Научна фантастика за нацизма стана хит на Берлинале

Във филма присъства и американски президент, приличащ на Сара Пейлин
Обновена: 17 фев 2012 07:14 | 17 фев 2012 07:14, Елка Василева
69
Научна фантастика за нацизма стана хит на Берлинале
Снимка: IMDB.com

Финландски научнофантастичен филм за нацистите, които завладяват Земята от космоса, стана хит на Берлинале, съобщи Би Би Си.

Филмът, който е извън конкурсната програма, беше излъчен в паралелната секция "Панорама". Сюжетът му е за група нацисти, които успяват в края на Втората световна война да избягат на Луната. Те планират нова атака. Действието се развива през 2018 г., когато нацистки войник се сблъсква с американски астронавт.

Във фарса е добавен и американски президент, който прилича на бившия губернатор на Аляска Сара Пейлин, както и морски крайцер, наречен "Джордж Буш".

Успехът на филма беше приет като признак, че германците вече са се примирили с нацисткото си минало. Местните кинокритици обаче все още са по-предпазливи.

"Това още е деликатна тема тук и човек трябва да е много внимателен в подхода - каза Кърстин Сопке от Асошиейтед прес. - Включването и на толкова много сатира за САЩ, когато има кандидат-президентска кампания, насочва вниманието и към нашето време."

Режисьорът на филма Тимо Вуоренсола обаче го описва като "глупава шега". По-голямата част от необходимото за филма финансиране е получено с призив в интернет до феновете, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
3
 
! Отговори
Корекция от 60 преди 12 години
Забележката се отнася до 52, не до 53.И аз подкрепям 53.
62
1
 
11
 
! Отговори
До 63 преди 12 години
Не само история - много неща четох, учих не само в България. Научих се да разсъждавам критично. Много зверства са вършени през вековете, много книги са изгорени, за съдбата на други почти нищо не се знае /пример - средновековната българска патриаршеска библиотека/, но за тези неща се учи, хората правят изследвания и спокойно ги коментират.Теб не те ли смущава това, че относно нещо е ЗАБРАНЕНО да има мнение, различно от онова, което някой е обявил за единствено правилно?
61
3
 
2
 
! Отговори
Ж преди 12 години
Не е лошо, хората които смятат това за научна фантастика, да се запознаят с трудовете на Владимир Терзийски, а от там и с мн други неща. Иначе добре с е е оправдал режисьорчето - събрал приходи от интернет :)
60
7
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Най-голямото стълпотворение на психично болни хора, настъпва под заглавия, които съдължат думата "нацизъм"...80% от коментарите тук го доказват.
59
0
 
5
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Туле не е близо до Пловдив,а е между Ст.Загора и Казанлък-днешното село Тулово.
58
5
 
3
 
! Отговори
въпросче преди 12 години
Виждам, че тук е пълно с капацитети по всякакви въпроси. Бих искал да ми отговорите да един въпрос. Добре, не сме славяни /съгласен, славянския ген в нас е много малко/ - защо тогава говорим славянски език?Само не ми излизайте с дивотии от рода, че сега говорим тракийски език, или езикът на Атландида и подобни щуротии.Защо сега използваме славянски език?
57
9
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
Поставиха МИСЛЕНЕТО ПОД ВЪЗБРАНА! някои ги е толкова страх от ревизия на официално натрапваните представи относно нацизма--Тъй като не ги учил история, ще ти кажа думичката аутодафе - нацистите изгаряха книги и забраняваха да се четат голяма част от книгите. Ти пак това ли искаш?И който не слуша, в концентрационен лагер или просто го разстрелват.Нацизмът е тотолитарен строй, бяха избити десетки милиони души.Ако можеше да мислиш, щеше да ги знаеш тия неща.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подкрепям 54. Това налагане на табута е най-малкото дразнещо.
55
1
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 12 години
Твоето подсъзнание е ку*венско.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми че има ли нормален човек дето е против мисълта, разума, трудолюбието и честността? И каква е алтернативата- простотия, добре гарнирана с чалга, мързел, хленчене и подли курвено-*** номерца на всяко ниво в обществото?! Извинете , но при такъв избор.....
53
2
 
11
 
! Отговори
Хитлер - 2 преди 12 години
Гответе се, ЧЕТВЪРТИЯ РАЙХ няма да *** на вратите или да влиза с взлом...просто ще покорява с мисъл, точност, трудолюбие и елегантност...
52
2
 
11
 
! Отговори
София Енгастроменас преди 12 години
Хайнрих Шлиман, открил и изследвал Троя (за която се смяташе, че е легенда), съобщава за намерена ваза от метал, непознат на учените, които я изследвали. Вазата е намерена в съкровищницата на Приам. Върху вазата има надписи, според които тя е била подарък от цар Кронос, ариец от Атлантида. Идентична ваза била намерена и в Тихуанако, Боливия. Археолози лансират теза, потвърждаваща всички данни от тайното общество "Туле" /в което е участник и Хитлер/ за Атлантида и големите тайни на Третия Райх.
51
6
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
в голяма грешка си и за езика и за германските нашественици..нашествениците са били келти и са основали 2 колонии на балканите след като опожаряват Делфи древен елински град..едната е била в Сердика а другата в Туле близо до Пловдив тези келти са разбити от Одриското Тзарство и оцелелите се преселват в Мала Азия и там основават колония наречена Галатия..а за езика Паисий Хилендарски е написал История Словено-Българская..тоест нашият език тогава се е казвал Слово а не Български Език...
50
3
 
9
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
естествено че не сме славяни.. и много хора вярват че сме се обединили със племена наречени и създадени от комунистите "славяни"..обединили сме остатаците от тракийските племена, който са дали едни от най-стойностните Императори на Источната Римска Империя.. лично Константин Велики е искал да премести столицата в Сердика..не вярвайте на тези промити писания..един Юрий Венелин ни е смятал за руско племе.. какво да кажа повече
49
4
 
17
 
! Отговори
Хайзенберг преди 12 години
Всички ноу-хау и технически шедьоври от ВСВ до днес са гениални разработки на екипите на Вермахта. Това включва и атомната бомба, а неизползуването и от германците е факт, над който може да се разсъждава...Същият този атомен заряд, предназначен за Манхатън и пленен от американците, бе използуван над Хирошима и Нагазаки. Значи морала на Хитлер е да не ползува това страшно оръжие, а победителите-американци цинично го употребиха.И днес дрънкат оръжие. Но и днес победена Германия е локомотива на ЕС.
48
4
 
15
 
! Отговори
Основният въпрос е: преди 12 години
ЗАЩО, ЗАЩО някои ги е толкова страх от ревизия на официално натрапваните представи относно нацизма - причините за появата му, какво вдействителност се е случило, истина ли е абсолютно всичко от онова, което ни се представя като "чиста монета"?!?!Демократично ли е да се ЗАБРАНИ изказването на друго мниние, освен онова, което е наложено силово след 1945 г.? Това е ТОТАЛИТАРИЗЪМ, а не демокрация! Дори прокараха закон, КРИМИНАЛИЗИРАЩ изразяването на съмнение. Поставиха МИСЛЕНЕТО ПОД ВЪЗБРАНА!
47
10
 
5
 
! Отговори
До 45 преди 12 години
От коментарите хората остават с впечатлението, че българите още живеят в 1938 година. Хора, които продължават да изтъкват "величието" на българите в някакви измислени изследвания са си типични македонци. "У, вижте ни, ние сме се пръкнали преди 45,000 години, к'во ни дреме, че в 21 век сме к**вите на Европа". Евреите са ви виновни.
46
0
 
5
 
! Отговори
агент от ЩААЗИ преди 12 години
Извинете за грешката " Адебаран"...
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи понеже в гените ни е една миш-маш бърканица от квото е минало през Балканите, излиза че ние сме това което искаме да бъдем. Понеже нямаме доминантен ген, то имаме правото да изберем съвсем съзнателно каква да бъде принадлежността ни! Както се казва, в демократичните общества всеки има право на съзнателен избор!
44
2
 
11
 
! Отговори
агент от ЩААЗИ преди 12 години
И уфологията не започва от Розуел, а от Пенемюнде и Хаунетал, секретната база на Антарктида 211 на суперсекретните SS-Entwicklungsstelle-4, отворения портал за полет към Андромеда, проекта на ВЕРМАХТА за полет до Адебалан,Червения гигант/най-ярката звезда на съзвездие БИК/, тайните разработки на двигател "Туле"-тахинатор 70, "Haunebu"2, проект JFM,RFZ на конструкторските бюра Хайнкел и Дорние,електромагнитногравитационен двигател, апарат за насочен магнитен поток,съчетан с динамото на Маркони и генератора на Ван Де Грааф, овладяването на гравитацията и хипердименсиалната перспектива,мултиреактивния двигател...Годината е 1994...Американските ВВС откриват и прихващат летателен апарат, приводнен в Източното крайбрежие...В апарата се намира модерна капсула със свастика, оборудвана с модерни животоподдържащи системи и 2 мъртви тела в униформи на Абвера. И нито дума по случая...