Въпреки матурите: Учениците ни математически и функционално неграмотни

Образователен чатбот ще помага в клас, пускат го и на български език
22 юни 2023 16:00, Анисия Иванова
143
Въпреки матурите: Учениците ни математически и функционално неграмотни
Снимка: БГНЕС

За да може преподаването да води до развиване на умения, първата основна стъпка, която трябва да се направи, е реална промяна в провеждането на матурите. Резултатите от  матурите не отразяват това, което се случва в класните стаи. В българските матури трябват 30 точки за оценка три, докато на Запад и в по-взискателни образователни системи минимумът е 50 до 60 точки за тройка. Това означава, че не около 30% от българските ученици са получили двойка, а че всъщност са 50-60 процента. Половината от българските ученици са математически и функционално неграмотни по български език. Това всъщност означава, че те не биха могли да произведат текст, проект или идея по-добре от един чатбот и въпросът е какво ще работят, коментира Иван Господинов, председател на Управителния съвет на сдружение „Образование без раници“, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Сегашните матури са базирани върху боравенето с информация, запаметяването и възпроизвеждането на информация и поради тази причина това и трябва да преподаваме...Материалът е твърде много, че да остане време за развиване на умения”, каза Господинов.

Коментирайки как се измерва качеството на средното образование у нас, събеседникът посочи, че няма почти никакви качествени измерители. Това, на което най-често министерство на образованието  разчита, са количествени измерители – тоест колко компютри има раздадени, колко ученици са в класните стаи, колко от тях отсъстват. Ако искаме да сме наясно по-добре какво е качеството, трябва да гледаме резултатите от PISA, според които  50% от учениците не усвояват математика и не усвояват функционална грамотност на български език, тоест имат двойка, отбеляза Господинов.

"Качеството на образованието в България наистина почти не се измерва. Една от причините за това е опасения на министерството на образованието, че по-сложни данни ще събудят страхове, притеснения и негодувание у хората. Друга причина е известна доза некомпетентност на хората, които работят там”, обясни събеседникът.

Във връзка с ролята на изкуствения интелект в образованието, събеседникът посочи, че в проектобюджета за следващите три години няма понятие изкуствен интелект и в момента той е много далече от кръгозора на министерството: "Даже си мисля, че някои хора там все още не знаят какво е ChatGPT”.

За нас учителите ще бъде все по-трудно да преценим това, което ученикът е предал като текст, дали е продукт на неговия интелект, допълни Господинов.

Той разказа, че неправителствената организация Кан академи работи по концепция за образователен чатбот заедно с OpenAI, компанията създател на ChatGPT. Става въпрос за чатбот, който не предлага на готово всичко на ученика, а ще задава само насочващи въпроси.

"Този чатбот вече е пуснат в САЩ, вече работи и на български език и ние сме едни от първите екипи, които го тестват. Една от първите държави, за които ще е готов този чатбот, ще е България”, сподели Господинов.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
9
 
! Отговори
Баш програмист преди 10 месеца
на възраст от 12-14 трябва да изкараш курс по логика за да се научиш да мислиш.. И докато не докажеш дълга логическа верига , да не те пускат нататък в следващия клас..Тъй като Логиката днес е забранена наука метод , няма и учители .. По лесно се научи език програмиране за да се научиш да мислиш.. Не може без си научил как да четеш и как да мислиш да преминаваш ей-така нагоре и даже до доктор да стигнеш.
72
7
 
4
 
! Отговори
Статистик преди 10 месеца
Свалете им заплатите на тези хрантутници.
71
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щото трябват РАБОТЕЩИ камери в час. Камери с микрофони. Всеки родител да влезе и да си види "кроткото дете" как действа в училище. Но нали щяла да им се отнеме свободата на учителите и щяли да са под напрежение... Вътре в часовете е пълна анархия, учителите тотално не се справят с диващината. Кара се ден за ден до заплата и така се затриват цели поколения
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много важно. Нали могат да си цъкат в телефоните. Направо са факири. Аз като имам проблем веднага питам братчедите. като можеш да си разцъкваш тела за какво са ти други умения?
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 75, има и училища.. и училища. Това, че живеете в гаден квартал не е означава, че другите са такива. Преместете се :)
68
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Минете само покрай училищата да ваидите какъв е "дрескода" .....
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма по-добра система на образование от това на Магнурска школа или средновековното образование, всички математически теории в това време са открити от млади хора по 20-22г.днес открития няма.. търсете книги и статии.. Изгубените методи за учене, от Дороти Сейърс...Харви и Лори Блудорн, Преподаване на Тривиума..
66
2
 
10
 
! Отговори
Учител преди 10 месеца
Хах аз накрая сам ще почна да монтирам камери и ще ги пускам в нета да си ги видите пък да ме съдят после ако щат..
65
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Учител, от 10 години влизам "на твоето място" и знам колко струвате! И да извратен си! И много вероятно дири не си учител. МИШКА!
64
4
 
18
 
! Отговори
Учител преди 10 месеца
Де да бях извратен.. ела на моето място.. трябва да сложат камери във всички училища та да можете да си видите какво представляват отрочетата ви!
63
1
 
19
 
! Отговори
Програмист преди 10 месеца
Родителите унищожиха учениците! Пишат им двойки щото за нищо не стават и на другия ден отиват да пребиват даскалите ама от това пшлеметата им не стават по умни ;)
62
6
 
6
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 10 месеца
До Учител, смятай колко си извратен за да измислиш подобна история :) Срам си за тази професия, ако си част от нея! МИШКА!
61
7
 
14
 
! Отговори
Учител преди 10 месеца
Преди 3 месеца хванах двама ученици от мъжки пол да си правят свироци в класната стая.. казах на родителите им, а те казаха, че се гордеели.. толкоз!
60
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
от учителите нищо не става , когато учителя е лош материал , какъв да е ученика..
59
3
 
13
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
През 1989та когато ви взехме от горбачов за без пари ви отредихме ролята на обслужващ персонал.. все някой трябва да ни копа на село докато ние правим големите технологии ;)
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С една дума, ***. Като родителите си.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В момента възстановявам Маганурската школа.. Държавата не се справя .. Добре да остави който може да учи децата си сам и легализира домашното образование и други методи на образование като средновековниото образованите .. Няма по-система от тази..
56
4
 
10
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 10 месеца
Еми то за такива като тях правят голямото зануляване.. ще имат гарантиран минимален доход 700лв и ще ядат буболечки и лабораторно месо щото друго няма да могат да си позволят и ще умират на по 40 от тая химия..
55
3
 
18
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 10 месеца
Когато в един същи клас "учат" наркоманчето, хулиганчета, аутисчета, джендърчета, и 2-3 които искат нещо да научат, какво очаквате? Какво ще прави едно способно и трудолюбиво дете там? Когато няма тестове и подбор по възможности, желания и талант - така ще е!!!
54
1
 
19
 
! Отговори
Исторически парк преди 10 месеца
Чалгата и дрогата унищожиха българските ученици