Силите в света се променят, Западът и САЩ не са от печелившите

Иван Кръстев: Демокрацията ще оцелее и през 2024 г., но как ще изглежда после?
12 яну 2024 19:05, Александър Попов
331
Силите в света се променят, Западът и САЩ не са от печелившите
Снимка: БГНЕС

"Сътношението на силите в света се променя. Съотношението на властта се пренарежда. И ние - Западът, САЩ, Европа - не сме от страната на печелившите", казва Иван Кръстев в интервю за германски вестник.

"Има книги, които се концентрират върху конкретна година - "1989" или "1913". Сигурен съм, че ще има десетки книги и за 2024. Проблемът е, че все още не можем да ги прочетем", казва политологът Иван Кръстев в обширно интервю за германския вестник "Аугсбургер Алгемайне", цитиран от "Дойче Веле". Според Кръстев демокрацията ще оцелее и през 2024 година, когато над четири милиарда души по света ще отидат до урните, но въпросът е как ще изглежда тя впоследствие. Изборите през тази година са тясно свързани с развитието на големите геополитически конфликти - резултатът в САЩ например ще предопредели хода на войната в Украйна, изтъква роденият в България политолог.

Европа се бори с различни кризи

Кръстев казва, че Германия е на кръстопът по ред причини. Едната е свързана именно с политическия климат в САЩ. Защото през последните десетилетия сигурността на Германия беше осигурявана от Вашингтон. След избора на Доналд Тръмп през 2016 година обаче това се промени. След това се промени и зависимостта на Германия от руски газ, а опасността от открит конфликт между Китай и Тайван носи и рискове за германския експортен модел.

"Проблемът за Германия е, че през последните десетилетия тя е един от най-големите печеливши от глобалните политически обстоятелства. А най-големите победители от миналото са заплашени да се превърнат в големите губещи днес", смята политологът, който е изследовател и в Института по хуманитарни и социални науки във Виена.

По отношение на кризите, които засягат Европа, Кръстев казва, че няма такава, която да доминира над целия континент. "През есента попитахме в 11 европейски държави кои от петте най-големи кризи създават у тях най-много тревоги за бъдещето - Ковид, икономика, война, климатични промени, миграция", изрежда той. "Германия е единствената държава, в която миграцията е най-горе", посочва Кръстев. "В Италия и Португалия е икономиката. В Полша и Естония - войната." Политологът забелязва и интересна тенденция - притесненията по отношение на миграцията в държави като Италия и Полша намаляват, когато крайната десница е на власт, дори броят на мигрантите да расте. "Това е важна причина защо правителствата в Европа, начело с това на Еманюел Макрон във Франция, се движат все по-надясно", допълва той пред "Аугсбургер Алгемайне".

Разделението между хората в градовете и селата расте

Кръстев обяснява избухването на все повече горещи конфликти със страховете от бъдещето. И връща лентата назад към Студената война. Тогава "и САЩ, и Съветският съюз бяха твърдо убедени, че бъдещето е на тяхна страна. Това до голяма степен обяснява защо не се стигна до война. Ако вярвате, че бъдещето принадлежи на вас, че утре ще бъдете по-силни от противника си, защо бихте воювали днес?", пита той. Но днес не е така. "Активистите за климата и противниците на миграцията се страхуват от бъдещето. Това засилва желанието да се решат нещата сега - вероятно дори със сила."

Според председателя на Центъра за либерални стратегии разделението между хората може да се обясни и по географски признак. "Хората в Будапеща и Братислава са много по-близки до тези в Берлин и Барселона, отколкото до населението в селата в собствената си страна. Не става въпрос толкова за разликата между богатите и бедните. Решаващият фактор е броят на жителите на квадратен километър", смята той. И дава конкретен пример - проблемите, които вълнуват хората от малките населени места, са коренно различни. "Съществува усещането, че са изоставени. Те имат и съвсем реални проблеми - новата политика в областта на климата, електрическите автомобили. Живеем в много мобилен свят. А в този свят има хора, които са по-малко мобилни от преди, защото автобусът вече не се движи. Това има политически последици. Брекзит е добър пример." Кръстев обяснява, че масово за напускане на ЕС са гласували британци, които нямат добри транспортни връзки с големите градове. "Тези, които вече не посещават града, искаха да излязат от ЕС."

Защо България и Полша имат различно отношение към Русия?

В интервюто Кръстев говори и за други разлики - тези за оценката към действията на Путин и агресивната война, която Русия води срещу Украйна. "Поляците, балтийците и дори финландците се страхуват от завръщането не толкова на Съветския съюз, колкото на Руската империя. Някога те са били част от нея, както и Украйна - така че могат да се идентифицират добре с Украйна", смята той. "В Унгария и България нещата са различни до известна степен. За тях Хабсбургите и най-вече Османската империя са имперската сила. В исторически план Русия се разглежда по-скоро като освободителка."

Иван Кръстев посочва, че до преди избухването на войната Европа е била на мнение, че икономическата и меката политическа сила са значително по-важни от военната. Това води и до сегашните проблеми във военното производство. Докато в същото време само за шест месеца Русия успя да се преориентира към военна икономика. Другото изненадващо откритие е, че национализмът е жив и в случая с Украйна може да мотивира хората да жертват живота си за свободата. "Войната променя Европа повече, отколкото си мислят самите европейци", заключва той.

Политологът не се наема да прогнозира как ще приключат изборите в САЩ през ноември, но казва, че те ще имат огромно влияние върху Европа. "Балансът на силите в света се променя. И ние, Западът - САЩ и Европа - не сме на печелившата страна", обобщава Кръстев пред "Аугсбургер Алгемайне".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още по темата: Иван Кръстев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е у булгарско всичко богаташ е забогатял по криминален начин
190
17
 
24
 
! Отговори
ТОТЮ преди 3 месеца
Иван Кръстев живее във Виена.Защо не отиде в Масква,щом западът е губещ? Първо на този въпрос да ми отговори и след това ще му прочета дивотиите!!!От комунистическо котило е и му лъсна червения з...ик!!! Четете за него в гугъл и след това си правете изводи
189
16
 
26
 
! Отговори
Майната Ви преди 3 месеца
Защо, бе друарю политог, не си в мАсква, а си във Виена??! Нали Запада губи? Хайде да се загубиш и ти! Ама не! Иска ти се да живееш нормален и спокоен живот благодарение на паричките от БКП! От кумова срама поне в София се върни преди да си отвориш ***.метката!
188
25
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците се кефят от разрушени градове и пламтящи сгради.Оръжието е издигнато в Бог.Свръх удоволствие е да изстрелят срещу Украйна ракети и дронове за над един милярд долара вместо да си прекарат водопроводи до домовете за да си измият задниците.
187
1
 
5
 
! Отговори
Казума преди 3 месеца
Крадльовци
186
16
 
20
 
! Отговори
Казума преди 3 месеца
Тримата *** всичките в едно. Америка е държавата водила най- много войни след караят на Втората Световна война. Или се развиваш или се защитаваш или крадеш. Краварите са прекалено силни да са лесна жертва за нападения определено не се развиват и остава само едно.
185
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ЩирлицЩирлиц, а ти от коя партия си?
184
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някои държави от ЕС , се държат агресивно и като нацистки райх, а НАТО още повече, какво ви пречи Русия?
183
23
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само още жълти значки не са им сложили на руснаците, но се надявам и вярвам, че Русия ще победи и се възроди, защото така е най-добре за украинци, руснаци, за нас и за всички или както казват руснаците: "Наше дело правое, победа будет за нами!"
182
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е голяма лъжа, която предизвиква само смях: "национализмът е жив и в случая с Украйна може да мотивира хората да жертват живота си за свободата" , хахахахаааааа, затова Зеленски затвори границите и ги държи като в концлагер, събира ги поулиците с насилие и ги завръзват и вкарват в микробуси, затова украинците предпочитаха да се престорят на жени, да измръзнат или се удавят, но да се опитат да избягат от Украйна!
181
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мразим предатели! Но Русия я обичаме!
180
5
 
6
 
! Отговори
byVan преди 3 месеца
На страната на не печелившитеКолко на брой сме Ние ? Запада? САЩ? Европа? за да сме на страната на печелившите ?
179
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
дали са му насоки на този колумнист да ви подготвя /арестович ги дрънка същите работи/за краха в Украйна и намек към Русия за преговори , но нашите байдановци и те сенилни не се усещат
178
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато русия я има, винаги ще има опасност от поредната издраскана от тях тъпня. Светът трябва да се надигне и да смачка тия гадини, а Путараната набит на кол, на площада в Брюксел.
177
18
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Европа умира, а ЕС е раковият тумор който я убива. Факт.
176
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напротив бялата раса е винаги печеливша. Само слепец не вижда , че ислямизма се засилва ден след ден, а Европа пак спи. Европа все спи. САЩ до кога трябва да ни пазят , като малко дете ? 27 страни нямат никаква тежест.
175
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, знаех, че руснаците са освободили българите от собственото и правителство и македонските земи, ама не знаех, че са осовободили унгарците от собствената им империя Австро-Унгария. Евала - всеки ден човек научава нещо ново!
174
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комунист, кво да каже.
173
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 3 месеца
Интересни размисли, като за човек, назначен за началник. Всъщност, не е лошо стадата да знаят, че пастирите им са не глупави. И да си дадат сметка, че в някои ситуации, пастирите са просто злонамерени. Може би това ще превърне стадата от ов це отново в стада от мамуни. Което ще бъде краят на пастирите.
172
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Образованието ще промени съотношението на силите в полза на държавите с голямо население. AI ще заличи това.