"Най-прекрасният от човешките синове" - най-нестандартният филм за Рождество

Български документалисти с новаторски филм
21
"Най-прекрасният от човешките синове" - най-нестандартният филм за Рождество

Бог се ражда като едно безпомощно, крехко, безсилно дете. Защо си причинява това? – пита филмът „Най-прекрасният от човешките синове“, а ето ги и първите зрителски реакции:"Има моменти шедьоври", „Вероятно най-нестандартният филм за Рождество, който сте гледали", "Тоя филм ме препарира", "Осмисли ми деня".

„С Рождество Христово – най-големият християнски празник заедно с Възкресение, вече нищо не е същото в живота на човечеството, а и на вселената“. Гръмотевичните думи в началото на филма са на богослова д-р Златина Каравълчева. От години тя води лекционни курсове, запознаващи с Православието по неочаквано модерен начин. Тъкмо тук Надя Йончева, автор на християнската филмова поредица, вижда идеята за новия филм.

„Беседите на Златина промениха разбирането ми за вярата. Хрумна ми да опитам да ги приведа във филмов формат, за да достигнат и увлекат повече хора. Оказва се, дори тези, които водим живот в Църквата, сме в едно блажено (или не) невежество по отношение на автентичното послание наПравославната църква, а какво остава за хората, за които църковното Предание все още е непознато.

По подобен начин преди повече от десетилетие Надя, която е телевизионер, слага началото на филмовата поредица: гледа „Професорско каре“ с маститите Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Георги Каприев и Владимир Градев и решава, че би било твърде жалко забележителната мисловна вселена на „карето“ да остане заключено в тесния кръг на „посветена“ аудитория. Тя избира сюжети, в които да облича християнските теми и кани за главно участие проф. Калин Янакиев, лицето на поредицата. Така през 2012 година хиляди гледат „Чудо голямо“. Отзвукът надхвърля и най-смелите надежди на компактния екип, който се труди безвъзмездно над филма повече от три
години.

„Цялата поредица, състояща се вече от седем филма, е създадена с нулев бюджет, а гледанията до момента приближават четвърт милион. Всеки от филмите е с християнско послание, а българската публика показа, че капацитетът й за вечността не е надценен“, споделя Надя Йончева, която твърди, че целта й е да излезе аудиторията, из която обикновено циркулират „религиозните“ филми: „Целият труд е за хората, които не биха приели да гледат нещо банално, особено пък на християнска тема. Трябва да има и такива филми, защото иначе губим огромна аудитория, която е с потенциал за живот във вярата.“

Наблюденията на екипа са, че зрителите биват изненадани, дори удивени отвъд очакванията си.

„Филмът те понеся по една мощна река от образи, музика и слово, които вълнуват силно и в крайна сметка те отвеждат някъде, където вече не си сам“, споделят първите зрители на „Най-прекрасният от човешките синове“. „Всеки открива нещо лично за него в края на филмите“, разказват авторите на поредицата. Очевидно това е и магията на доброто документално кино. „След успеха на предните шест филма щеше да е наистина непростимо да спрем, затова ускорихме часовника, да може филмът за Рождество да е на екран този декември“, разкрива операторът Васил Ганев. „Самият аз не се бях замислял колко невъобразимо събитие е раждането на Христос. Бог влиза във времето, влиза в историята...“ Тук е и централният въпрос на филма: Защо Бог влиза в тази перипетия, която знае, че ще Му коства вкусването на смърт. А това е най-противоположното нещо, несъвместимо с Него, Който е Източникът на живот. За своите скромни 27 минути „Най-прекрасният от човешките синове“*
отговаря брилянтно на този и други въпроси, които съвестта ни поставя пред вярата. Брилянтно,защото зрителите на тази поредица не биха се съгласили на по-малко.

Филмът вече може да бъде гледан в професионалната платформа за видео споделяне Vimeo:
https://vimeo.com/bezpukanki/2023

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: филмРождествоколеда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
стига с тези глупости брее, ужас
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Предполагам сте проучили с кого да се свържете по този тематика. Желая ви успех!
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И Бог Кришна е роден на 25 декември
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да не е за лична и политическа употреба!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аман от бг филми. Опитват да наваксат с "оригинален" сценарий слабата игра на актьорите и нескопосаната режисура.
6
4
 
3
 
! Отговори
Фин преди 4 месеца
До Анонимен 2 ...да, добър въпрос и не знам защо форумните идиотии са ти сложили толкова минуси. Евреите(днешните, които нямат нищо общо с древните) са атеисти над 90%. Иначе религиозните са убедени, че Исус се е провалил, а има такива, които мислят, че са наказани заради избора им между Иисус и разбойника Варава. Пилат три пъти им казва, че е невинен - това е важно.
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Клонират се все по-сложни организми, изкуствен интелект започва да замества чиновниците, ядрени централи произвеждат електричество за електрически автомобили, носим мобилни телефони с мощността на суперкомпютрите от преди няколко десетилетия и още хиляди чудеса на науката и инжинерството разцъфват край нас. Българската джурналистика се радва на богослови и богословки.
4
2
 
4
 
! Отговори
Иисус е преди 4 месеца
Еврейн от Витлеем
3
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
евреите не празнуват коледа по същата причина поради която господарят не бие себе си с камшика (християнството) с който бие робите (неевреите)
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо евреите не празнуват Коледа ?
1
10
 
4
 
! Отговори
Православна преди 4 месеца
Госпот Бок да ни пази.