За заплатите: Спешна среща при Борисов, какво ще получат медсестрите?

Ананиев няма да дава оставка, не бил сбъркал
70
За заплатите: Спешна среща при Борисов, какво ще получат медсестрите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че с бюджета за следващата година е предвиден достатъчен ресурс за заплатите на медицинските специалисти.

Още по темата
"Този ресурс няма да мине през обем дейност, а през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения. Оттам нататък този ресурс е достатъчен", заяви Ананиев след среща при премиера Бойко Борисов, на която е обсъждана създалата се ситуация около заплатите на медицинските сестри.

Срещата била поискана лично от Броисов, който се върнал спешно от Варна, за да изслуша всички страни.

Министърът поясни, че се работи по промяна на механизма за заплащане и ще бъдат определени съотношения във възнагражденията на сестрите, лекарите, санитарите, за да има някаква пропорция в заплащането.

В отговор на въпрос Ананиев коментира, че няма основание да си подаде оставката, защото не е сбъркал.

Искахме да осигурим необходимия ресурс за медицинските сестри и го направихме чрез изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК, каза той.

По-рано в парламента Ананиев заяви, че средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева. Искането за две минимални работни заплати към момента не можело да бъде изпълнено.

Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.

В декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова определи казаното от министъра на здравеопазването като оправдание и попита премиера Борисов защо е излъгал медицинските сестри и българските граждани. Министърът отговори, че нито той, нито премиерът са излъгали и за системата са били осигурени 86 млн. лв., по-голямата част от които са отишли за заплати.

Искането на здравните работници за две минимални работни заплати ще бъде внесено като предложение от социалистите при разглеждането на бюджета за следващата година.

В понеделник синдикатите на здравните работници в КНСБ с подкрепата на съсловните организации готвят митинг-шествие в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
27
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Надежда всяка тука оставете !За живот нормален, веднага забравете.И със късмет, при бели хора се спасете.
25
3
 
19
 
! Отговори
приказки от 1001 нощ преди 4 години
Бойко няма да сдаде властта. Помним номерата му по времето на Орешарски. Платените гербери денонощно крещяха ОСТАВКА. Нали пак сам Бойко се оттегли тогава?Изчаква малко и после пак да дойде на власт. Бойко няма да позволи някой друг да му вземе поста като министър-председател. А за магистралата и да я построят скоро ( с европейски пари не е от джоба на Бацето), той ще каже,че й трябва спешен ремонт. И ще се започне ремонт на ремонта всяка година.Бойковите номера са всеизвестни,някой вярва ли му?
24
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По "Нова ТВ" вчера имаше безумно разминаване в изказите на Пожарникаря и Ананиев относно тези заплати на сестрите ! Тия вече и не се синхронизират в лъжите си, ама за бу'далата-овца няма значение, измамите винаги минават, да не говорим за манипулациите, че те се усвояват като прясна люцерна от оввчето племе !
23
3
 
31
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Трябва се нахлуе в парлмента да се случи каквото трябва и тогава ще се наредят нещата
22
5
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Българи, нарочени сте за заличаване.Боко подготвя идването на новите господари,на златната българска земя.Тя им е нужна !!Малцината оцелели от геноцида, стават ратаи на владетелите.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и трябва. А пенсиите кога ще дигнат на обещаните 300 заради които ги избрахме ?!?
20
3
 
28
 
! Отговори
Tom преди 4 години
Тези лъжци вече прекалиха, честно Ви казвам.
19
2
 
27
 
! Отговори
men преди 4 години
те като останат една шепа хора да ви гледат нашраните *** в правителствена какво ни топли нас останалите че им давате по 2-3 хиляди лева. смешници. късно е либе за китка, хората избягаха. държавата е мъртва.
18
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо спешна среща? Нали преди няколко месеца тръбяхте ,че всичко е наред ,че мед сестрите стават богаташки ...и прочее из..х..вър.лания ..по нищо не се различавате от старите ко..му..ня..ги ,единственото е ,че пред широката публика ги плюете , уж вие сте истински демократи
17
2
 
17
 
! Отговори
Рейтинг? преди 4 години
Вдигнете заплатите на мед. Сестрите и преместете центара по наркомания извън жилищните квартали на София!
16
2
 
16
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Частните болници частни ли са наистина? А държавните държавни ли са или частник е директора? пп частни , а и държавни болници от по две места ли бозаят? Каква е тази Боза бре Ананиев?
15
3
 
18
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Защо крадете ве селяни прости, защо правите некачествено здравеопазване, и да лапате големи заплати без да давате на медицинските сестри!!!Агент Боби Финигън!ЦРУ!!!
14
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакаме включване от Месията-Спасител на българския народ Дон Тиквоне да развърже кесията и да спечели за пореден път народната любов.
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко години още трябва да минат, за да се разбере, че соца фалира. Решението не трябва да е раздаване на парите ни на всеки който иска, а пазарно! Да се сложи изискване за брой сестри във всяко отделение. Както сега трябва да има минимум двама лекари, иначе отделението се закрива. Ще останат да работят само тези болници и отделения, които имат нужния брой сестри. А ще им плащат колкото трябва, ако искат да съществуват! Има прекалено много болници, работещи със здравната каса. Затова няма пари.
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКА бе, наглец!
11
6
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
След 20 дни е безработен а? А капитализма и той ли ще падне след 2-3 месеца?Добре че сте добри във фантазирането и лозунгите.
10
1
 
27
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Нормално, ББ ако е очаквал този счетоводител да решава проблеми, много е сбъркал. Счетоводителите предимно измислят оправдания, не решават проблеми! Цяла година не може сам да се сети, че като даде парите накуп без изрично да се каже за какво са, те ще изчезнат яко дим! Сигурен съм че и това регламентирано съотношение в заплатите не го е ришил сам, но не му стиска да попита специалистите си, а чака ББ да го направи!
9
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че е Бойко да оправя нещата и да кара червенугите да вият на умряло.
8
4
 
16
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Дайте ве, дайте малко пари на медицинските сестри, и те са хора и те имат нужда от най-необходимите неща за да живеят и да си ранят децата!!!Дайте ве селяни, само вие искате да живеете и да си правите къщички за кости!Агент Кенджи Майлс Палиджар!ЦРУ!!!
7
2
 
24
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Нека медсестрите да получат пак същото, обещания за заплати за да се спре с протестите в това крайно неподходящо време преди изборите. После, като минат изборите да ги оставим пак за пореден път да пият една студена вода, защото янма за какво да им се увеличават заплатите и те сами ще спрат с тези неразумни изскания за високи заплати. Както предния път, обещаха им се едни 50 млн.лв., главно за да спрат с протестите, после им ги махнахме и нищо не получиха.