75 г. от Кървавия Божик в Македония, когато са избити над 1200 българи

Целта на кампанията е била да се заличи българското самосъзнание
Обновена: 5 яну 2022 12:31 | 7 яну 2020 13:23, Елка Василева
176
75 г. от Кървавия Божик в Македония, когато са избити над 1200 българи
Снимка: архив, Reuters

Навършват се 75 години от Кървавата Коледа или Кървавия Божик за българите в Македония. В началото на януари 1945 г. на Рождество Христово по стар стил югославските власти в Македония организират избиването на над 1200 българи – заради българското им самосъзнание.

Кървавата Коледа всъщност е събитие, което се случва в периода 6 – 9 януари. Тогава са извършени масови репресии срещу хора с изявено българско самосъзнание. Броят на убитите е около 1 200 души, като те са включени в специални списъци, които са изготвени и утвърдени от самия Тито и неговите емисари в Македония, обяснява историкът проф. Пламен Павлов.

Става дума за една планомерна операция за прочистване на етническото самосъзнание на българите в Македония, която по някои от методите много напомня на Народния съд в България.

Така че това, което се случва в Македония, няма особена разлика от кървавите събития в самата България, но все пак в Македония има един подчертан антибългарски елемент. Тогава новата власт се осъществява, най-вече от Светозар Вукманович-Темпо – един от най-приближените на Тито функционери на Югославската комунистическа партия, подкрепян от такива комунисти като Михайло Апостолски и Лазар Колишевски – българи по произход и хора от партийния апарат, сред които имало много гъркомани, сърбомани, албанци, казва Павлов пред „Фокус“.

По думите му става дума за събития, които започват още през септември – октомври. И до днес тези събития не са напълно изяснение, а броят на жертвите не е установен със сигурност.

Можем да започнем с тези избивания и кланета, които започват още в самото начало, след оттеглянето на българските войски от Македония, обяснява историкът. Да речем – събраните войници и офицери в Скопското кале. Днес там се правят турове с екскурзоводи, но никъде не се казва за това, което се случва през есента на 1944 година. Там са затворени българските войници, които отказват да се бият с Югославската партизанска армия във Войводина, затова първо са избити или репресирани офицерите, а после на страшен терор са подложени и самите войници.

После, разказва Павлов, започват кланета в Прилеп, Велес, Куманово и други селища. Тук на практика още в началото като жертва падат съратниците на Методи Шатаров – известния деец на международното комунистическо движение, който обаче е на български позиции, тоест македонските комунисти, но от неговото крило. Въпросните хора е трябвало да бъдат на високи позиции, но на практика са убити без съд и присъда.

Освен това тези репресии се засилват и по отношение на така наречените „бугараши“ – хора, които са с българско самосъзнание. Тук става дума за стари дейци на ВМРО като Дончо Северски, а същевременно и за хора от старата българска територия като подполковник Делчев – хора, които все още не са се изтеглили от България.

Наистина става дума за едни кървави събития, които трудно могат да бъдат възприети от нормалния човешки разум. Тези кланета продължават във Велес, където са убити такива изявени български дейци като д-р Богдан Попгьорчев и още около 50 души, свързани с ВМРО. Сред тях има хора от средната класа, има занаятчии, има и обикновени хора, продължава разказа си историкът.

В Куманово по същото време - става дума за октомври, ноември, декември 1944 година, са убити някъде около 50 души без съд и присъда, като измежду тях е д-р Йосиф Андонов, войводата от ВМРО Кръстьо Лазаров и много други невинни хора на всякакви възраст от най-различни социални слоеве.

Така че в тази първа вълна, преди самата Македонска Кървава Коледа, са убити някъде между 140 – 150 души. След това започват и едни псевдопроцеси, които са подобни на Народния съд в България, като в Македония е приет един закон за съдене на престъпления срещу македонската национална чест. Нещо, което е абсурдно само по себе си и което обрича на гибел или на репресии всеки, който не отговаря на изискванията на македонската власт за македонска национална чест в кавички. Разбира се тук най-вече са нападнати и преследвани така неречените „суратници на окупатора“, тоест хората, които по някакъв начин са били свързани или са сътрудничили на българската власт в периода 1941 – 1944 година.

Така че в периода декември 1944 – януари 1945 година са избити в рамките на тези процеси десетки души, част от които са изпратени на съд, други в тъмничен затвор.

Паралелно с тези събития започват и един процеси срещу най-изтъкнатите национални дейци и водачи на българите в Македония. Става дума за хора като Димитър Гюзелов, Спиро Китинчев, Илия Коцарев. Не бива да забравяме и учителката Роза Койзеклиева, която е преподавала история и само за това, защото е разказвала истината, е вкарана в затвора, където умира в нечовешки условия.

Самата Кървава Коледа се разпростира в дните между 6 и 9 януари 1945 година върху всевъзможни хора, като тук има ужасяващи случаи на нечовешка жестокост – хора, които са хвърляни в езерата, които са хвърляни в разни пропасти, обяснява проф. Павлов.

Например само в Скопие са убити над 60 души, във Велес над 50, в Куманово около 50, в Щип – 77, в Битоля – 36 и така нататък. Да речем при село Владимирово, Беровско са унищожени 330 души. Край Охридското и Преспанското езера също. При село Отешево са избити много хора. Така че и до днес бройката на избитите на практика не е установена.

Според историка Веселин Ангелов някъде над 23 000 души са били подложени на репресии, като така установените в рамките на тази тъжна статистика смъртни случаи са от порядъка на 1000 – 2000 души.

Кървавата Коледа е символ на македонизма. Македонизмът е едно кърваво явление и най-кървавите му дни са в края на 1944 и през януари 1945 година. Не бива да забравяме, че наред с многото смъртни присъди има хиляди хора, които са осъдени на тъмничен затвор, изпратени са в лагери и така нататък, обобщава историкът.

Това са едни събития, които трябва да се осмислят все повече и повече, като при това не трябва да забравяме, че те бяха тема-табу в Македония и в България в продължение на повече от половин век, припомня Павлов. Това е така, тъй като тя противоречи на самата същност на македонизма, който по същество е антибългаризъм, а на практика виждаме, че в края на 1944 и в началото на 1945 година антибългаризъм не е само пропаганда, а е низ от убийства, от показни процеси и избивания без съд и присъда.

Смятам, че в учебниците на децата и студентите в Македония тези събития трябва да присъстват и то, както сочат документите, казва Пламен Павлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
8
 
11
 
! Отговори
Военен преди 4 години
До АнонименБойко Борисов не е по-добър. Поради тъмното си криминално минало, е съгласен на всичко! България вече няколко пъти я е продал. Тези американци за какво ще го виждат? Ами ще ви кажа, трябва им нова база за излитане на техни самолети и той ще им я осигури за предстоящата война. Виждал съм документите и знам за какво става на въпрос.. Какво го чака бедния български народ, само той си знае...
129
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иван Михайлов се е доказал като българин и едва ли се нуждае от някой македонист да определя какъв е и за какво се е борил.Гоце Делчев също не се нуждае от някой да му казва какъв е по народност и за какво се е борил.Цитатите от романи,които използваха македонистите и му слагаха думи в устата,които не е казвал са нагледни примери за лъжите ,с които си служат македонистите.Кървавата Коледа е нагледен пример за геноцид срещу един народ и неговото насилствено отродяване от корените му.
128
2
 
4
 
! Отговори
48 преди 4 години
Пиши на български...българско ме*кереИ връщай паспорта
127
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВМРО не съществува от 1934г.Това е революционна организация,а не партия.Нито българското, още по-малко северно македонското ВМРО са легитимни наследници на организацията.Събрали се *** и Пульо и регистрирали партия в съда и готово,има такава партия,но тя не е никакъв наследник на нищо,нито на устав,нито на цели,нито на архиви, нито са избрани от легитимни конгреси.
126
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След три години. Сталин се досеща , че Г.Димитров ще избяга от СССР и убива на лечение в СССР. Тито му отказва да се срещат и остава жив.
125
6
 
16
 
! Отговори
48 преди 4 години
Статията е за всички българи дето ходят да ядът плЕскавици в Димитровград и викат на сърбите "брате"
124
5
 
17
 
! Отговори
Червени вампири преди 4 години
Ванче Михайлов българските комунисти щяха да го убият, ако беше в България. Или поне щяха да го предадат да го убият скопските. Абсолютни антибългарски *** са нашите комунисти. Чист късмет си е, че Тито и Сталин се скарват и ни се разминава придаването на Благоевградски окръг на "Македония". Щяхте да ходите на ски в Банско на мук. БКП - 120 години национални предателства.
123
19
 
4
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 4 години
Ванче Михайлов като беше толкова голям борец за България,защо не прекара живота си тук в България,а в Италия...??? ВМРО винаги са се борили за независима Македония.Нашето измислено ВМРО е сбирщина от крадци,ченгета и псевдо/квази/патриоти.Общото между България и Македония е само Отоманската империя.
122
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През тази година сталинисти, комунисти, лъжепатриоти напират за власт. Тито е вече ориентиран да прави федерациа с България. извън СССР . България е окупирана.
121
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намерече и прочетете в Гугъл дневникът на Менча Кърничева,другарката в живота на ,,Ванче'' Михайлов.Ще ви се изяснят много неяснотии,кой ,защо и за колко е продал България на Коминтерна.Истината е че никой от тези всичките предатели е доживял бял ден.Историята ги е погълнала заедно с потомците им.Неведоми са Пътищата Божи!За всеки му,заслуженото.
120
0
 
18
 
! Отговори
До анонимен 125 преди 4 години
Глупости. Югославия е искала да спечели Македония като ги накара да ни мразят. И за няколко десетилетия са успели. Това е било част от тяхната цел, да няма българи.
119
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СССР стой зад организацията тези кланета в началото на януари на Балканите Изпълнители са местни бандити - комунисти.Правилно е било всички изпълнители на кланетата да бъдат осъдени от местните власти и обесени нагоре с краката,но това не се е случило ! Сагата която отскоро е в медийте се подклажда от правоприемниците на СССР с основна цел-да стовари вината за кланетата местните комунисти и да насочи балканските народи един срещу друг с цел да попречи на на интеграцията в ЕС и НАТО.
118
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фамилията Станишеви са родом от с.Щука.Прочетете за бащата на Сергей (Димитър Станишев)Станишев и ще ви се изяснят много неща за днешна Македония.Коминтерна си е жив и здрав в Европа.В днешни дни новата федерация на Балканите вече е зачената.Първи са Сърбия,СевернаМакедония и Албания.Коя ще е следващата държава в състава и,е въпрос с лека трудност.НоватаТ(а)ръба ще ни обедини.
117
10
 
7
 
! Отговори
ДНЕС И УТРЕ преди 4 години
С тези напомняния уж за добро и с коментарите по тях блъскаме дъното като нация .То да се помни добре ,но нали така се "запичаме" от към любов и единение с народа СИ бе хора българи.То ни стига омразата и ненавист по единично дето я сипем из целия потрошен живот-то не са пътища ,не са болници не са училища ,не са дни без страдание и болка .И още ей така на дата да си докараме .Спрете да цапате със стара кръв дните на хората .Оставете душите да почиват ,споменете делата и силата на духа .
116
4
 
19
 
! Отговори
Кантората преди 4 години
Тогава какво се натискаме толкова да ги вкараме в ЕС , да подписваме договори за добросъседство и т. н.Те ни мразят , ние ще им обясняваме че не е хубаво нещо омразата .....ха ха ха.Е такава тъпота няма в никой народ.Жалко за смелите ни войничета и офицери.Големи и славни победи и накрая с подвити опашки се прибираме. Пребити ,убити , унизени. Това няма обяснение. Щом си тръгнал да воюваш при това жънеш победи , значи довеждаш до край битката и превземаш каквото си извоювал с кръвта и живота
115
0
 
13
 
! Отговори
Каба Метю горския преди 4 години
*** е имало,преди, има и сега,ще има и в бъдеще
114
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От македонците ше чуеш само простотии - някой им избивал партизаните... Партизаните според Женевската конвенция са терористи и подлежат на изтребване.
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е Божик, а е по-скоро Божич.Това накрая е нещо между кь и ть.
112
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не е имало нито македонски език нито македонска нация.Сегашна Македония е проект на Коминтерна.Това фактически са две български области( Пиринска и Вардарска)Братя Миладинови още преди освобождението от османско иго са имали българско самосъзнание.И този факт е достатъчен,за да се докаже българщината и в двете области.Аз и сега се чудя,защо днешна Македония се нарича Северна,след като тя си е Вардарска Македония.Днес СССР не съществува обаче Коминтерна си е жив в Европа.Станишко му шеф.
111
3
 
29
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Така е по това време в самата България комунистите избиват десетки хиляди българи несъгласни с идеите на кремълските постановчици и ако говорим за антибългаризъм, трябва да посочим и заклеймим другарите заченати на Бузлуджа, които взривяваха църкви, извършваха политически убийства и диверсии с/у България, а на по-късен етап преминаха към директен геноцид над българско население, отказало да се порушофиличи ... !!!