Здравно неосигурените – бичът на BG здравеопазването

Проф. Генчо Начев: Хубаво е да има втора здравна каса, но няма кадри
Обновена: 30 авг 2013 09:22 | 30 авг 2013 09:22,
104
Здравно неосигурените – бичът на BG здравеопазването
Снимка: архив, Булфото

Министерство на финансите трябва да помисли за това как да се събират повече здравни вноски от здравно неосигурените, препоръча проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина".

Пред Нова тв той припомни, че НЗОК не е към здравното ведомство, а към финансовото и само от него зависи какви мерки ще бъдат предприети, за да има по-голяма събираемост.

"Ако държавата си свърши работата, да направи така, че да се събират вноските, които по закон се изискват, 900 млн. лв. ще влязат допълнително в здравноосигурителния фонд", пресметна той.

Още по темата
"Много възможности има, но не трябва да се оставя проблемът на давенето на давещия се, защото в момента е точно така. Болниците сами трябва да си събират сумите, които трябва да плати касата за неосигурените пациенти. Това е абсурд", категоричен бе Начев и добави, че финансовото министерство трябва да помисли за налагане на санкции за невнасяне на здравноосигурителни вноски, било то по Наказателния кодекс или чрез създаване на финансова полиция.

В коментар на идеята вместо здравни вноски хората да разполагат с лични медицински спестовни сметки, проф. Начев заяви: "Това е много хубава идея, но тя е надграждаща идея. Трябва да запазим задължителното здравно осигуряване, което е принципа на солидарността, което прави държавата социална, и разбира се, да има това надграждане. Дали ще са лични вноски, дали ще е доброволно допълнително осигуряване, нишата, която имат тези фондове, трябва да бъде по-голяма".

Професорът смята, че наистина би било много хубаво да има повече от една здравна каса.

По думите му това обаче не трябва да става точно сега и веднага. Мнението на шефа на болница "Св. Екатерина" съвпада с това на здравната министърка Таня Андреева.

Той обясни, че за да има повече здравни каси, трябва да има експерти и специалисти, които дори в момента липсват.

"За да има две и повече каси, трябва да има достатъчно подготвени хора, които професионално да извършват тази дейност. Първо - администрацията се увеличава, второ – в България няма такива кадри. И вторият аргумент, който за мен е още по-съществен – че парите, които са за здравеопазването, са толкова малко, че дори една каса е много", добави проф. Генчо Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
60
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
"Много е важно , но българите не го разбират , да се правят редовно профилактични прегледи" Отиваш за профилактичен преглед , с платени осигуровки и ти казва... Аааа не нямам направления , какво ще те преглеждам , здрав си нищо ти няма, по-скоро българското здравеопазване е бич за болните , защото не е тайна ,че ако нямаш пари те оставят да умреш , това е античовешка система и ако една държава няма адекватно здравеопазване и образование се питам какво има и кое е по-важно от това !?!?!!?
9
10
 
40
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Бай Тошо, моля те върни се!
8
2
 
40
 
! Отговори
Луцифер преди 10 години
Достатъчно е,потребителската таса да влиза в касата,а не в дйоба на джипито,и въпросът ще се реши.
7
3
 
60
 
! Отговори
Спиро преди 10 години
Преди 10 години пострадах сериозно с две счупвания,отидох до болницата платих си като пичага въпреки осигуровките.Е познайте сега дали си плащам...?
6
4
 
53
 
! Отговори
Нормален преди 10 години
Здравните осигуровки НЕ трябва да са задължителни! Това си е рекет, кражба и изнудване!
5
2
 
37
 
! Отговори
Кольо преди 10 години
Еми да обучат кадри. Какво е това оправдание - няма кадри? Щом има безработни, следователно кадри има!
4
2
 
65
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Ами първо нека да помислят как да се грижат по-добре за здравно ОСИГУРЕНИТЕ. Аз си плащам здравните, като отида на лекар пак си плащам, защото ако кажеш че искаш да минеш през здравната каса веднага те нареждат последен на опашката и се държат гадно. И какво става, като отида на доктор си плащам, плащам и на някой НЕосигурен да ходи и той. Малко взе да ми писва от тези "социални" мерки. Да взимаме пари от работещите и да ги даваме на безработните.
3
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До кога ще ги издържаме тези кърлежи !?
2
3
 
37
 
! Отговори
Името преди 10 години
Йес, веднъж и аз да съм бич за нещо.
1
1
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както и да го погледнем *** са бич за България, нищо не дават, само вземат и крадат!

Спонсорирани публикации