Уилям Болдуин ще снима филм в България

Филмът е за живота преди 90-те години на миналия век
20 окт 2023 16:11, Елка Василева
8
Уилям Болдуин ще снима филм в България
Снимка: архив, БГНЕС

Уилям Болдуин ще снима филм в България. Това обяви Жаклин Вагенщайн – създател, президент, артистичен директор и селекционер на кино-литературния фестивал „Синелибри“,  на пресконференция.

Предстоят два снимачни дни с режисьора и продуцент Анди Делиана. „Бил съм и преди в България и съм приятел на фестивала, на Жаклин, и на всички, които организират фестивала“, каза той.

My Mother Is a Cosmonaut се казва продукцията, в която освен Болдуин участва и Бруно Розато – канадски продуцент и кастинг-режисьор. И двамата са в журито на „Синелибри“. Това е филм за живота преди 90-те години на миналия век и сътресенията, които се случват тогава, и особено в бившите социалистически страни, обясни Делиана. 

„Никога преди не съм бил в София. Напоследък работих много в региона. Работих в Румъния, в Белград, Прищина, Тирана, Гърция. След края на пандемията доста пъти посещавах Балканите. Харесва ми да работя тук, харесват ми хората, историята, културата, храната“, каза Уилям Болдуин. „Плашещо е това колко невероятна е конкурсната програма на фестивала. Вчера обсъждахме и имаше един филм, който за малко не стана първи. И след това – пет или шест филма, които също бяха много отличителни“, каза още той.

„Винаги съм бил очарован от това колко много хората от този регион, и специално, София, ценят киното, театъра и изкуствата. За толкова малка страна да има толкова голямо присъствие в съответните изкуства е много впечатляващо. Този фестивал е на световно ниво. Бил съм в 30 страни за фестивали, това определено е един от най-организираните. Можеш да видиш уважението, любовта към изкуството“, коментира Бруно Розато.

„Положителното, когато си жури, е, че гледаш много кино и си привилегирован специално на теб да изпратят филма. Лошото нещо е, че това не е спорт. Винаги съм мразил състезателния характер и това се доказа точно на дискусията вчера. Аз имах щастието моят първи филм почти да съвпадне с избора на другите“, каза Иван Бърнев. Българският представител в журито акцентира и върху достойното по думите му участие на българския филм „Чума“ в състезателната програма. „В журито сме много различни хора – актьори, режисьор, кастинг директор, от различни светове сме. И аз си казах: „Сега тук ще стане пълно меле, като се съберем“. В един момент се оказа, че хубавото кино си е хубаво кино“, коментира Бърнев. „Аз съм може би единственият, който имаше шанса да види и други филми, освен състезателната селекция, защото живея тук. Има и много други прекрасни, филми извън състезателната програма. Това, което гледах, много ми хареса“, допълни той.

„Бях много благодарна на Жаклин за възможността да съм тук като член на международното жури и да мога да направя моя пърформанс, и да представя първия си пълнометражен филм. За мен е част да съм в София – не само като дъщеря на баща си, но и като себе си в ролята на режисьор“, каза Леа Тодоров. Дъщерята на френския философ, литературовед, лингвист, критик и писагел с български корени също е в журито на „Синелибри“. „За мен беше удоволствие, като дъщеря на двама писатели и като режисьор, да гледам филми, които са адаптации по литературни произведения. Беше много вълнуващо упражнение да видя как филмовите създатели превръщат думите в образи. Истина е, че имахме дълга дискусия за филмите, тъй като бяха много различни. Някои от тях бяха много очарователни. И за мен беше удоволствие да ги гледам, и да ги дискутирам с такова страхотно жури“, каза още Тодоров.

„Българският език звучи страхотно. Аз съм от Каталония, Барселона, и българският език ми напомня на каталан. Имате страхотна страна. Градът е чудесен, хората са много мили. За мен е чест да съм част от това международно жури, заедно с Уилям, Бруно, Леа и Иван. Видяхме десет филма от състезателната програма и всички те са много добри“, каза Карла Нието, също член на журито.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не ни е любимец!
7
5
 
4
 
! Отговори
Б преди 7 месеца
Споделям мнението на коментар номер 3, с едно малко уточнение, правилното изписване на български е Вилям Балдвин.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Dnes bg 3. :)
5
1
 
5
 
! Отговори
Алек Болдуин преди 7 месеца
Ще играя ролята на Кирчо в филма Аз Румбата и Васко ДСто крахът на една държава.
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
готов център за филми от соца и убийствена евтиния - на каво се радвате- доят ви всеки божи ден - като се започне от концесиите за златото - софийска вода изгонената фирма от париж на която фъндъчката поднови договора оня ден- скъпия газ и нефт - ами радвайте се тия дето ви доят да стават по-богати - то човек от главата си пати
3
7
 
3
 
! Отговори
Dnes bg преди 7 месеца
Пишете имената на англоезичниците на латиница!!!Няма такова име уилямКазва се Вилям Бавдвин ако ще пишете на бг ***
2
2
 
5
 
! Отговори
Itso преди 7 месеца
Екипът на Болдуин трябва да носи каски и бронежилетки навсякъде около него, не само на снимачната площадка, че като хванат пистолет и той почва сам да гърми, дори да не е зареден.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само да не застреля някой като брат си оня сюндюка