Димитър Гърдев: Чака ни голяма вълна от мигранти след март

Българската позиция трябва да бъде нова, каза експертът
12 мар 2024 15:28, Анисия Иванова
73

С над 1000 щатни бройки да се увеличава капацитетът на "Гранична полиция" за охраната на бежанските центрове и за опазване на границата ни. Това беше поискано от ГЕРБ-СДС с промени в Закона за МВР.

"Това е мярка, която е свързана с повишението на напрежението. Това не може да бъде постоянна устойчива мярка, защото мигрантите ще се увеличават. А оттам какво, ще увеличаваме с по 1000? Мигрантската политика е изключителен проблем за Европа, ние ще бъдем свидетели на тази война десетилетия - такива са прогнозите и на ООН, и на Европейската асоциация за миграция", каза експертът по международни отношения и международна сигурност Димитър Гърдев в студиото на "България сутрин".

По думите му трябва да се търсят трайни решения.

"В този пакт, който е за миграцията, има някои неща, които са добри за България. В момента това, което действа като Дъблинско споразумение, е неудобен сценарий за България. Когато изкарате едно от тези задължения, но то не работи с другите преференции, които получавате, и се получава утежняване на обстоятелствата. Дъблин ни задължаваше всеки, който е минал през нашите граници, да го връщаме обратно в първата държава, а по пакта за миграция всяка една държава заявява своите капацитети", допълни Гърдев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че подходът трябва да е глобален и с помощта на целия ЕС.

"Когато погледнем това решение в пакта - там се разглеждат тристранни преговори с други държави, където да бъдат изграждани лагери за тези бежанци, а Европейският съюз ще ги финансира. Също така и значително увеличение на силите на "Фронтекс". Намираме се в неизгоден период, защото подписахме споразумение с Австрия, в което са задълженията за България, но ние нямаме допълнителната помощ от Европейския съюз", подчерта експертът.

Гърдев поясни, че споразумението започва да работи от 31 март: "Тогава ще видим истинските потоци от нежелани мигранти от Австрия. Тези хора, които ще бъдат връщат, са тези, които са получили отказ. Чака ни голяма вълна. Тези хора са "black list"-ата на целия Европейски съюз, нямат право на никакви помощи, където и да отидат".

Според него този проблем няма да бъде решен до евроизборите.

"Трябва да се търсят нови възможности за предоговаряне, защото ние имаме съюзници, които никой не ги споменава. Българската позиция трябва да бъде нова, трябва да поставим нашите условия. Трябва да се подпише ново споразумение с Турция", добави Димитър Гърдев.

Центровете за наставяне на бежанци у нас са запълнени на 43%, което означава около 1600 човека във всички центрове.

"Тези 43% знаете ли за колко кратко време ще станат 78%, защото на 31 март ще дойде обратната вълна. Мигрантите ще се увеличават - това е, ще ги наблюдаваме минимум 10 години. И съм убеден, че ексцесията в София няма да бъде последната", категоричен е експертът по международни отношения и международна сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
RR преди 2 месеца
Турция ще ни пази.
62
0
 
1
 
! Отговори
Чае шукария преди 2 месеца
Мигрантите са сред нас от стотици години бе,Гърдев.Влез в Столипиново,и,ако успееш да излезеш,пак ще си говорим.
61
0
 
14
 
! Отговори
Няма преди 2 месеца
да им стигат помощите-то е ясно!Ще крадат,ще продават наркотици и т.н.Паралелно с това,ще трябва да удовлетворяват физиологията си,а не си водят жени!!Престъпността ще хвръкне до небето!И всичко това,заради нашите ***!
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държава без легебейци и имигранти от Африка и Азия не е европейска. Синхронизираме се с европейските бели държави.
59
0
 
7
 
! Отговори
от западните медии преди 2 месеца
BBC: Залужни получи изплащане от 53 милиона долара, за да изостави своите политически амбиции.Така Зеленски се разплати, богато със Залужни.Залужни не само беше изпратен в Англия в заслужена пенсия, но му платиха и добър бонус, за да може да напусне Украйна без никакви проблеми.ПОСЛЕСЛОВ:Това ли е, дами и г-да вашата прословута "Евроинтеграция":"ЕДНИ ЛАПАТ, А ПЪК ДРУГИ...ЗЯПАТ !
58
1
 
4
 
! Отговори
реалист преди 2 месеца
Не виждам какъв е проблема. Просто ще се надупим за пореден път и готово. И да ми обяснявате за българите - нема нужда познаваме се и аз съм българин. Може би едно време е имало некви смислени хора, но след налазването от БКП никакъв шанс. А сега тия гордите, с действията на предците си, гласуват за наследниците на БКП, щото нямало да се одупят. Милиционерите ще са първи. Единствено агитките, ама тях май по ги интересува как се продава дрогата по училищата - за смислени неща не ги търси. Шанс=00
57
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Около 100 милиона ще залеят бг.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия мигранти нали си имат поставени посланници в посолствата им на всяка държава от ЕС за връзки по въпросите в международните отношения по националности пред които могат да си покажат паспортите и документите необходими за лични данни и визи за престой с преминаване съвместно с представители на органите на съответните държави по международните въпроси в които се намират при проверките за самоличност,условия за прием и визи след като не ги показват официално на границите и техните да ги извозват
55
4
 
14
 
! Отговори
и те така преди 2 месеца
има решение , дум дум на месо ! ония в Брюксел нема нужда да знаят .
54
1
 
10
 
! Отговори
Колко мька преди 2 месеца
Каде ще се изпарят на запад бе кирета толкова ли сте кухиКак ще стане като дори и някой да избяга ще го вьрнат пак тук
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 54 А бе, краварскиии невежа, те са престъпници тия дето ни пращат от Европа сега. Идват с белезници у нас бе. Всеки си има досие в полицейските сводки от тия престъпници. Нали още на митницата ако реши да бяга и ще го задържат веее, краварски мозък?
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички мигранти минали незаконно границата ни ,да се изпратят в Украйна или Русия ,тия гадове се наводниха навсякъде ,и така че се върнат откъдето са дошли
51
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
бгВатенки, колко от тези брадати мигранти ще се задължат тук? Социала на Запад е пъти повече, пък и търговийката с дрога е по-доходна. Само най-тАпите 2-3% биха останали за повече от месец.
50
7
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 2 месеца
Трябва да сме и реалисти. Природата вакуум не търпи. Нали си представяме че това е като византийците, които са налазени от монголоидни талибани, наречени прабългари. Сигурно и в Константинопол така са се напрягали. Другото е история.
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На най - брадатите да се даде убежище по домовете на сегашните ни министри.
48
8
 
3
 
! Отговори
Ицо преди 2 месеца
Колко наивини и посредствени коментари надолу. От 15 години ви лъжат с едни и същи неща и още се връзвате. Първо турция ни превземаше, после пък в европейския съюз щяха да влизат, после пък 2013 - Сирия, още тогава ни завладяха емигрантите, след това украинците, сега от австрия дойдоха 16000. Всякакви Воленовци, барековци, копейковци, Тошковци си накупиха къщи, коли и прочие от такива наивници като вас. Продължавайте да ги храните, акъла не го чакайте.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
спокойно - ще им ги пратим обратно - затваряме си очите и казваме не ги видяхме че пак са се върнали при вас - и така - те мигрантите да не мислите че искат да стоят тука в БГ - не - покажи им пътя за Австрия и гледай как се изнасят от БГ
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е тогава ще е ГЕРБ на власт.:((
45
1
 
14
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
За това ли работя да им изхранвам бежанците и да пьлня гушите на сглобкатаПиша се емигрант и аз и забравям всякаква работа , кой иска да работи
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След 35 години промяна имаме банани и ГейПаради. Честито! Дарихме всичко и купихме за милиарди чертежи - бонус затворихме и АЕЦ и цялата си икономика. Сатанахме на маймуни за това и имаме банани по 4 лв килото. Грозде, череши...българина вече не може да си позволи!