За копаенето на биткойни се харчи ток, колкото за цели държави

Вредно ли е за околната среда?
1 мар 2021 18:00, Нели Христова
71
За копаенето на биткойни се харчи ток, колкото за цели държави
Снимка: БГНЕС

Не само стойността на биткойнa се е повишила през последната година, a и огромното количество електроенергия, която се консумира за неговото генериране. Според британския ежедневник The Guardian, цитиран от Dir.bg за "копаене" на биткойни вече се изразходва повече електроенергия, отколкото е консумацията на "цели страни". Вестникът припомня, че "копаенето" на биткойни - процесът, при който с биткойн се възнаграждава компютър, който решава сложна поредица от алгоритми - е изключително енергоемък процес.

Стойността на криптовалутата спадна наскоро под 45 000 долара, след като достигна максимума от 58 000 долара, но енергията, използвана за създаването й, продължава да се покачва по време на нейния епичен възход, изкачвайки се до еквивалента на годишния отпечатък на въглерод в Аржентина, според Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, който измерва енергийното потребление на криптираната валута.

И ако неотдавнашното спадане на най-популярната криптирана валута изтри част от състоянието на Илон Мъск, биткойнът представлява заплаха и за мисията на неговата Tesla, компанията която се стреми към "бъдеще с нулеви емисии" и поставя сериозни въпроси пред правителствата и корпорациите, които искат да ограничат своите въглеродни отпечатъци.

"Копаенето" на биткойни включва решаване на сложни математически задачи с цел създаване на нови биткойни. "Миньорите" се възнаграждават с биткойни.

По-рано в относително кратката история на биткойните (създадени през 2009 г.) криптовалутата можеше да се добива на среден по характеристики компютър. Но начинът, по който биткойн "майнингът" е създаден от неговия създател (или създатели - никой не знае със сигурност кой го е създал), е, че има ограничен брой биткойни, които могат да бъдат добивани: 21 милиона. Колкото повече биткойн се добиват, толкова по-трудни са алгоритмите, които трябва да бъдат решени, за да се получат нови биткойни.

Сега, когато са добити над 18,5 милиона биткойни, средният компютър вече не може да "копае" биткойни. Вместо това, "добивът" сега изисква специално компютърно оборудване, което може да се справи с интензивната мощност за обработка, необходима за получаване на биткойните днес. И, разбира се, тези специални компютри се нуждаят от много електричество, за да работят.

Количеството електричество, използвано за добив на биткойни, "в исторически план е било повече от електричество, използвано от цели държави, като Ирландия. Говорим за множество теравати, десетки теравати годишно електричество, използвано само за биткойн ... Това е много електричество", каза Бенджамин Джоунс, професор по икономика в Университета в Ню Мексико, който е изследвал въздействието на биткойна върху околната среда.

Привържениците на биткойните казват, че "добивът" все повече се извършва с електричество от възобновяеми източници, тъй като този вид енергия става по-евтина. В същото време пропиляната енергия от включени, но неактивни домашни електрически устройства само в САЩ може да осигури добива на биткойни в продължение на 1,8 години, според индекса на потреблението на университета Кеймбридж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
11
 
! Отговори
До Анонимен37 преди 3 години
Явно и Мъск е неграмотен според теб,щом се накисна с няколко милиарда в BTC?
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До32копал е дръжки, то всички койнти от онова време са безвъзратно загубени, ама той откъде да знае, чеша си тука клавиатурата
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, имаме си google translate за статиите на английски език. Намери си друга работа!
30
2
 
8
 
! Отговори
До32 преди 3 години
"програмистче"хайде тогава ни светни колко ти струваше копаенето на Шиткойна през далечната 2011-2012 година през която се предполага че си"копал"???
29
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"копаене",.."добив" на "биткойни".,треска за биткойни.....Едно ще ви кажа:-Този,или тези,които са измислили тая ЩУРОТИЯ, определено са били "извънземни"!По своему гении,но определено..ЛУДИ!..но смехорията е в това:-Абе копаш,копаш "койните",но в края на краищата опираш до долара.....Ех,да можеха от небето да падат "койни",а?!..Или айде, не койни,барем евро или доларес!..Па и на нашенския лев нема да са намръщим,само и само да ни ЗАТРУПА !../"В БЛУЖДАЕНЕТО си човек е пръст.."../
28
7
 
18
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 3 години
За поддържането на долара се изразходват много повече ресурси от електричеството!Доларът е най голямата пирамида в историята на човечеството.Има само едно решение и то е BITCOIN !!!
27
1
 
6
 
! Отговори
До29 преди 3 години
Младеж,хард диска на компютъра не е най подходящото място за съхранение на частният"ключ"на портфейла ти,можеш да го съхраняваш където решиш,може да е на лист хартия,може да е в главата ти-запомнен,може да е на флашка или на какъвто се сетиш носител!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
докато има балъци, ще имаи тарикати :)
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като се срути пирамидата и фараона изчезне няма да имате и една стотинка в джоба.Да се рути. Аз съм дребен копач, ето ти малко реални данни:2014 почнах с 3к лева на заем2015 - избих ги2017-та вече бях с 6 пъти повече техника и 0 в джоба2020 - Имам Audi A8 2014-та, Yamaha R1 2018-та, Yamaha R6 2020, Suzuki Boulevard M109 и Merc CLS 2009. И скромните 25к в банката. Това само копане на ниво хоби. Не е кой знае какво, не се хваля, но като за 1 час на седмица страничен доход е... окей.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименабе тока все пак ше го пуснат, ама ако се евне диска и койнтите заминаа, спомням си еди репортаж преди 2-3 години, един пич дето рови в едно сметище да си намери хард диска от стария компютър :)
23
0
 
7
 
! Отговори
До Програмист преди 3 години
Като по запознат,колко електроенергия трябва за изкопаването на един BTC през 2021 година?
22
0
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Не ходя често эа риба, но май човеците са като рибите. И аэ энам правилната подхранка, эа шарани
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Програмистпродължавай да си мечтаеш, това е безплатно
20
2
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Не ги энам. Аэ ги правя, в движение
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спира токът и крас тесличките, биткойните, компютърчетата, телефончетата и т.н.
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
въпроса не е дали ще гръмне, а кога и колко ще завлече ! между впрочем какво стана с арестуваните 230 хиляди биткойнта в България
17
1
 
8
 
! Отговори
Изпиткойн преди 3 години
В Ирландия никога не са използвали големи количества електроенергия, защото имат алтернативни енергийни източници. Например уиски.
16
1
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
До ПрограмистСега остава да подкупиш Антихриста, эа да живееш дълго. Ама немаш 30те сребърника на Юда, ще требва яку да копаеш эа тях
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нямаше физическа икономика нямаше да има и прехвалените биткойни.
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
човешката глупост край няма, как може половината свят да луднепо нещо, за което не се знае дори кой е основателя