Средната заплата за медсестра била 1253 лв., не по-малко

Пускат заплатите на всички болници в сайта на МЗ
87
Средната заплата за медсестра била 1253 лв., не по-малко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Към юли средната брутна работна заплата на професионалистите по здравни грижи в държавните болници е между 1100 и 1500 лева, като средната брутна работна заплата за страната към второто тримесечие е 1253 лв. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев, след като от БСП настояха да обясни дали наистина парите за увеличение на заплатите на сестрите са били намалени от 50 милиона на 6 милиона лева.

Още по темата

"Сумата, която е била предвидена за заплати е 86 млн. лв., от които 36 млн.лв. се осигуряват през бюджета на Министерството на здравеопазването и те са за отдалечени болници, за белодробните болници, за психиатричните болници и за спешна помощ", обясни Ананиев, цитиран от БТА.
 
Останалите средства били от резерва на НЗОК.

Ананиев отсече, че никога не е ставало въпрос за отпускане на суми в размер на два пъти по 50 млн. лв. и веднъж на 30 млн. лв.

"Дали парите са дадени от държавния бюджет или от бюджета на касата, това са публични средства, подчерта още министърът и добави, че са дадени целево за болнична помощ и отиват и за заплати на персонала. "Винаги, когато сме желали да помогнем - и аз, и премиерът, и правителството, винаги сме се стремели това да бъде законосъобразно и никога не сме си позволявали да правим крачки, различни от спазването на закона", допълни той.

"Ако ние бяхме дали всички 50 млн. лв., които гласува правителството на МЗ, ние щяхме да отидем на свръхнива на надфинансиране", каза още Ананиев.

"Когато излезе първото постановление на МС - за 30 млн. лв., тогава правителството реши, че трябва да направи втора крачка, за да се успокоят медицинските сестри. Когато се вземат решения от днес за утре, винаги се слага някаква възможност, каквато позволява бюджетът и преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е до 50 млн. лв. Анализите показаха, че можем да предоставим само 6 млн. лв.", обясни още той.

До два дни болниците трябва да предоставят на МЗ информация за увеличението на заплатите на персонала. От следващия месец ежемесечно на интернет страницата на МЗ ще се публикуват данни за нивата на средните основни и брутни работни заплати във всяка държавна болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
катя преди 4 години
Колко долно се лъже ,в Белоградчишката болница заплатите са 560лв.Срам нямате ли ,стандарта за живот е един а прихода за бедни и мизерстващи .Защо не се намесва ес,а можеби сте за Стразбург.
58
0
 
0
 
! Отговори
до Аз преди 4 години
По същата причина познайте дали и аз работа като мед сестра !
57
0
 
0
 
! Отговори
до Хасан преди 4 години
В казармата масово се разказваше следният виц-На българо турската граница си говорят българският и турският граничар.Турският видял,че в българското село тока угаснал и се присмял на нашият.Нашият стиснал зъби и отишъл при политкомандира на полка.Той го посъветвал да каже,че ние нямаме ток,но имаме социализъм.Турският войник казал,че и в Турция щяло да има социализъм,при което нашият казал-"Е,когато имате социализъм и вие няма да имате ток"Та толкова за социализма,Хасане.
56
0
 
8
 
! Отговори
Хасан преди 4 години
Хубу де. Вие българете като имахте социалистическа държава , скачахте да я няма. Сега от 30 години имате некфа държава и пак скачате да я няма. Абе вие у ред ли сте бре серсеми ? Искате изобщо да няма България ли щото ако е така ще дойдат други хора и ще направят друга държава. Събирайте си акъла доде е време.
55
2
 
8
 
! Отговори
Мед. Сестра преди 4 години
Как не те е срам бе, ***? Да ти покажа ли фиша за няма и 600 лв в държавна болница в хирургично отделение? Тия пари ги взимат пенсионерките, защото освен заплата взимат клас и пенсия. Младите сестри с желание за работа се отказват като видят дереджето. Лекарите дерат кожите на пациентите и после ги захвърлят и ни оставят ние да се оправяме с тях. Нищо, скоро само пенсионери щв останат да работят докато пукнат, щото и те не дават път на младите. Закривай!
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия рапони от герб явно не знаят къде живеят ?къде в провинцията се взема средна заплата бе ... гейове
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болни не им трябват , съответно им е все тая има ли кой да се грижи за тях ..
52
1
 
8
 
! Отговори
НПК преди 4 години
Работещи бедни.Те имат заетост ,но работната заплата е под общо приетите минимални за ес социални стандарти.Това ли е целта след 1989 година да се показва парвенюшката показност на богатствата на мафиоти и олигарси и да се натрапва всекидневно от телевизионния екран а избраните народни представители да превръщат политиката в търговска дейност. Така че има защо лекари медицински сестри полицаи да са гневни и дори озлобени До 1989 година не познавах материално богат лекар и богат директор на МВР.
51
0
 
10
 
! Отговори
Приоритети преди 4 години
Сеа, кое е по-важно 4 милиарда за ламарини ф16 и съпътстваща инфраструктура - обучение, писти, части, гориво?Бронетранспорньори за още 2-3 милиардd?Или здравето на нацията?Разбира се, че българите куче$та ни яли!Да живеят САЩ и НАТО.
50
0
 
15
 
! Отговори
BenitoMussolini преди 4 години
Пълна лъжа! Долни лъжци са и мутрите от ГЕРБ и навеждачите от тоя електронен вестник.Леля ми е медицинска сестра с 30-годишен стаж и взима 800 лева! Заврете си новинката в отверстията! И спрете да цензурирате коментари против властта г**олизци такива!
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ттъп счетоводител, слуга на още по ттъп пожарникар!
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на политическият ни елит е населението в Бг да бъде сведено до около 3 милиона и около половин милион малцинства!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сивият генерал го е поркал поркича от до не го плаши ти с инжекция. инак той се готви да заминава у барцилона при мис бисиенце и хотелчето дето купиха с валка златев а там имат прилично здравеопазване още повече ако си милиардер.
46
0
 
20
 
! Отговори
до Вожда Винету преди 4 години
Боко скоро медицинските сестри ще са изчезнал вид. В момента работят предимно пенсионерки,ама те няма да са вечни, младите заминават за чужбина. Малкото които са в България изнемогват с дежурства по 24 часа.Недей да се тарикатиш,защото един ден и на теб ще се наложи някой да ти бие инжекция в едно деликатно място като остарееш още малко и няма да има кой да го направи. Викай Цецо на помощ тогава!!
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мръсни герберасти начело с Боко Турската Мутра
44
0
 
22
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Работих в ИСУЛ в Сф преди 5-6години, взимах чисто 430лв на пълен си щат. Съучениците ми по същото време, със средно образование, магазинери, се мръщеха на 800лвЕ познайте, дали работя като сестра още?
43
1
 
16
 
! Отговори
76 преди 4 години
Не разбрахте ли,че получавате 1235 лв. ,а завода на VW вече е в Пловдив?! УУУУУУУУУУУУУ!
42
3
 
14
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Мръсни герберасти начело с Боко Турската Мутра.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давайте ни тогава поне от средната заплата ...не по - малката ..
40
2
 
21
 
! Отговори
ПУРКО преди 4 години
СКОРО ГЕПИ ГОВОРЕХА ЗА ФАЛШИВИ НОВИНИ АЛОУУУУУУУУУУУУ ВИНЕТУ ТОВА Е ФАЛШИВА НОВИНА.