Месец до Великден: Какво ще сложим на трапезата и колко ще ни струва?

Цените няма да тръгнат нагоре, посочи Владимир Иванов
50

Един месец остава до най-големия християнски празник Великден у нас. Тази година той съвпада и с Гергьовден, а почивните дни около празниците са доста на брой. Какво ще сложи българинът на своята трапеза и олко ще струва това?

"Вече девети месец сме свидетели на трайно и устойчиво равновесие. Ако до края на миналата година го говорехме като една добре тенденция, то вече е установено състояние. Пазарът е добре захранен, логистичните вериги работят добре, нищо общо няма със ситуацията през 2023 година и в края на 2022 година. Пазарът се намести, загубите на никого не са изгодни и в крайна сметка се стигна до това, което е нормално", каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му при даденото предлагане и търсене има абсолютно равновесие.

"Не беше така, когато се разместваха разходи. Разбира се, тези два конфликта могат да променят ситуацията, но да се надяваме, че няма да видим такъв тип промяна. Тя беше изцяло продиктувана от геополитическите конфликти. Измененията са в рамките на 0 или една стотна от индекса. Три седмици беше нагоре, сега сме свидетели, че четвърта седмица е надолу", допълни Иванов за Bulgaria ON AIR.

Гостът отбеляза, че винаги преди Великден има истерия как всичко ще поскъпне.

"Ще има отделни обекти, които ще си позволяват лукса да гонят високи ценови равнища, но при тази конкурентна среда много трудно ще реализират намеренията си. Трябва да сме информирани, когато пазаруваме и там, където виждаме прекомерни отклонения от цената, просто да не заплащаме", категоричен е председателят на ДКСБТ.

Владимир Иванов подчерта, че по отношение на зеленчуците и плодовете всичко е зависимо от климата: "Той върви доста добре, да си пожелаем да остане така. Има доста сериозно предлагане и от страна на наши традиционни доставчици. Очакват се добри реколти от българското производство. И ако времето върви така, ще видим понижаване на цените".

Гостът смята, че великденската добавка от 75 лв. на бедните пенсионери би стигнала точно да покрие една потребителска кошница, но трябва да се пазарува разумно.

Той даде и съвет откъде да си купим яйца и агнешко месо за празника.

"Нека хората внимателно да гледат продукта, който им се предлага, особено яйцата, да четат маркировката. Да не ги закупуват от места, които не са със санитарна пригодност, тъй като рискът никак не е малък. И нека да предпочетат българското яйце. А купуването на агнешкото месо може да е свързано с двата празника. Миналата година имаше доста отрицателни очаквания, доста се опитаха да напълнят с напрежение и с това колко скъпо ще е агнешкото. В един момент се оказа, че има хора, които не могат да си продадат месото", каза той.

Той добави, че разбира се, най-добре е агнешкото месо да се купи от производител.

"Има и магазини, които го предлагат на разумна цена, те не гонят свръхпечалби. "Ден година храни" никога не е бил добър принцип. Доста търговци се развиха, държат на репутацията си и няма да допуснат за ден-два да изгонят клиентите си", категоричен е Владимир Иванов.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата разкри, че се наблюдава голям интерес към земеделското производство.

"Имаме големи проблеми от гледна точка на селското население и мотивирането да се занимават с това нещо. България има огромен аграрен потенциал, може да храним 40 млн. души. България ще произвежда все повече и повече, въпросът е да не дойдат да го правят чужденци. Да не говорим, че имаме такива природни дадености, чрез които може да произвеждаме уникални качества на определени продукти", подчерта експертът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
О, ЮРОДЕ преди 1 месец
КАКВО ИМА НА КАРТИНАТА "ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ" НА ЛЕОНАРДО??!!!...
34
0
 
2
 
! Отговори
Пиене и ядене! преди 1 месец
Това е той - най-големият и светъл християнски празник в уж Православна България. Как да се напъпчем и напием по-евтино. Нито дума за Исус Христос, Възкресение и Духа.
33
0
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Журналята само от трапези се вълнуват май. Празниците на са за да се наплюска човек, бе!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чревоугодничеството е смъртен грях. Затова на Великден слагаме само козунак и боядисани яйца. Агнешкото е за Гергьовден, който тази година е на втория ден от Великденските празници.
31
2
 
0
 
! Отговори
Км преди 1 месец
Нищо няма да се купува и слага на трапезата.Нали Соломон Паси каза,,Майна.т.а му на православието,,Най-големия евроатлантик.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко еченца, малко козунак, ама истински, и това е достатъчно да ни се услади за Възкресението на нашия Господ. по-важни ще са празничните служби и причащението със Светите Тайни.
29
1
 
10
 
! Отговори
Пфф преди 1 месец
Аман от плюскане. Нищо няма да сложа на таа трапеза, щото такава свинщина не ми е по вкуса. Ще ям нещо, което ми се яде след месец, няма да разсъждавам.
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде стига само с тия софри, бе... Какво ще сложим?! Както обикновено- агнешки рак с билкова коричка от младо агънце от био ферма на приятели. Дърти овце, дето ядете из селата НЕ консумираме. Агнето е до 7кг.. Всичко друго е овца. Малко агнешка кайма и телешка смесвам и правя шишове. Зелена салата, пресни картофки. Домашен козунак с истински продукти. В къщата в планината с приятели и деца. Идилия! Така сме хитрите програмисти. Мерси.
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българинът винаги се изхвърля по празници и ще даде всичко да преяде. А сетне ако ще да гладува цяла година.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко хубави приказки!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1
24
2
 
13
 
! Отговори
Митев преди 1 месец
Гледам по телевизиите , чета в Нета : "Какво ще сложим на Великден на трапезата и КОЛКО ще ни струва"?! ТОВА ли е най-важното за този празник? "С какво да се дадумкаме и с колко ще се изръсим"?! И това ми било "православен ХРИСТИАНСКИ народ"!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новозеландско агнешко или телешко от Тетово. Яйца от Полша или Украйна. Дайте няколко стотина милиона на фермерите субсидии, може да произведат някоя маруля за 10 лв бройката.
22
1
 
12
 
! Отговори
Горноница преди 1 месец
Интересно,а защо трябва да се отрупва масата с всякаки деликатеси и меса за Великден? Хората които са псотили(то май вече никой не пости или ако постят ,то са 0.00001 % от населението ни,а след това да се преяжда е вредно,но пък ако не са постали ,то какъв празник ще празнуват ,като те не са толкова вярващи във Възкръсването? Или пък това е протсо маркетингов ход на веригите..да се говори ,говори ,рекамира,рекламира...хората да купуват и купуват за да има печелба.Може само с козунак и яйца ...
21
0
 
9
 
! Отговори
АА преди 1 месец
Яйца и марули...
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
яйца и козунак
19
1
 
4
 
! Отговори
Само най-доброто преди 1 месец
Истинска Кралско- Българска трапеза, разбира се ,Органични салати от от най- високо качество и яйца , органични разбира се / да ни е жива и здрава мама/, агнешко от Балкана , ракия бутикова -ръчно приготвена .и разбира се Крем де Ла крем , ..Козунак ръчно приготвени от Ай Ти Мениджъра на международна фирма ! Такъв обяд и Краля на Британия не може да си направи, определено !, А цена - безценен
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напълно излишна статия , мноО мерси , ама няма нуДжда !
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смятайте че ще става ОБРАТНОТО , на това което НИ говорят , от практика го знаем !Цените се определят от ПА-ЗА-Ря , а не от управници и политици !Някой политик или управник , успя ли до сега да ''НАМАЛИ'' някоя цена ,... А?
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е задължително да се насвините.