Обмислят промени в матурите заради ниските резултати

Обвързват резултатите от тях с бонусите на учителите?
56
Обмислят промени в матурите заради ниските резултати
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обмислят се промени в изпитния формат на матурите и Националното външно оценяване заради ниските резултати. Това заяви министърът на образование Галин Цоков, който присъства на лего фестивала в Пловдив, предаде БНР.

Прецизирани ще бъдат задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. Кардинални промени няма да има, тъй срокът до 15 септември е кратък, обясни образователният министър Галин Цоков.

"Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7 клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове", съобщи Цоков.

Работи се и по методика за обвързването на учителските заплaти и допълнителните възнаграждения с резултатите от изпитите. За целта се разработва наредба за качеството на образованието, допълни образователният министър Галин Цоков. Той уточни, че от години у нас не действа стандарт за нивото на обучението.

Промените в системата ще бъдат направени, след като приключи започналият анализ на причините за резултатите от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на образователното министерство вече е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: матури
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
КАКВА Е преди 9 месеца
ТАЯ ИВАНКА МОГИЛАРСКА-ЕЙ ОТ КЪДЕ ГИ НАМИРАТИ ТИЯ БЕ, НЯМАМЕ ЛИ КЛАСИЦИ,СЛАБ НАРОД -*** ДЪРЖАВА
47
1
 
5
 
! Отговори
Дддд преди 9 месеца
Матурите трябва да са със задачи от рода на 2+2=? На САЩ и трябват *** а не образовани хора.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Евроатлантически ценности
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И по зле ще става положението с днешната и следващата младеж.Навсякъде гледаш едни зомбирани младежи забити пред екраните на телефоните си.
44
1
 
15
 
! Отговори
Дядо Вазов преди 9 месеца
Само да питам, някой помни ли какво се случва в епизода "Радини вълнения" от "Под игото" ? Айде, нема да Ви мъча. Та там, кмета и попа, изпитват децата за да проверят на какво ги е научила даскаличката Рада. И това зависеше дали да й подновят договора за новата учебна година. Анадъмно?
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди на контролно и класно по по математика имахме четири задачи. 45 минути. стигаха да се помислят, решат и проверят. Оценяваха, както вярност на решение, така и вярност на самите сметки. Сега тест, поне 20 задачи. Време за мислене никакво. Грешка на последен ред при сметки с една единица- грешен отговор, нула точки. Изобщо тази тестова система, заета (преписана) от калинки грантояди от вън, не е най-правилният начин за оценка на реалните знания на децата
42
0
 
13
 
! Отговори
Маринова преди 9 месеца
Преподавам в гимназиален етап и забелязвам, че масово учениците в 8 и 9 клас не знаят таблицата за умножение. На въпроса към осмокласник дали знае да умножава едноцифрени числа, той ми казва че подред ги е запомнил горе-долу (като в табличка), но разбъркване не може да ги каже. Това е картинката при над 60% от учениците.
41
0
 
18
 
! Отговори
... преди 9 месеца
значи има една пословица! На папуняка му вонели задните части ама той си местел гнездото за да се отърве от миризмата! Та и тука така! Еми моя съвет е матурата да се състои от 2 въпроса! въпрос 1 как се казваш? И втори въпрос който ще е по-труден и ще е различен за почти всички, той ще е Какво е името на учителя който ти преподаваше по биология или математика или история или ... Да видим дали след тия въпроси ще успеем да постигнем среден успех (добър) 4!!!!
40
1
 
8
 
! Отговори
Леля чичо преди 9 месеца
англосатанистите унищожават населението, какво не ви е ясно, харесва им мястото не не им харесва това че е заселено със славяни, колкото и пропаганда да бълваха населението пак си харесва Русия , не знаят какво друго да направят освен да ни унищожават, слабата образованост е в пряка корелация с вредния начин на живот и съответно намаляване на периода на живот
39
2
 
13
 
! Отговори
Парадокс преди 9 месеца
Опитват се безуспешно да изкарат кафевите хора грамотни. Колкото повече се намножават, толкова по-лоши ще бъдат и резултатите от матурите. Лошото е, че покрай тях и ученолюбивите деца не могат да получат качествено образование. Проблема с телефоните и социалните медии е основно заради родителите.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пише си името четливо и без грешки и получава ВИШУ УбазУванЕ.
37
0
 
18
 
! Отговори
Направо преди 9 месеца
махайте матурите, пишете дипломите и да се приключва тая мъка!!! Такава неграмотност в последните 20-30 години не е изненада!
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Списвачите на учебници трябва задължително да бъдат освидетелствани, както и тези, които възлагат списванията.С дълбоки корени е фактът, че там всичко е на принципа на свинските черва. Отделно, че 80% от бг висшисти са достопочтено полуграмотни по бг ез.
35
1
 
9
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 9 месеца
Хахахаха да оцветяване е добре. Много няма да се справят ама ... незнам виждам много умни деца и невероятно количество такива дето за кухи като ***
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-накрая! Ще се въведе исканото от мен от години оцветяване, най-добрият метод за високи разултати и създаването на активни личности!
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
то не е важно колко материал сте преподали,а колко е влязъл в главите им!!! Малко по-съкратена програма,но повече взискателност!!!
32
1
 
15
 
! Отговори
Бай Чеп преди 9 месеца
Яснооо..., смъкват летвата надолу, че и на "куц крак" да може да се прескача. А иначе действителността е такава: Неделя е преди вечеря. Таткото (дето за пореден път е в 7-ми клас), изпивайки поредната бира пита сина си, който е в 3-ти клас: -Абе как му беше първото име нааа...Васил Левски? - Ами как, естествено ФК - отговаря малкият. -Сигурен ли си? - отново пита таткото. - Да така пише на тениската ми и освен това в неделя ще играят с "чорбарите" - надъхано се провиква малкият.
31
0
 
14
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 9 месеца
Обвързването на учителските заплати с оценките на учениците отвързва отново лакомията за пари и фалшивите(завишени неоснователно)оценки са вече на път, както и фалшиво-грамотните ни ученици,което само по себе си е трагедия.
30
0
 
29
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 9 месеца
Ясно, ще правим матурите по-лесни, а не децата по-умни и ще решим проблема с ниските резултати. Каква к.о.чина е тая държава
29
0
 
16
 
! Отговори
сс преди 9 месеца
А едно време децата повтаряха, ако не се справят. И не знам как ще намирате учители за *** училища, където повечето ученици са без никакъв интерес, ако заплатите зависят от резултатите.