Борисов в медиите - от "Осанна" до "Разпни го"

Експремиерът остава най-отразяваната личност
Обновена: 20 май 2013 20:02 | 20 май 2013 20:02,
415
Борисов в медиите - от "Осанна" до "Разпни го"
Снимка: архив Булфото

Бойко Борисов остава най-споменаваната от медиите личност, въпреки че отношението към него се променя от силно позитивно към негативно. Това показва мониторингът за поведението на медиите в предизборната кампания за периода 10 януари - 10 май, представен от Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация".

ГЕРБ печели изборите в условията на медиен негативизъм към лидера Бойко Борисов и самата партия, започнал след протестите през февруари, обясни Спасов.

Бившият премиер запазва забележителното си превъзходство по присъствие в медиите с 2954 информационни единици, но вече отношението към него от силно позитивно през миналата година преминава към крайно негативно.

Дори когато експремиерът обаче отсъства и се оттегля от пряко участие в медиите, остава най-важната тема в тях. Втората и третата позиция по споменаване в медиите се заемат от Цветан Цветанов -  с 1607 публикации и Сергей Станишев -  с 1447.

Докато за периода януари-май всички медии охлаждат отношението си към Борисов и Цветанов, то към Станишев то остава без съществена промяна - медиите не променят лошото си отношение към него. Негативно се отнасят медиите и към останалите лидери на политически сили, като Меглена Кунева е представена дори по-негативно от Волен Сидеров, който през миналата година беше най-нехаресваният политик от българските медии. Единствено към Лютви Местан медиите са в зоната на неутрално отношение.

Прави впечатление, че БСП е отразявана много по-позитивно от лидера си, тъй като почти всички издания затоплят отношение към партията.

За ДПС медиите остават в неутралната зона на съобщаване, а "Атака" регистрира рязка промяна в позитивно споменаване.

В новинарските сайтове тройката на най-споменаваните лица се запазва - Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Сергей Станишев. От говорещи субекти обаче лидерите на ГЕРБ се превръщат в обект на оценка. Налице са също така нови медийни герои - прокурорите. От институциите прокуратурата се подрежда на трето място по отразяване след двете водещи партии ГЕРБ и БСП. Ръководителят на медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" за Югоизточна Европа Кристиян Шпар коментира, че по време на кампанията са доминирали тежка предизборна борба и скандали, за сметка на задълбочени дебати.

Според Орлин Спасов посланията на клиповете и плакатите на партиите не са успели да излъчат алтернатива една от друга. Навсякъде се говореше едно и също, а тази еднаквост доведе различията да бъдат направени с други средства - скандала, добави той.

Експертът посочи, че един от основните проблеми на тази кампания беше поведението на някои медии в деня за размисъл. Макар новината за бюлетините да бе от изключителна значителност, с нея не се подходи професионално, смята Спасов.

Според него медийната среда в контекста на изборите е била нестабилна, много медии извършили рязка конюнктурна промяна в отношението си към отделните политически субекти.

Експертът определи това поведение на медиите като липса на стабилна ценностна ориентация в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


415
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
4
 
! Отговори
човек преди 10 години
Демокрацията , другари от герб , е възможността да управлява различна от симпатичната вам политическа сила . преди 4 години МИ натресохте гроб , която ИЗТЪРПЯХ въпреки калинките , оправданията с преждеуправлявалите и липсата на постоянство в приоритетите , както и куп други кусури . доходите замряха на ниво 2009 , а само тока поскъпна юли 2012 с почти 20 % . какво очаквате от хората ?
114
5
 
8
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Другари комунисти 23 години сте във властта, затова няма образование, здравеопазване, работеща съдебна система, защото Вие създадохте мутрите, Овчаровци, управлявахте със Симеон и Доган, парите от Цанков камък тежат на сметките ни и куп други безобразия. Чии бяха правителствата на Беров, Попов, Луканов, Виденов, Станишев / без 1 ден трудов стаж?!А?!?/. Последните избори са фалшифицирани, но от Вас - защо не искате касиране на вота!?!?!
113
4
 
8
 
! Отговори
тита преди 10 години
"Експертът определи това поведение на медиите като липса на стабилна ценностна ориентация в тях." - ала бала- това е медийната мафия. На 11.05. много ясно проличаха и всички *** начело с Бареков - жив нямало да остане, големи разкрития направи, наруши конституцията и закона и какво от това! ДС си свърши работата- наглостта на комунистите е безкрайна, правилно казваше покойния Стефан Савов- както няма бивши ***, така няма и бивши комунисти. Не ни очаква нищо добро!!Бог да пази България!!
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В парламента има 1 партия,която ще ни управлява-партията ДС!!!!! Караха се, за да нагнетят обстановката и да дръпнат повече гласове на изборите чрез поляризация на настроенията!! Бог да пази България от тези крадливи ***,ченгесарите!!
111
10
 
17
 
! Отговори
най-споменаван преди 10 години
Другарят Плевелиев медиен любимец на медиите, купени от пожарникаря! Другарят Борисов (агент Буда) - най-отрицателно отразяван. Станишев - най-споменаван от пожарникаря! На едно появяване на пожарникаря се падат най-малко 10 споменавания за Станишев!
110
2
 
3
 
! Отговори
Dona преди 10 години
Yvajaemi, zavijdate na tova Dnes,bg e chitaem, interesen i reklamirate drygi..... Neka vseki sam preceni kakvo i kade da chete.Nali apelirate za svoboda , a sami si protivorechite...Omrazata i nasaskvaneto e strashno , za vseki ima mqsto na tozi svqt i vseki izbira po vkysa i jelaniqta si. I nakraq da vi popitam da ne bi da sa vi sakratili ot tozi novinarski sait, ta taka zlobeete.
109
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Засега Волен Сидеров се откроява като най- мислещият и далновиден политик на България.
108
26
 
21
 
! Отговори
Не е важно ! преди 10 години
Не е важно кой за кого е гласувал и кой колко депутати има. Важно е комунистите да съставят правителство , което веднага за хигиенизира всички институции. Никъде в управлението да не останат Боковци и Цоцовци, включително в Областните управи. А кметовете будьови - на пангара. Почистването да завърши с въдворяването на Будьо и Слушалката в Бургаския затвор. Сега наред е Цацаров. Предстои му много работа. Давай Цацаров, ние сме зад теб !
107
10
 
16
 
! Отговори
БУЛТРАС преди 10 години
В Пловдив Столюпиново гласува за БСП,града за герберите с 13 процента преднина а червените общини за ГЕРБ.Показателно за купуването на овце.
106
18
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕРВЕНАТА ДИКТАТУРА СЕ ЗАВРЪЩА. МЕЖДУВПРОЧЕМ ТЯ МАЙ ИЗОБЩО НЕ СИ ОТИДЕ,ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ Е И ЩЕ БЪДЕ НА ДЪНОТО.
105
22
 
17
 
! Отговори
SAMO GERB! преди 10 години
Ste glasuvam otnovo i otnovo za Boiko Borisov!
104
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
военна хунта!суспендиране на конституцията!закриване на партиите,а не избори до дупка!специален закон за членовете на бсп и дпс-да нямат право да членуват в никоя партия 23 год.(толкова е времето от 1989год.)
103
6
 
12
 
! Отговори
ха преди 10 години
НАЙ-ОТРАЗЯВАНИЯ И НАЙ-ПРОСТИЯ:)))
102
5
 
8
 
! Отговори
някой преди 10 години
Все пак ДНЕС.БГ е доста читав и обективен сайт а по-долните цитирани сайтове са доста тъмножълтеникави със съмнителна истинност на информациите!Иначе и на мен са ми махали коментари от тук...
101
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още ли е на свобода този бандит?
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-тъпо заглавие не маожахте ли да сложите, тия търгаши да ги сравнявате с библейските притчи...
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BOIKO SHTE NI IZVEDE AMA MOTORA NA GERB TRIBVA DA SE SMENIA TAKA 4E PARVO PODLEJI NA PALEN OSNOVEN REMONT EDVA SLED KOETO MOJE BI SLED 2-3 MANDATA OT STRANATA NA BIVSHATA OPOZITSIA MOJE I DA IMAME NOV MINISTAR-PREDSEDATEL OT GERB A DOTOGAVA OSTAVA DA SE TARSIAT TIA TAKA NEOBXODIMI ORIGINALNI REZERVNI 4ASTI
98
14
 
6
 
! Отговори
Ездача преди 10 години
Само Бойко може да ни изведе от калта, в която затънахме... Той е играч от световна класа, само малко повече икономическа литература да започне да чете, че интелектуалното му ниво е много ниско, но той компенсира това с харизма и добри лидерски качества.
97
8
 
2
 
! Отговори
феникс преди 10 години
Какво става тук! Нямаше ме 1 ден и се настъпила истинска война в коментарите! Доколкото разбирам поводът е регистрацията на коментиращите! И мен ме принудиха, но като че ли така е по-добре! 1. Нека се знае кой кой е! 2. Няма да могат 3-*** души да пишат под 30 различни ника! 3. Ще спрат псувните и простотиите!4. Ще се вдигне качеството на коментарите, тъй като всеки коментиращ ще държи на имиджа си! И нека вместо да плюем, както правят политиците да търсим формули за оправяне положението!
96
0
 
9
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Странджа навремето живеехме спокойно и имаше работа ( преди 1989 г.) , но нямаше свобода на словото. Отказахме се от сигурната работа и евтината храна заради свободата . Сега като ни я отнемат се чудя за какво ни бяха тези промени ? Да станем бедни и нещастни ли и пак под милиционерски ботуш ?