МОН проверява сигнал за насилие над дете аутист

Майка подаде жалба за сексуално посегателство в училище
Обновена: 7 окт 2014 16:18 | 7 окт 2014 16:10,
32
МОН проверява сигнал за насилие над дете аутист
Снимка: архив Ройтерс

Министерство на образованието и науката започва проверка по жалба на майка за насилие над детето й в IV-о помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ в София. Това съобщиха от ведомството.

Случаят стана известен в социалните мрежи. Майката Радосвета Симеонова даде публичност на историята на дъщеря си, която е аутист. Според жената момичето е станало жертва на сексуално насилие в училище.

Проверката ще бъде извършена от експерти на дирекциите „Организация, контрол и инспектиране“ и „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ в министерството.

Още по темата
Във "Фейсбук" майката разказва, че на 19 септември дъщеря й се е прибрала без бельо вкъщи. В следващите дни детето се държи странно, не иска да излиза, а след време изпада в криза, по време на която за Радосвета става ясно, че момичето е било обект на сексуално посегателство.

Въпреки опитите на майката и бащата да разберат от училищните власти какво се е случило с детето им, те не получили съдействие.

„На 29 септември отидох до училището да пусна жалба. Директорката се държа безобразно, заяви ми, че никой няма да повярва на дете аутист, че няма как да докажа каквото и да е, че дъщеря ми най-вероятно се е съблякла в тоалетната“, пише Радосвета. Тя и съпругът й са пуснали жалба в VI РПУ - София, до МОН, до ДАЗПД, до Районната прокуратура и нямат реакция от нито една от институциите.

Според разказа на майката в районното управление дори не им дали насочваща бележка за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза, което са длъжни да направят при подобен сигнал.

„Цяла седмица институциите мълчат, днес разбрах, че системата отново отхвърля децата и хората с увреждания. Държавата отново абдикира от тези, които не могат да се защитят, и отново съдейства на онези, които използват това, за да се гаврят с тях“, пише жената.

В поста си Радосвета призовава всичките си приятели, майки и организации да се присъединят към нея в желанието й да защити детето си.

Просветното министерство се ангажира, че след като провери жалбата, ще оповести резултатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: училищеаутистнасилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
The Hunt преди 9 години
Тази вечечер гледах филма THE HUNT съвсем случайно, а се оказа съвсем актуален с новините, които слушаме през последните дни. 1:1 - гледам филма и се чудя това, което слушам по радиото и гледам по БНТ филм ли е или какво?
21
0
 
4
 
! Отговори
д-р Лекува Дебили преди 9 години
До Д-р Лекува Герболезавие госпожо със сигурност не страдате от аутизъм а от най-обикновен шизофренизъм защото не вниквате в елементарно ясния смисъл на думите изречени от другите участници във форума
20
3
 
5
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 9 години
До някой си *** 21Ти си твърди глупостите където искаш, но преди това се увери, че знаеш за какво говориш. Ясно? Защото Аутизмът не предполага лъжа. Просто хора с тази болест и особенно децата нямат способността да хитруват и лъжат а реагират директно когато им се навлезе в зоната на комфорта. Останалото дето го издрънка са си пълни простотии! А факти има достатъчно ако не си разбрал нищо от статията проблема си е твой!
19
3
 
8
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 9 години
продължение...го е пипал на определени места. Побеснях като ги слушах, тия само се опитваха да изкарат детето виновно за това че се разголвало. Абе тия от министерството на образованието *** ли са или нас считат за ***. Ако бях на мястото на бащата щях да ги осъдя и училището и министерството в европейският съд и в Съда за правата на човека.
18
2
 
9
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 9 години
Сутринта слушах бащата е "експертите" малко преди да изляза за работа. Не случайно поставям експерти в кавички. Двамата ***, жената/педагожка в училището/ и мъжът/представителя на МОН/ твърдяха, че детето се е разголвало и прочее. Водещата съвсем не беше наясно какво е аутизъм както и двамата "експерти" или поне се правеха на разсеяни. Защото децата болни от тази болест имат една много интересна особеност-не могат да лъжат. А няколко пъти бе повторено, че детето се е оплакало че някакъв..
17
0
 
5
 
! Отговори
Родител преди 9 години
Не е късно още, могат да се обърнат към Омбудсмана, Агенцията за закрила на детето, Комисията за защита от дискриминация, Хелзински комитет и Европейския съд за защита правата на човека в Страсбург. Прокуратурата може и да се само сезира, ако има желание. Съдебно-медецинската експертиза не е задължително да се чака да бъде от държавата, семейството може да се насочи и към платена експертиза, която да приложи към документите.
16
4
 
5
 
! Отговори
някой си преди 9 години
До Анонимен 19не не съм *** и продължавам да твърдя ,че без доказателства никой няма право да обвинява в престъпление ,когото и да било...а колкото до социалните медии,това си е лично ваше право да пропилявате явно не толкова ценното ви време
15
0
 
4
 
! Отговори
Valko преди 9 години
До Анонимен 5Всики лекари съветват по въизножност детето да е сред връстниците си . Домашно обучение само ако е трудно подвижно.Имаш ли представа какво означва да си личен асистент и колко пати взима такъв човек? - Минималната работна По принцип никои не се съгласява . . Колко бумащина трява да изпишеш не е истина , през 10д поверки от бюрото "...то на какво се разчита- защо няма защитени жилища за подобни деца."..... То виждал ли си аутист изведен от собствената си зона за комфорт
14
1
 
8
 
! Отговори
mango преди 9 години
DOBRE 4E AUTOIS4ETO NE BESHE *** DOSEGA MAHLATA DA BESHE IZBILA DASKALITE NIE NE RIVEM KAT BALGARITE
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2 Shte se razmurdat bukvojadite, potunali v alinei i paragrafi, kogato se sluchi sushtoto s tehni detsa. A za pedophilite, narodnite ni izbranitsi trjabva da glasuvat zakon za kastratsija - vremenna ili pozjisnena v zavisimost ot tezjestta na prestuplenieto. No te sa zaeti da pravjat zakoni, koito da ulesnjavat mafijata, dori zakoni, koito da uresjdat interesite na otdelni lichnosti. Kakvo gi zasjaga, che njakoj *** se e gavril s nevrustno dete!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Burekovти що не вземеш да се научиш да пишеш като хората и тогава да лееш мозък
11
7
 
5
 
! Отговори
Burekov преди 9 години
Zashto se zabluzdavame vse oshte ,che sme darzavai,che sme narod.Horata,naroda e darzavata,i kato gledam kakav e naroda,predstaviam si i darzavata.Shte se samounishtozim ,s tezi hravi i poriadki.Neznam,a i nikoi ne znae vse oshte ot kade sme i shto za pleme sme,no na takova mu se kazva-dolno.Izkluchenijata da ne se obizdat.
10
2
 
38
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Браво, бе, МОН. Майката орева интернет, вие чак сега се сетихте да си размърдате тлъстите з------ци. Срам и позор сте, всички до един там!
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ква е тая наглата директорка ве, я бой по канчето !
8
46
 
9
 
! Отговори
някой си преди 9 години
абе кво сте се разкрякали ...от къде накъде някой ще решава дали се е било случило нещо без никакви доказателства,сведения или информация...нищо такова не разбрах от статията а се заклевам ,че я четох внимателно...а майката ,като има дете аутист да не виси в тъпия фейсбук а да ходи да я изпраща и посреща и да се грижи по-добре за нея...аман от интернет активисти
7
3
 
28
 
! Отговори
Баща преди 9 години
Кастрация е най-малкото което да се направи
6
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви проверки, бащата да влиза там с калашник и да намери виновния. Само такава справедливост може да има в България.
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде сте националисти да защитавате едно българско дете? Или тук няма проблем понеже става въпрос за български педофили.
4
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Директорката да подава оставка ако има съвест и морал.Кой и дава право да седържи грубо с родителите?Дали от МОН не прикриват директорка връзкарка?
3
2
 
35
 
! Отговори
лупи преди 9 години
Сетиха се,след като историята стана известна навсякъде. Сигурно са си мислели да потулят нещата.