Въпреки матурите: Учениците ни математически и функционално неграмотни

Образователен чатбот ще помага в клас, пускат го и на български език
22 юни 2023 16:00, Анисия Иванова
143
Въпреки матурите: Учениците ни математически и функционално неграмотни
Снимка: БГНЕС

За да може преподаването да води до развиване на умения, първата основна стъпка, която трябва да се направи, е реална промяна в провеждането на матурите. Резултатите от  матурите не отразяват това, което се случва в класните стаи. В българските матури трябват 30 точки за оценка три, докато на Запад и в по-взискателни образователни системи минимумът е 50 до 60 точки за тройка. Това означава, че не около 30% от българските ученици са получили двойка, а че всъщност са 50-60 процента. Половината от българските ученици са математически и функционално неграмотни по български език. Това всъщност означава, че те не биха могли да произведат текст, проект или идея по-добре от един чатбот и въпросът е какво ще работят, коментира Иван Господинов, председател на Управителния съвет на сдружение „Образование без раници“, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Сегашните матури са базирани върху боравенето с информация, запаметяването и възпроизвеждането на информация и поради тази причина това и трябва да преподаваме...Материалът е твърде много, че да остане време за развиване на умения”, каза Господинов.

Коментирайки как се измерва качеството на средното образование у нас, събеседникът посочи, че няма почти никакви качествени измерители. Това, на което най-често министерство на образованието  разчита, са количествени измерители – тоест колко компютри има раздадени, колко ученици са в класните стаи, колко от тях отсъстват. Ако искаме да сме наясно по-добре какво е качеството, трябва да гледаме резултатите от PISA, според които  50% от учениците не усвояват математика и не усвояват функционална грамотност на български език, тоест имат двойка, отбеляза Господинов.

"Качеството на образованието в България наистина почти не се измерва. Една от причините за това е опасения на министерството на образованието, че по-сложни данни ще събудят страхове, притеснения и негодувание у хората. Друга причина е известна доза некомпетентност на хората, които работят там”, обясни събеседникът.

Във връзка с ролята на изкуствения интелект в образованието, събеседникът посочи, че в проектобюджета за следващите три години няма понятие изкуствен интелект и в момента той е много далече от кръгозора на министерството: "Даже си мисля, че някои хора там все още не знаят какво е ChatGPT”.

За нас учителите ще бъде все по-трудно да преценим това, което ученикът е предал като текст, дали е продукт на неговия интелект, допълни Господинов.

Той разказа, че неправителствената организация Кан академи работи по концепция за образователен чатбот заедно с OpenAI, компанията създател на ChatGPT. Става въпрос за чатбот, който не предлага на готово всичко на ученика, а ще задава само насочващи въпроси.

"Този чатбот вече е пуснат в САЩ, вече работи и на български език и ние сме едни от първите екипи, които го тестват. Една от първите държави, за които ще е готов този чатбот, ще е България”, сподели Господинов.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ми то има и неграмотни учители, тогава какво праим :)) Иначе много претенции, много нещо, ще кажеш всички требва да са вундеркинди и да знаят всичко :)) Това за чат бота без коментар, накарахте ги да си мислят, че това е изкуствен интелект :)))
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо няма да работят. Защо да работят?!
51
6
 
14
 
! Отговори
Жрицо Хазарта преди 11 месеца
Нищо, пращайте още пари за Украйна! Децата да четат за Мравин им стига. нали ще ги правим евро-джендърчета!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То и аз съм математически неграмотен, но поне може да смятам в магазина :)) Не ги обвинявайте лапетата, това алгебра и геометрия са трудни предмети, но чак чат бот наречен ИИ да ги обучава :)))
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 56 Ъхъ помним ги тез "предриятия" - Кремиковци - 100% от суровините се карат от стотици километри. Нефтохима в Плевен - за миниятурните залежи нефт, живковия канал от София до Морето, живковия завод в Правец (щото му е роден град), разпределения за работа - без да те питат дали искаш да се местиш в горно нанадолнище и проверки от партията, преди да ти позволят да учиш в университет... яко а.
48
0
 
8
 
! Отговори
такаа преди 11 месеца
До Анонимен::добре де.А в Европа по какви програми учат?В Америките,на други места по света.Те как учат,че са напред с "матриала",а?Що не вземем доброто.
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Очевидно трябват повече часове по жендърня
46
4
 
19
 
! Отговори
Чат-пат преди 11 месеца
Всичко започна с зората на благодатната демокрация - образователна ,съдебна , здравна .... реформи и прочие каквото беше и го имаше качествено беше до там, застанете пред кое да е училище сега да видите на живо какво се изсулва от там - хич да не ми приказват сладки приказки нацията е опростачена до безкрай справка даже и онова дето го наричат народно събрание като ,че ли има нещо общо с народа!
45
0
 
7
 
! Отговори
моляя? преди 11 месеца
До Анонимен::Янка Такева да подаде оставка?Или Кастрева?Нечувано.Еретични очаквания имате.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
""Даже си мисля, че някои хора там все още не знаят какво е ChatGPT." - Езиков модел, които проверява 40 терабайта компресирани данни и според 1001 филтъра, твърща резултати, уж "че мисли нещо"
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И какво ще рече "въпреки матурите" ? Те са просто проверка на качеството на образованието - без тях можеха да лъжат и мажат колко е всичко страхотно , така черно на бяло и всичко е ясно . Може да се помисли дали няма вариант заплатите да се обвържат някакъв начин с резултатите които показват техните възпитаници
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не "въпреки" а "благодарение на".
41
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами след като образованието ни е провал, тогава цялото министерство да си подава дружно оставката и да идват на тяхно място хора, които знаят как се прави. За предпочитане учители!
40
2
 
17
 
! Отговори
София преди 11 месеца
Същите тия утре като поотраснат ще викат за САЩ, ЕС, НАТО и прочее измишльотини, щото са неграмотни, некадърни и не умеят да мислят.
39
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато от ранно детство си в чалга семейна среда с гюбеци и ракии около теб, няма как да развиеш речника, желанието и социалните контакти за да станеш нещо повече от охранител, склададжия или сервитьор. Всичко си го обясняваш по простички начини, сприятеляваш се с такива като теб и те те дърпат още по-надолу.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега малко по малко чатбот, после изцяло учителите ще бъдат ненужни и заменени от изкуствения интелект. И тогава конспираторите пак ще ви кажат "Казахме ли ви?". Щото наистина го казаха още като се пръкна онлайн обучението.
37
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо мислите, че това не е целта. На новата олигархия и трябват точно такива хора.
36
2
 
20
 
! Отговори
Посолството преди 11 месеца
Значи целта е постигната
35
5
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Де да бяха само учениците...После пискат че заплатите били ниски..
34
0
 
13
 
! Отговори
Развигор преди 11 месеца
Хахахахахаха, чат-бот в клас! Хахахахахаха. Отдавна не бях чел по-забавна статия!