Теодор Ушев: В Москва „φ1.618“ беше изпратен с кадри против войната и Путин

Режисьорът определя участието си като пънкарски, провокативен акт на изкуството
29 апр 2023 07:38, Елка Василева
205
Теодор Ушев: В Москва „φ1.618“ беше изпратен с кадри против войната и Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Четири нови кадъра с послания против войната и Путин са били включени във филма „φ1.618“, изпратен от Теодор Ушев за прожекциите в рамките на 45-ия Московски международен филмов фестивал, каза режисьорът пред БТА.

Става въпрос за така наречения 25-и кадър. „Това е незаконна днес техника, използвана в рекламата през 50-те. Когато сложиш само един кадър с някаква марка, лого, текст, окото не го засича, но мозъкът регистрира изображението и на подсъзнателно ниво отчита присъствието му“, обясни Ушев.

Още по темата
Как това се е случило, както и детайли за целта на акцията, както той я нарича, режисьорът разказа в интервю за Българската телеграфна агенция, след като публикува във фейсбук текст от изказването си по време на проведената с руски журналисти пресконференция след официалната медийна прожекция на филма в Москва. Ушев цитира руски автори и заявява: „Войната унищожава руската култура. Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една руска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито невинно дете или жена убивате и по един ваш писател, артист, режисьор. Войната убива вашето изкуство!".

Отговорите на Теодор Ушев идват ден след закриващата церемония по награждавнето на 48-ото издание на московския фестивал на 27 април, когато стана известно, че филмът „φ1.618“ е получил специалната награда  "Сребърен Свети Георги". С реч, публикувана във фейсбук, Теодор Ушев обяви, че се отказва от отличието.

В интервюто си Теодор Ушев разказва за идеята и целта на участието на първия му игрален филм в московския фестивал, замислено като акция и какво е мнението му реакциите срещу тези негови действия.

„Мой приятел, филмов критик от Русия, ме попита не искам ли да изпратя филма си на Московския фестивал. Каза ми, след като го беше гледал в Талин: „Това е филм за фашизма в Русия, ще има много важно въздействие върху хората там".

Аз му казах, че се шегува. След това размислих и го изпратих. Нямах никакви илюзии, че ще го вземат. Съобщението в него е много ясно – филмът описва един тоталитарен дистопичен свят, копие на това, което представлява Русия днес.

Два дни по-късно получих съобщение, че искат филма за конкурсната програма. Това се случи един месец преди крайния срок за изпращане на филми. Не можех да повярвам. Нито аз, нито хората от екипа. Дори някой каза: „Тия от селекционната комисия някой ще ги убие“.

Отначало реакцията ми беше, че в никакъв случай, филмът ми няма да ходи във фестивала на Михалков. След това поговорих с колеги от Русия, разказах им за случката. Всичките, до един противници на режима, ми казаха: „Задължително филмът трябва да се прожектира". Трябва да е ясно – ако това беше филм за птичките и пчеличките, никога не бих го изпратил. Но, мислех си, това е филм, който може да повлияе по някакъв начин на хората, които по принуда продължават да живеят там. Да им даде кураж, да ги утеши.

В момента ситуацията в Русия е такава, че е почти невъзможно да се спасиш и да избягаш. Има непробиваема стена, през която не минава никаква светлина. И птичка не може да прелети. С различни методи (познати ни от времето на соца) държат хората вътре. Отнемане, неиздаване на паспорти. Няколко мои приятели се опитват да излязат от месеци, но имат малки деца и режимът нарочно не им издава паспорти“, разказа Ушев.

В отговор на въпрос: "Написахте, че плакатът на "φ1.618“ за Московския фестивал е най-добрият, който сте правил досега. Направихте ли нещо друго различно и специално за филма там?" той каза:

„Ето тук идва истинската причина за цялата акция. В един момент ми хрумна още една идея – да направя версия на филма, в който да включа така наречения 25-и кадър. Това е незаконна днес техника, използвана в рекламата през 50-те. Когато сложиш само един кадър с някаква марка, лого, текст, окото не го засича, но мозъкът регистрира изображението и на подсъзнателно ниво отчита присъствието му. Така нареченият „сюблимен кадър“. Използва се в анимацията. Аз самият съм го използвал в два мои филма преди.

Във филма така или иначе има splash кадри, като тези в комиксите. Трябваше само да подменя няколко кадъра с нови изображения, които направих – четири на брой: „Путин говно", „Нет войне" и „Иди" и „На хуй", които сложих един след друг.

Първите два сложих в танца на Гаргара. Другите – в края, преди експлозията на Пумпала. Целта беше да бъдат на места, където да не се забелязват. Но да останат в подсъзнанието на зрителя.

От този момент прожекцията на филма на фестивала ми стана идея фикс. За мен стана пънкарски, провокативен акт на изкуството. И държа участието на точно този филм, на точно този фестивал, в точно този момент да се възприема само така.

Оставаше само да измисля начин как да стане, така че при първия чек на файла да не го видят. Имаше правописна грешка в един текст. Те го отбелязаха, когато превеждаха филма, и тогава им изпратих новия файл с въпросните кадри“, обясни Ушев.

„Смятам, че мнозинството от хората в Москва наистина мразят Путин, войната. Но са в клещите на терора. Обобщаването, че всички руснаци не са хора, че са жестоки и безчовечни, че всички подкрепят режима и войната, са неверни и обидни за хората. Изглежда мнозина са забравили какво е да живееш в тоталитарен режим, в цензура, под заплаха да бъдеш хвърлен в затвора за най-малката проява на свободно „словоизявление". Сигурно съм наивен, че мога да променя каквото и да било там. Но поне опитах“, каза режисьорът.

На въпрос: "Ако участието на филма в Москва е акция, каква е нейната цел и към кого е насочена?" Теодор Ушев отговори:

„Системни, фашистки режими се побеждават само с несистемни методи. Аз наивно вярвам в силата на изкуството да променя, да предизвиква света. Изкуството не върви след политиката, след събитията. То трябва да бъде събитие само за себе си. Исках да пробвам да сритам тенджерата, да я гръмна. Там, на място.

Да видя до каква степен Русия е фашизирана. До каква степен хората там са подчинени, поробени от Кошчей и злото. Пак повтарям – най-важната цел беше филмът да бъде показан! Всичко останало беше бонус, който съдбата благородно ми подхвърли. Или добри хора в Русия.

Смятам, че самото награждаване на филма е форма на протест от хората в журито. Може и да греша, не знам. Някой ден ще разбера. Живял съм по времето на тоталитарен режим и цензура и знам, че всеки наглед малък жест има огромно значение в условията на терор, несвобода и репресии.

Всяко разобличаване на рашисткия режим има смисъл. Трябва да бъдат провокирани постоянно, да им се залагат бомбички, за да бъдат принудени да грешат. Отзвукът сред приятелите ми руснаци и украинци е недвусмислен. От няколко дни получавам поздравления от хора, които уважавам“, каза Теодор Ушев в интервюто.
(БТА, Мая Стефанова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
11
 
10
 
! Отговори
Хюго Бос до 162 преди 1 година
Айде, айде, отрочето на ченге на ДС ще те учи на мир и евроатлантизъм? Постави си по-високи критерии, ниско ти е нивото.
135
16
 
19
 
! Отговори
Къде спа Ушев преди 1 година
Къде спа г-н Ушев, когато през 2014 г. в Одеса изгоряха българи, в Донбас, в периода 2014-2022 бяха убити стотици деца, хиляди цивилни, там има и много българи.
134
16
 
10
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
С баща- ченге от ДС, да ме учи тоз' на евроценности- не, балгодаря. Ето така хората тук стават евроскептици. Просто върлите им апологети са свързани с ДС, БКП номенклатурчици, че дори и на КГБ.
133
7
 
16
 
! Отговори
...? преди 1 година
Щатни полюционери "оценяват" акъла на Теодор Ушев? Няма такава перверзия! На всички е ясно, че скачат да бранят "любимия" вожд за жълти копейки!
132
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то иначе нямаше да го наградят! Човекът прави каквото му кажат шефовете, че е от полза за кариерата му... Не е първият продажник, нито последният за съжаление. Бездарието трябва силно да разчита на активна политкоректна позиция, че иначе няма какво да яде! Сигурно скоро и за джеендърологията пламенно ще се изкаже, пък може и личен пример да даде, само и само да се хареса на който дава доларите. Презряно създание
131
17
 
17
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
Толкова му стига акъла на Ушев-да вкарва цинизми в кадри на анимационен филм...нали деца гледат основно анимациите? Страшен интелект,няма що.
130
19
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да кажеш , че мразиш войната според руските таракани било "престъпление"? А да кажеш ,че мразиш Путин,направо си е за...доживотен? В Империята на Zлото всичко е перверзия!
129
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Ушев не протестира против американското правителство, което отделя милиарди за въоръжение на Украйна?
128
2
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Преди години Ахмед Демир Доган отказа ордена "Стара планина". Едва ли много българи са се почувствали засегнат от този "пънкарски, провокативен акт" на политическото изкуство.
127
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** за ушев
126
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клоун, който даже не е наркоман като Зелето!
125
6
 
17
 
! Отговори
Плагиат Ушев преди 1 година
Този "известен" режисьор е изплагиатствал и копирал от съветския филм на Георги Данеля "Кин Дза Дза" от 1986.
124
8
 
6
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 1 година
Бравос, туй момче прослави името на Бай *** в целия свят! Ашколсун
123
1
 
10
 
! Отговори
Misunderstanding преди 1 година
φ1.618 e като 1984 на Оруел. Кой как го възприема. Оруел го е писал за запада, после го представят за СССР, като няма нищо общо със СССР. И с този филм е така, всеки го възприема по своему. Руснаците са видели в него бъдещето на запада, и са го харесали.
122
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избягал е от България защото е рисувал много такива скришни кадри и понеже се водят незаконни, се е страхувал от наказание.
121
5
 
18
 
! Отговори
Кин Дза Дза преди 1 година
Наградата е за "оригиналност и творчески риск". Защо оригиналност, като Ушев е копирал и откраднал визуално идеята от "Кин Дза Дза", впрочем Кин Дза Дза е филм на световно ниво има го в ютюб с добро качество и английски надписи. Ушев лично е подал молба за участие във фестивала, което е странно, при условие, че после се отказва, явно всичко е било цирк. Кууу!
120
6
 
21
 
! Отговори
Boko преди 1 година
Тоя Ушков съвсем изтрещя в това "интервю". *** ***, хубавелке, защо ни занимаваш изобщо с този изперкал "пънкажия" на късур години. Хубаво, отказал наградата, отказал. Великият Михалков се почеса по темето, премести си го в другия крачол и само съжали този пишман "творец" на няколко рисувани "филмчета". Зорлем Ушатия се прави на "велик" творец, протестър, ама така не ставааа...а!
119
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става въпрос за така наречения 25-и кадър. Това е незаконна днес техника, използвана в рекламата през 50-те. Когато сложиш само един кадър с някаква марка, лого, текст, окото не го засича, но мозъкът регистрира изображението и на подсъзнателно ниво отчита присъствието му, обясни Ушев.---- Що за конспирации разпространява Ушев? Да не му се привиждат и репттили?
118
7
 
17
 
! Отговори
ковид измамата преди 1 година
ЕС се оказа пълна лъжа и измама. Лъжеха за климатичните промени, лъжеха за зелените енергии, лъжеха за "ваксините" срещу Ковид-19, сега лъжат за Русия. Ваксините се оказаха не само безполезни, но и вредни. Единствено руската ваксина беше относително ефективна и Русия премина през ковид кризата с много по-малко жертви. А Урсула беше купила ваксини за 10 пъти населението на ЕС, от които сега хората умират.
117
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е тоя? От къде го изровиха? Защо от няколко дни пишат статия след статия за това 168 какво е това фи ?