия, да да вземе цялата власт. А какво стана с "прекрасните" САЩ - сложиха начело малооумника, който е забравил как се казва и той ще ги закопае в следващите 20 г. А какво стана с нас? Ние служим като памперс за многократна употреба на краварите и техните пудели в EU, без право на глас за каквото и да е, повече от 1/3 от населението измря и избяга.
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста съм работил с руски туристи, абсолютно двулични хора! Гледа те в очите, говори, но в съзнанието му е само как да те излъже!
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До запознат, чебурашшо какви глупости пак си писал за копейки? Раша и свободни икомонически зони? Ти пиян ли си? В коччинка дето правото е само на страната на Уткин, където всички западни компании изгоряха с милиони и не могат даже да си върнат инвестицията, ама видиш ли щяло да има завръщане - Ахахахаха по голяма глупост не бял чел отдавна. Завръщане ще има към 2220 г. и то само ако КаГеБейците ги избесят по площадите.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, да, те така построиха и комунизма, ама знаем какво стана!
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За изненада на "авторите" на статийката, Русия си построи заводи в които от няколко месеца произвеждат всичко необходимо за дроновете им. Произвеждат си моторите, перките, тялото на дроновете и цялата необходимо електроника. До края на годината ще задоволят своето производство на 100% и дори ще изнасят. А тези чакали от САЩ ще ги видим в поредна дезинформационна статия да ни отварят, как и какво е станало...
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом е за лъжи и измами, руснаците равни нямат!
53
3
 
3
 
! Отговори
До 47 преди 1 месец
Отвъд океана са половин милион българи, а в РФ са пет умопомрачени комунисти!
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешниците от САЩ отворили уста да лапнат света, но не могат да го глътнат, приседна им с Русия, твърде голям залък е. И четем в рекламно - дезинформационните им статии скимтенето на платената им журналистика, обясняваща защо станаха за резил и как така все още има държави, които освен че са суверенни, успяват да си вършат работата без краварите да им се месят в нея.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, чак сега се сетих! Отивам да ,,копая" биткойни, 1 биткойн бил 127 хиляди лева! Цъ-цъ-цъ....
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма новина! Още преди войната криптото се ползваше основно в даркнета за всякакви щуротии, рансъм, бъбреци и тн. А сега на всички е ясно, че рашките така заобикалят санкциите. Сев Корея го правят от години. Това е стандартна практика и единствената причина тези токени да струват нещо.
49
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Че Русия купува барут и от САЩ...
48
4
 
6
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
До вярвам на путин,но..Стара ти е информацията стараааааааа... Към днешна дата не само че не бягат ами и доброволно се връщат - при това се връщат цели компании и капитали.Причината е че западняците започнаха да ги притискат а Русия предложи специални икономически зони нещо като новите офшорки. Така че хора фирми и капитали вече се преорентират.Провери сам.Особено новите икономически руски зони-голям хит са
47
5
 
4
 
! Отговори
до 44-ти преди 1 месец
Абе защо всеки път пращате хората в РФ? Ти защо си още в България? Защо не си отвъд океана? Айде по-сериозно, моля ви се.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Tether-а е яко.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продават ги в магазините за играчки.
44
6
 
3
 
! Отговори
вярвам на путин,но.. преди 1 месец
Защо никой ,дори и нашите копейки,не искат да живеят там, в путиновият рай? И защо руснаците бягат презглава от този рай и отиват с хиляди да живеят в омразните САЩ?Или руснаците и копейките ни са мазохисти или в раят на путин, е мнооого тъжно.......
43
1
 
6
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 месец
Ние също участваме в запбикалянето.Купувае газ от америка или африка който същност е руски но на тройна цена.Нищо че това ни прави по глупави.Важно е на кокорчо джобовете да са пълни