Стаматов: В детските градини има служители над 70 години

Съвсем малко са тези под 30
21 мар 2024 10:28, Стела Стоянова
25
Стаматов: В детските градини има служители над 70 години
Снимка БГНЕС

В детските градини в София има 141 служители над 71 годишна възраст, около 1000 са над 62 години, едва 85 са под 30 години.

Това написа директорът на 119-то СУ и председател на Съюза на училищните директори Диян Стаматов във фейксбук профила си след националната среща на директорите на детски градини.

"Още по-тъжен е фактът, че има 150 незаети работни места за ежедневна грижа на децата на столицата!!!
За да бъде гарантиран непедагогическия персонал в яслите и детските градини на София е изключително необходимо да се предвидят 5 милиона лева, за по-добро заплащане на труда му. По 2,5 милиона във функция “ Здравеопазване” и “Образование” за 2024 година.

В София има 2000 медицински специалисти в общинските ясли и в медицинските кабинети в училищата. Средната възраст е малко над 63 години, като наред с това има траен недостиг на кадри в яслите за здравната грижа на децата. Възнаграждението на медицинските специалисти в тези места е малко над минималната работна заплата за страната, което допълнително прави професията изключително непривлекателна.

Добър вариант за разрешаване на проблема е възможност назначаването на медицинските специалисти да се извършва от директорите на яслите, градините и училищата, а не от Дирекция “Здравеопазване”или кметовете. Чрез делегирания бюджет възнагражденията им биха се увеличили по-чувствително и бързо.

В общинските детски градини помощник-възпитателите са непедагогически персонал, въпреки, че в голяма част от ангажиментите им са аналогични на учителите в детските градини. Възрастта на заетите непедагогически кадри е средно към 60 години, а заплащането изключително ниско - малко над 950 лева. Това се отнася за около 4000 лица, заети в общинските детски градини на столицата.

Столичната община трябва да планира средства от своя бюджет за 2024-a за непедагогическия персонал в София, в това число за медицинските специалисти.

Проблемът за работещите в градините и яслите става все по-голям, много по-значим от изграждането на нови постройки. Скоро ще имаме нови сгради без персонал, ако не бъдат планирани малко по-високи заплати за тази група персонал, както и ако не бъде разработена дългосрочна програма в София за обезпечаване на образователните институции с кадри", пише той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: детски градини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Десетилетия наред учителите бяха на дъното по заплащане, пенсиите са нищожни, затова работят. Няма нищо хубаво в тази работа, винаги може да те съдят за какво ли бе. Търпиш разни дебелогъзи ***, стари първескини, долнопробни *** дошли в София под наем, но велики родителки. Техните всичка с хиперактивност и дефицити, но тя е велика родителка. Нарежда на слугинята как да гледа детето и безплатно по 10 часа. Държавата и е дала бонус, нищо че тази услуга в цял свят е много скъпа.
22
1
 
5
 
! Отговори
Секира преди 1 месец
Лъжа.Снаха ми е дипломирана учителка и две години не може да си намери работа.Работи в производство.Дъртите кукумявки и връзкарите взимат големи заплати,и си натискат парцалите,а млади квалифицирани жени блъскат за 900 лева .
21
0
 
6
 
! Отговори
Димитрова преди 1 месец
Сега куцо, кьораво, сакато и неграмотно е тръгнало учител в градина да става. Мислят, че е много лесно и че и те могат това. Разни не осъществени дизайнерки, финансистки, технолози, магазинерки, всичко в кавички, защото и там не са ставали за нищо пълнят градините и пишат в документите - Предучилиштна педагогика. Да живеят новите учители! С преквалификация за една година са готови. Университетите ги пускат без проблем.
20
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Няма никаква аналогичност в трудовата характеристика на педагогическият и не педагогическият персонал. Така формулирано в статията е неправилно и погрешно. Учител е едно,,, леличка'' съвсем различно нещо. Не принизявайте учителите до това ниво, те са учили в университет, не в изгорялата гимназия.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един човек да подкрепи непедагогическият персонал!Слушаме само колко са важни учителите но ако ги оставят за два дни без помощник възпитател ще се усе..т без извинение
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак добре, че пенсионерите се хващат на работа, че иначе незаетите щатни бройки рязко ще скочат. Младите не искат да работят за толкова малко пари при толкова много работа.
17
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Възръста е само число,какво ти пречи,като по-младите избягаха,а тези който останаха не искът да работят за жълти стотинки
16
3
 
2
 
! Отговори
zzzzzz преди 1 месец
Стаматов, след като си се захванал за възрастта на служителите, искам да питам други по наболели проблеми, какъвто е осигуряването на места за Психолози, по какъв начин са решени и работи ли се въобще в тази насока? От години се назначават Психолози само по проекти! Хората от тази гилдия нямат ли право на сигурност, каквато осигурява безсрочния договор? С какво са по-различни от останалите хора? Да не говорим, че директорите на градините не им позволяват даже да работят по специалността им!
15
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
само в детските градини ли ами личните лекари ами мед сестри всичко е към70 години сега направиха безплатно следването за доктори един няма да остане вбългария ще подарим изучени млади хора на чужди държави а ние ще събирамедарения за болниците в чужбина позор
14
3
 
26
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Пенсионерите работят заради ниски доходи, не от любов към работата. Отделно, че за тези заплати, млади хора няма да се хванат. А махнат ли се работещите пенсионери от ясли, градини, болници и пр., тогава системите на образованието и здравеопазването ще рухнат.
13
3
 
20
 
! Отговори
До Истина преди 1 месец
"защо работят пенсионери, какво да правят младите и как да имат стаж" -------------- Защото учителките и възпитателките в детските градини цял живот са работили за сто и няколко лева. Имаш ли представа колко им е пенсията сега и как ще оцелеят, ако спрат да работят? Да не мислиш, че много им се занимава с малките пикль0вци и с родителите им? Ама нямат избор. А и повечето от младите, които завършват педагогика, не щат и да чуят за учителската професия, независимо, че заплатите се повишиха.
12
4
 
15
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
Това което говори е за София, да се разходи малко из страната, особено в по малките градове и села, да види дали има свободни работни места, и при условие,че много студенти завършват педагогика, защо работят пенсионери, какво да правят младите и как да имат стаж
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свалете пенсионната възрас на 40-50 г. Няма да има млади ,като са заети.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакайте някой да ви гледа сополивите наркоманчета за 20 лева на ден.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Катос траничен наблюдател не виждам нищо привлекателно в тази работа. персонала се стимулира със заплащане. Същото е при медицинските сестри, малка заплата за много и гадна работа. Според мен политиците трябва да полагат всеки месец обществено полезен труд по една седмица в месеца в болници, ечилища, градини и разни други сфери, да придобият по-реалистична представа за живота и работата на хората.
8
0
 
43
 
! Отговори
Софето преди 1 месец
Каква мотивация искате? Разправии с родители с безкрайни претенции, угаждане на хиперактивни деца, справяне с всякакви грипове и ковиди, защото ги водят болни на градина, заплащане на една стъпка над МРЗ и перспектива за развитие - никаква. След като е съсипана цялата образователна и ценностна система, какво да се очаква?
7
2
 
26
 
! Отговори
родител преди 1 месец
Пенсионната възраст е едно на ръка, но Стаматов е прав, кадрите са изключително зле платени и непривлекателни за младите хора...
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и в Мвр е така с тая разлика че взимат пенсия и заплата заедно
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стаматов- знаеш ли защо- я погледнете колко са децата в групите- 36/38, да, да знаем,че има наредба която определя 26 д+2, но дали е така- поразходете се из близките ДГ и пребройте децата- под 35 на списък няма, а лятото стига до 46 в сборните групи- кой може да издържи на нещо подобно. А сега отворете документите с които се оформят детските групи в ЕС/ползвайте гугъл преводач и бъдете упорити/децата са до 15 най много, погледнете и персонала който ги обслужва.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В университети, в агенции, държавни институции - над 80! Който може, работи. За какво плачете?