Силите в света се променят, Западът и САЩ не са от печелившите

Иван Кръстев: Демокрацията ще оцелее и през 2024 г., но как ще изглежда после?
12 яну 2024 19:05, Александър Попов
331
Силите в света се променят, Западът и САЩ не са от печелившите
Снимка: БГНЕС

"Сътношението на силите в света се променя. Съотношението на властта се пренарежда. И ние - Западът, САЩ, Европа - не сме от страната на печелившите", казва Иван Кръстев в интервю за германски вестник.

"Има книги, които се концентрират върху конкретна година - "1989" или "1913". Сигурен съм, че ще има десетки книги и за 2024. Проблемът е, че все още не можем да ги прочетем", казва политологът Иван Кръстев в обширно интервю за германския вестник "Аугсбургер Алгемайне", цитиран от "Дойче Веле". Според Кръстев демокрацията ще оцелее и през 2024 година, когато над четири милиарда души по света ще отидат до урните, но въпросът е как ще изглежда тя впоследствие. Изборите през тази година са тясно свързани с развитието на големите геополитически конфликти - резултатът в САЩ например ще предопредели хода на войната в Украйна, изтъква роденият в България политолог.

Европа се бори с различни кризи

Кръстев казва, че Германия е на кръстопът по ред причини. Едната е свързана именно с политическия климат в САЩ. Защото през последните десетилетия сигурността на Германия беше осигурявана от Вашингтон. След избора на Доналд Тръмп през 2016 година обаче това се промени. След това се промени и зависимостта на Германия от руски газ, а опасността от открит конфликт между Китай и Тайван носи и рискове за германския експортен модел.

"Проблемът за Германия е, че през последните десетилетия тя е един от най-големите печеливши от глобалните политически обстоятелства. А най-големите победители от миналото са заплашени да се превърнат в големите губещи днес", смята политологът, който е изследовател и в Института по хуманитарни и социални науки във Виена.

По отношение на кризите, които засягат Европа, Кръстев казва, че няма такава, която да доминира над целия континент. "През есента попитахме в 11 европейски държави кои от петте най-големи кризи създават у тях най-много тревоги за бъдещето - Ковид, икономика, война, климатични промени, миграция", изрежда той. "Германия е единствената държава, в която миграцията е най-горе", посочва Кръстев. "В Италия и Португалия е икономиката. В Полша и Естония - войната." Политологът забелязва и интересна тенденция - притесненията по отношение на миграцията в държави като Италия и Полша намаляват, когато крайната десница е на власт, дори броят на мигрантите да расте. "Това е важна причина защо правителствата в Европа, начело с това на Еманюел Макрон във Франция, се движат все по-надясно", допълва той пред "Аугсбургер Алгемайне".

Разделението между хората в градовете и селата расте

Кръстев обяснява избухването на все повече горещи конфликти със страховете от бъдещето. И връща лентата назад към Студената война. Тогава "и САЩ, и Съветският съюз бяха твърдо убедени, че бъдещето е на тяхна страна. Това до голяма степен обяснява защо не се стигна до война. Ако вярвате, че бъдещето принадлежи на вас, че утре ще бъдете по-силни от противника си, защо бихте воювали днес?", пита той. Но днес не е така. "Активистите за климата и противниците на миграцията се страхуват от бъдещето. Това засилва желанието да се решат нещата сега - вероятно дори със сила."

Според председателя на Центъра за либерални стратегии разделението между хората може да се обясни и по географски признак. "Хората в Будапеща и Братислава са много по-близки до тези в Берлин и Барселона, отколкото до населението в селата в собствената си страна. Не става въпрос толкова за разликата между богатите и бедните. Решаващият фактор е броят на жителите на квадратен километър", смята той. И дава конкретен пример - проблемите, които вълнуват хората от малките населени места, са коренно различни. "Съществува усещането, че са изоставени. Те имат и съвсем реални проблеми - новата политика в областта на климата, електрическите автомобили. Живеем в много мобилен свят. А в този свят има хора, които са по-малко мобилни от преди, защото автобусът вече не се движи. Това има политически последици. Брекзит е добър пример." Кръстев обяснява, че масово за напускане на ЕС са гласували британци, които нямат добри транспортни връзки с големите градове. "Тези, които вече не посещават града, искаха да излязат от ЕС."

Защо България и Полша имат различно отношение към Русия?

В интервюто Кръстев говори и за други разлики - тези за оценката към действията на Путин и агресивната война, която Русия води срещу Украйна. "Поляците, балтийците и дори финландците се страхуват от завръщането не толкова на Съветския съюз, колкото на Руската империя. Някога те са били част от нея, както и Украйна - така че могат да се идентифицират добре с Украйна", смята той. "В Унгария и България нещата са различни до известна степен. За тях Хабсбургите и най-вече Османската империя са имперската сила. В исторически план Русия се разглежда по-скоро като освободителка."

Иван Кръстев посочва, че до преди избухването на войната Европа е била на мнение, че икономическата и меката политическа сила са значително по-важни от военната. Това води и до сегашните проблеми във военното производство. Докато в същото време само за шест месеца Русия успя да се преориентира към военна икономика. Другото изненадващо откритие е, че национализмът е жив и в случая с Украйна може да мотивира хората да жертват живота си за свободата. "Войната променя Европа повече, отколкото си мислят самите европейци", заключва той.

Политологът не се наема да прогнозира как ще приключат изборите в САЩ през ноември, но казва, че те ще имат огромно влияние върху Европа. "Балансът на силите в света се променя. И ние, Западът - САЩ и Европа - не сме на печелившата страна", обобщава Кръстев пред "Аугсбургер Алгемайне".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още по темата: Иван Кръстев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
5
 
! Отговори
!?! преди 3 месеца
Той нали е от пишещите за дневник, как така тука?
210
18
 
23
 
! Отговори
Отрепки преди 3 месеца
Омръзна ми от платени руски опорки...само да напомня...От 1917 г. Ленин и неговите кретечала. Само за смъртта на капитализма говорят. А той, капитализмът се оказа като мушмула.КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗАГНИВА,ПО ВКУСЕН СТАВА.И смъртта му се отлага.
209
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От това интервю разбрах, че Иван Кръстев не е българин, а политолог роден в България. Паисий беше казал нещо за това. Разбрах, че хората в големите градове на Европа са по-висши някак си от тези от провинциалните градчета и села. И най- накрая разбрах, че Запада губи войната. До преди една година Русия не трябваше ли да се разпадне, за какво избиха толкова хора и се готвят да избият още за една война с предизвестен край.
208
4
 
26
 
! Отговори
Иво- Рз преди 3 месеца
Кръстев, прибирайсе в България, не дей да стоиш в загиващия Запад.
207
4
 
15
 
! Отговори
Залцбург преди 3 месеца
Добре се е ориентирал къде да живее Иван Кръстев. Австрия не е Запад! Австрия (източният райх) е в центъра на Европа. Австрия е сред най-големите губещи от Първата световна война, когато по волята на Англия и Франция около 90% от нейното коренно население е оставено да живее на територията на други държави.
206
30
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Политолога трябва само да поясни . В момента Русия е Страна , но не е Държава с Обществен ред. Тя няма външно международно влияние.
205
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До208. САЩ и Великобритания са вечни Съюзници. САЩ е била съюзник с Германия и после се отказва става временно съюзник със СССР и след 1948г. се отказва. С ОНД , РФ и сега Русия никога не е била съюзник. Имали са икономически взаимоотношения частни фирми САЩ с държавни руски , но се развалят
204
14
 
45
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Западът пропада заради зловредната власт на Сорос и неговия слугинаж! Ако си беше останал с традиционните ценности(а не измишльотините на Сорос) , сегашните проблеми нямаше да ги има.
203
21
 
15
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Време е бившите съюзници, разгромили фашизма - САЩ и Русия да спрат да се страхуват един от друг и да си подадат ръка. Така ще се възстанови мирът в Европа. А те заедно пак ще са силни. Това съперничество е пагубно за всички. Да борят заедно някакви терористи, така и ВПК ще е доволен.
202
10
 
37
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Затова при нас пропагандата, която пробутват на поляците и прибалтийците не върви, а звучи абсурдно. Време е да се спрат войните и да настъпи мир в Европа. Дано политиците се вразумят.
201
4
 
4
 
! Отговори
Ne sme ot преди 3 месеца
Petcelivshata strana vikash gomnio
200
14
 
29
 
! Отговори
ГЕРЕН преди 3 месеца
БОЛШЕНСТВОТО ОТ ТУК ПИШЕЩИТЕ СА РАБРАЛИ, ЧЕ СУАЩ, И EU В ТОЗИ МУ ВАРИАНТ СЕ САМОУНИЩОЖАВА. А ЗА ДУПЕДА ФЦИТЕ ОТ ПЕДЕРЕЙЦИТЕ ДЕБЕРЕЙЦИТЕ ГЕПАЧИТЕ ДУПСЕТО СА ПРЕДАТЕЛИ. ПРАВ Е АНОНИМЕН КЪДЕТО СМЕ НИЕ ВСИЧКО Е НА ФАЛИТ.
199
15
 
50
 
! Отговори
Нострадамуса преди 3 месеца
САЩ и Запада не са печелившите , не защото Русия е победителя а заради необратимия процес на дженддеризъм, мултикултурализъм и толеррастия завладели Евросъюза и САЩ ... Запада го управляват дементирали старци и психически неуравновесени същества с неопределена сексуаллност ... Процесът е бавен и ще отнеме още няколко десетилетя , но ще свърши точно както са го предрекли изчезналите вече древни комунисти - Загниване на ЗАПАДА и пълен Упадък. Признаците вече са видими. Неизбежно е .
198
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако скоро не изгоним продажните ни политици и техните господари от ФАЩ , ще си говорим за поредната национална катастрофа, като ни вземат Кърджали следващите победители в 3СВ! Дано българите се сетят тогава къде се намират!!
197
23
 
28
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
А Иван Кръстев , що избега у Виена при губещите ....а,не при Русия -печелившата??????!!!
196
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви сили пък има запада? Леопарди, страйкъри, челинджъри и така нататък.... Е украинските степи са пълни със "съвършенната западна техника". Какво могат да извадят срещу русия друго, освен 60 годишните "Минитмен 2"? Не че са за подценяване тия ракети, но са на по 60 годино вече.
195
22
 
19
 
! Отговори
ХРИСТО ХРИСТОВ преди 3 месеца
Европа ща са възроди , като я завладее Русия и Путин!
194
18
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То това е ясно. Първо ние българите винаги сме на губещата страна. Второ, в който съюз или империя се натресем неминуемо рухва.
193
13
 
33
 
! Отговори
Хабибито преди 3 месеца
САЩ ликвидираха Европата на нациите и ни дадоха Жендърясала Европа, сега нашия съюз отива по дяволите по тази причина. Тръмп ще спечели в САЩ, в Европа националистическите партии ще вземат 40 процента след което Европа няма да е Европа в много отношения, защото сащ ще си гледат тях... А на следващите избори ще е още по различно. Имаме 5 години след което край и дано не влезем в еврозоната през това време ,че и нас ще завлекат...
192
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добър ден. Хората, пътуващи с автобус и влак имат по-други виждания за живота и политиката. Има изключения. Някой да се хвали как децата му са в чужбина.