Теодор Ушев отказа наградата от Московския кинофестивал

„Вярвам, че доброто ще победи във войната над злото“
Обновена: 28 апр 2023 09:00 | 28 апр 2023 08:26, Елка Василева
204
Теодор Ушев отказа наградата от Московския кинофестивал
Снимка: архив, БГНЕС

Режисьорът Теодор Ушев отказа да приеме специалната награда "Сребърен Свети Георги", която му беше присъдена снощи от журито на Московския международен кинофестивал. Отличието е за неговия филм "φ1.618"

Във видеообръщение, публикувано във фейсбук, Теодор Ушев се обърна към журито на руски, английски и български и казва:

Още по темата
„При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка - тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.

Но днес тук в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити.

Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, на мои братя!

Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като любов, радост, щастие... тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни!

Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги. Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото. Всеки трябва да избере на коя страна е - на доброто или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка.

Не се предавайте!

Един ден отново ще можете да казвате на черното - черно, а на бялото-бяло!
И когато това стане, когато в Москва отново ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката.

И ще знам, че това наистина е Св. Георги, а не лъжлив самозванец...

Искам да завърша на български: Правете филми, не война!“

Голямата награда на Московския кино форум "Златен Свети Георги" за най-добър филм спечели чилийско-аржентинската продукция "Трима братя" на режисьора Франсиско Папареля. Той разказва историята на трима братя ловци. Председателят на журито Рахул Равел определи филма като "вълнуващ и сърцераздирателен".

Наградата "Сребърен Свети Георги" за най-добър режисьор получи мексиканецът Тонатию Гарсия за филма си "Черна луна".

Журито на 45-ия Московски международен кинофестивал даде наградата за най-добра актриса на японката Кахо Сето ("Drifting flowers, flowing days"). Боливийският актьор Фернандо Арсе  ("The ones from below") получи приза за най-добра мъжка роля.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
11
 
5
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Никой не иска да има нищо общо с блатната сибирска гнус
125
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо е участвал?
124
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е преценил човекът! Животът е кратък! От руснаците няма да получи нищо, но като гpaнтaджия, може да изкара пари и слава! Иначе, това което е написал е смешно... Историята не започва от вчера (и няма да завърши утре).. Един ден, истината ще излезе наяве, тя и сега е излязла, но не и за такива, като този "творец". Все пак, всеки има свободна воля да изрази собствена позиция... Ако беше в щатите и се изказал в защита на руснаците, щеше да е свършено с кариерата му... Така работи "демокрацията"
123
5
 
10
 
! Отговори
Каква драма ?! преди 1 година
Ушев Теодоров нямало да вземе наградата ! Тогава какво прави там ? Сега ще изляза да пуша нервно на балкона и цяла нощ няма да спя и ще си подритвам юрганчето...И този като онзи дето се криел ама никой не го търси Агент (журналиста) Грозев и другия дето участвал като статист клошар в някакъв филм който спечелил Оскар (за нещо си) ама той Димитър се надува все едно той е спечелил Оскар .....
122
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УЧИТЕЛЯ ПО ТЕРОРИЗЪМ КОИТО УЧЕШЕ НАРОДА ДА РАЗБИВА БАНКИ И МАГАЗИНИ ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ БОИКО
121
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една слуга на рогатия. Изкуство и политика са несъвместими.
120
1
 
6
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Подир дъжд качулка. А защо е участвал? Всеки участва в конкурс , за да спечели. Ама при него се разсмърдя двуличието и затова сега играе кризисен ПР. неволи либерастки.
119
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължават да са на всеки километър (нагаждачите). Едно време Левчев, Даниел, Асса, Джагаров, бодрата смяна Господинов-Ушев-Грозев и пр. пробутвани от глобалните червени, на които дори не се направих труда да запомня имената, защото не заслужават.
118
12
 
2
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Голям българин! Един ден свободният руски народ ще го ориз е за смелостта да отиде в свърталището на Путин и да им ги каже в лицето!
117
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОЛНИТЕ РУСКИ ФАШИСТИ ЗАБРАНИХА БЪЛГАРСКИЯ И ЗАТВОРИХА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА В ОКУПИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ! КАКВО ИЗПИЩЯ КОПЕЙКИН ПО ТОЗИ ВЪПРОС?
116
1
 
3
 
! Отговори
Митев преди 1 година
Въпрос на гледна точка, истината има много имена,Кой ще ми каже каква е истината,никой, защото всичко е лъжа.....
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
безмозъчен е
114
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо дойде тогава? Покажи се?
113
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този гущер повече няма да го канят в Русия.
112
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този човечец, който по никакъв начин не може да се нарече творец придоби попюлярност единствено и само заради политкокоректното и васално поведени към САЩ, плюеийки Русия. съм на мястото на руснаците ще го изгоня с ритници.
111
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този човек отблъсква, с демонстративното си поведение още от "Сляпата Айви" толкова, колкото и Георги Госпосоросоидинов.Нещо нечистоплътно.Провокативно поведение за печелене на внимание, което не може да бъде постигнато по друг начин.Защо се явяваш на този конкурс тогава?Протестирай предварително!Да я подари на украинския президент, който изобщо не е издавал заповеди за обстрел на мирни граждани в Донецка област не е змей и живее само с доброто и бялто. За последното май...
110
24
 
10
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Какво да кажа - думи на Човек, който знае и ... може!Пример, Образец, Голям...това са неговите синоними!Благодаря!
109
5
 
26
 
! Отговори
Край преди 1 година
В Русия награждават инакомислещи автори, които даже протестират чрез това. На Запад забраняват руски автори, даже и отдевна умрели. Къде ли е диктатурата питам се аз и отговор не искам.
108
7
 
35
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Самият факт, че са му дали награда на този и са му позволили да издрънка всичко това, превръща поне 50% от надутата му реч в комична клевета. За сравнение: на запад дори забраняват изпълнението на творби на руски композитори, концерти на руски музиканти !!! Къде има свобода и къде диктатура, а нахaлен ушев?
107
7
 
13
 
! Отговори
Деди преди 1 година
Кой е тоя Ушатият и кой го слуша какви ги дрънка? Като е толкоз ербап, защо участва в този фестивал? Можеше да откаже участие! Голям "праз", че не приел наградата! Тази от Бевърлите нали го "топли", за да "изирае" политическия "спектакъл", който "медиите" ни го поднасят.ПрУшето се прави се на "световна икона" Михалков ще си накриви шапката за изнесения "спектакъл" на Ушко-послушко. Дано нашето Уше проумее, как рашките го използваха ....